Seiko Presage Sharp Edged Series

Alig két hét alatt két meglepetéssel is jelentkezett Japán első számú óramárkája. A kettő közül a Seiko Presage Sharp Edged Series érdekeli majd a többséget.

Hogy a másikról is azért ejtsünk néhány szót. A Seiko Sports 5 sorozatban jelent meg hat új modell, amely a 90-es évek ikonikus videojátékának, a Street Fighternek állít emléket. A többi Sports 5-höz viszonyítva viszonylag drágák, majdnem kétszer annyiba kerülnek. Ugyanakkor a Seiko popkultúrát megidéző modelljei közül messze a legelérhetőbbek.

Hasonló szempont játszhatott szerepet a Presage-kollekció legújabb sorozatának megalkotásakor. Mindemellett meglehetősen messze áll attól, amit eddig a Presage modellek formavilágából ismerünk. Bajt azonban kifejezetten kár lenne látni benne. A sportosabb megjelenéssel a sorozat jól ellenpontozza a Presage-nál megszokott konzervatívabb vonalvezetést.

Alapvetően két területen eszközöltek változtatásokat. Az első a tok. Átlagos átmérőt kapunk (39,3 milliméter) és ugyanígy jellemezhető a 11,1 milliméteres magasság is. A hordhatóságra tehát senkinek nem lehet panasza. Ami új, azok a nagyon határozottan megvont élek, amelyek kifejezetten karakteressé teszik a tokot. Innen ugye a “Sharp Edged” (éles élű) név is. Hasonlóan éles éleket találhatunk a néhány éve önálló márkaként kezelt Grand Seiko sport modelleinél is, de természetesen a kidolgozás azért elmarad azoktól.

Seiko Presage Sharp Edged Series - korábbi Presage-okhoz képest penge éles
Seiko Presage Sharp Edged Series – korábbi Presage-okhoz képest penge éles

GS fiatalabbaknak?

A hasonlóság talán nem véletlen. A Presage időmérők sportosabb reinkarnációja mintha megágyazni szeretne egy esetleges jövőbeli Grand Seiko vásárlásához. Erről árulkodik a számlap, pontosabban annak mintázata. A háromszögekből álló, eredetileg kenderlevél ihlette “aszanoha” minta a japán kultúrában széles körben elterjedt. Textíliáktól kezdve kumikóig (térválasztók fából készült díszítése) mindenütt megtalálható, és most már órák számlapján is. Bárhol is találkozzunk vele, jelentése ugyanaz: a fiatalsághoz kapcsolódik, hosszú, egészséges életet, erőt és szépséget szimbolizál.

Seiko Presage Sharp Edged Series - aszanoha minta a fiatalság jelképe és mellesleg véd a gonosztól is
Seiko Presage Sharp Edged Series – aszanoha minta a fiatalság jelképe és mellesleg véd a gonosztól is

Szintén árulkodó, hogy milyen színekkel jelentkeztek. A sorozat első négy modellje közül egy sem kapott feketét, viszont kéket, zöldet és barnát is találunk a fehér mellett. A barna változat kilóg a sorból; felülete aranyozott, és bőrszíjat kapott, míg a maradék három fémcsatot. Mellesleg ez is egy feltűnő húzás a kollekció szempontjából, bár cseppet sem meglepő. Fémcsatot eddig ugyanis csak elvétve találtunk a Presage-kollekcióban, ám egy sportosabb modellnél ez szinte már kötelező elem. A tokkal összhangban természetesen itt is törekedtek határozottan meghúzni az éleket.

Ha esetleg úgy gondoljuk, hogy ezek az újdonságok is beleillenek a luxus-sportóra trendbe, nagyot nem tévedünk. Ugyanakkor a Seiko, az ázsiai kultúráknál bevett módon hosszú távban gondolkodik. Az 1000 euró körüli ajánlott fogyasztói ár meglehetősen versenyképes, és messze nem az elérhetetlen kategória egy fiatal felnőttnek sem. Szemben mondjuk egy Royal Oakkal. Mellesleg emlékezzünk, hogy a Presage bevezetésekor nyolcszázezerért is lehetett egy-egy modellt venni, igaz urusi számlappal.

Seiko Presage Sharp Edged Series - a négy változat szeptembertől lesz kapható
Seiko Presage Sharp Edged Series – a négy változat szeptembertől lesz kapható

Ismerve a Seiko szerkezetek megbízhatóságát, az sem lenne meglepő, ha a 6r35-ös kaliber akár addig is kitartana, míg összegyűlne az apró az első Grand Seikóra. Persze azért senkit nem bátorítunk arra, hogy ezt az időszakot szerviz nélkül töltse. Inkább becsülje meg az éles élű Presage óráját, amelynek tokja és csatja is tartósnak ígérkezik a felületek keménységét megnövelő bevonatnak köszönhetően.

Seiko