Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue – két év után végre

Amikor 2018-ban bemutatták a kollekciót, kicsit értetlenkedve hiányoltuk a kéket. A Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue ezt a két éves hiányosságot pótolja.

Aki az átlagnál kicsit is jobban érdeklődik az órák iránt, annak aligha kell mondani, hogy a kék évek óta az egyik slágerszíne az óraiparnak. Messze nem csupán sportos búvároknál, hanem elegánsabb modelleknél, mi több, már lassan öltönyóráknál is. A Tudorra fókuszálva pedig azzal is sokan tisztában vannak, hogy a Black Bay Fifty-Eight kollekcióval bankot robbantottak. Egyrészt hallgattak a márka vevőinek, kereskedőinek visszajelzésére, kívánságaira, másrészt a szélesebb vásárlóközönségnek is nagyon megtetszett.

Sokan még mindig a Rolex kis testvéreként tekintenek a márkára. Pedig egyrészt az évtized közepén lesz kereken 100 éves, másrészt főleg az utóbbi egy évtizedben nagyon sokat letett az asztalra. Nyilván testvérek maradnak, és szükségszerűen, illetve inkább az észszerűség miatt van bennük közös. A márka manufaktúra szerkezetében például letagadhatatlan a Rolex hatása, ők is 5 évre vállalnak garanciát, ám a Tudornak már tagadhatatlanul kifejlődött a saját identitásra.

Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue - ismerős részletek
Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue – ismerős részletek

Ehhez kétségkívül nagy mértékben járult hozzá a még nyolc évvel ezelőtt bemutatott Black Bay. A 41 milliméteres modell nagyon gyorsan nagyon népszerű lett, változatok egész hadát láthattuk az elmúlt nyolc évben. Ennél is fontosabb azonban, hogy idővel a márka első, saját manufaktúra szerkezetét is megkapta. Sikerének egyik titka, hogy az akkoriban elinduló retró-láznak az egyik legelső képviselője közé tartozott. Ugyanakkor a Black Bay elsősorban búváróra volt egy ilyen időmérőnek megfelelő méretekkel. Búvárórákat azonban már régen nem csak szabadidőben hordunk.

Fogyókúra

A Black Bay Fifty-Eight pont ezekkel a realitásokkal nézett szembe, amikor 39 milliméterre csökkentette az átmérőt és 11,9-re a vastagságot (a Black Bay 14,75 milliméteréről). Ezek már bőven azok a méretek, amelyekkel az órát hosszú ujjú inghez is felvehetjük.

Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue - fogyott, és fogyni fog
Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue – fogyott, és fogyni fog

A számlap kék színéről már szóltunk, érdemes azonban kiegészíteni azzal, hogy a látszat ellenére nem is olyan új szín ez a Tudor háza táján. A retro-láz a hatvanas-hetvenes évekre nyúl vissza, akkoriban, különösen a hetvenes években, a kék számlap szintén nagyon népszerű volt. A Tudor akkori búvárórái között is bőven találunk példát ezekre, sőt, Franciaország haditengerészete is egy kék búvárt választott akkor karórájának.

Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue - "soft touch", hagyományos szövetszíj (amely idén 10 éves a Tudornál) és fémcsat
Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue – “soft touch”, hagyományos szövetszíj (amely idén 10 éves a Tudornál) és fémcsat

Nekik akkoriban nem kellett sorba állniuk érte. Ezzel a modellel azonban egyáltalán nem kizárt, hogy ez megtörténjen. A népszerűbb Black Bay Fifty-Eight karóráknál már korábban is várólistára kényszerült az ember, amelyen a járvány csak súlyosbított. Persze egy modell bevezetése esetén azért készülnek némi raktárkészlettel, azaz a hónap eleji bemutatást követően még azért nagy eséllyel találunk néhány példányt az üzletekben, butikokban. Csak legyen meg rá a 3640 (fémcsat) vagy 3300 (szövetszíj vagy bársonyhoz hasonló tapintású “soft touch” szíj) eurónyi aprónk.

Tudor