Seiko Presage Sharp Edged Series Open Heart

Grand Seikót idéző vonások, ötletes számlap, dobogó szív: Seiko Presage Sharp Edged Series Open Heart.

Annak ellenére is, hogy a Sharp Edged modellek a Presage-kollekció drágább darabjai közé tartoztak. A 2020-ban, azaz nem éppen ideális piaci időszakban bevezetett modellcsalád két új változattal bővül várhatóan nyáron. Az azonban már most is látszik, hogy sikerült még látványosabbá tenni.

A módosítások az apró részletektől egészen a látványosig terjednek. Előbbiek között említendő a rozsdamentes acélból készült tok átmérője, ami 2020-as darabok 39,3 milliméteréről 40,2 milliméterre nőtt. A szűk egy milliméter aligha számít, viszont engedi, hogy egy kicsivel vastagabb legyen a tok. Konkrétan 11,1 milliméterről 13,5-re hízzon. Ennek a növekedésnek jó része a zafírüveg számlájára írható, ami immár nem lapos, hanem domború.

Változás a számlapon

Nyilvánvalóan a legszembetűnőbb változást a számlapon találjuk, de azért apró módosításokat is végbevittek. A leghasznosabb ezek közül kétségkívül a másodpercmutató, amelynek egy kicsit formáján is változtattak, illetve a végét a számlap síkja felé hajlították. Nem csupán a leolvasást könnyíti ez meg, hanem egyben a minőségi órakészítés egyik ismérve is.

A látványos elemek közé tartozik a hat óránál megjelenő segédszámlap, illetve a billegő megjelenítése kilenc óránál. Előbbinek igazi funkciója nincs, elvégre a 24 órás skálán végigjáró mutató a központi mutatókhoz kötött. Ha úgy testszik, amolyan napszak kijelzésnek értelmezhető. Igazi rendeltetése azonban inkább a billegő fölött lévő ablak vizuális ellensúlyozása. Így ugyanis nem érezzük úgy, hogy nagyon „balra húzna” a számlap. Magát a billegőt egyébként nem is láthatjuk teljesen, hiszen a számlapról ismerős minta nagyított mása fedi. Az „aszanoha” minta a japánoknál a fiatalsághoz kapcsolódik, a hosszú, egészséges életet, erőt és szépséget szimbolizálja. Kiváló választásnak tűnik, mivel a minta egyszerre kommunikálja japán származását, illetve ilyen formában használata az óraiparban újdonságnak számít.

Ha nem is régi, de azért ismerős az modell szerkezete. A 6R5J a márkánál egyre nagyobb szerepet játszó 6R kalibercsalád tagja, amelyet a fent leírt funkciókkal egészítettek ki. Három napnyi járástartaléka természetesen megmaradt.

Feltehetőleg nem hat a meglepetés erejével, hogy az áttört számlapos Sharp Edged modell drágább elődjénél. Pontos árat a június elejei bevezetéskor lehet majd tudni, de 500000, vagy azt valamennyivel meghaladó összeggel lehet számolni.

Seiko