ROLEX LABELNOIR Milgauss Tourbillon, a szentségtörő!

Jaj annak, ki akár csak egy bőr vagy gumiszíjra le meri cserélni valamely Rolex órának gyári fémszíját! A fanatikus „népharag” bizony elsöprő megvetéssel kiáltja, hogy az ilyen ember meg sem érdemli, hogy viselhesse! Mit tennének ezek a csőlátó rajongók, a következő képek láttán? Lássuk a tettest és a tettet, jöjjön a ROLEX LABELNOIR Milgauss Tourbillon, a szentségtörő!

ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR
ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR

Az elvakult Rolex hívők most forduljanak el, esetleg konzultáljanak a kezelőorvosukkal… vagy inkább mégsem. Akadhat köztük ugyanis, akinél nyitott fülekre talál a Label Noir.

Üzenet a palackból

Közismert tény, hogy a hordozható, független és személyes időmérés „hőskora” a zsebórákról szólt. A szabadság, a jólét és a jómód, a társadalmi rang szimbólumai lettek, melyek bár praktikusan számon tartották a pontos időt, már akkor sem korlátozódtak pusztán a funkcionalitás eme szürke, unalmas, monoton robotjára.

Helyette sokkal inkább a tehetős „színész” kellékeivé váltak, hiszen mint tudjuk, „színház az egész világ”, s mind valamiféle szerepet játszunk, s a szereposztás néha rajtunk áll, máskor másokon.

Alapvetés

E régmúlt időkben – állítja a képeken látható Rolex egyediesítéséért felelős gyártó – persze a képlet (már mint az óragyártás és vásárlás menetét leíró), még egészen másképp festett, mint manapság. Azt is mondhatnánk, hogy manapság – s már jó ideje – mintha fordítva ülnénk a lovon, és van ebben némi igazság.

A tourbillonnal felturbózott Rolex 3131 mechanikus szerkezet Fotó: LABEL NOIR

A „kezdet kezdetén” a vásárló felkereste az órásmestert, s közölte mire van szüksége. Az válaszában előadta, mit tud és mennyiért. Osztottak, szoroztak, az igények és lehetőségek felmérését követően az órás elkészítette a kívánt darabot, a vásárló konkrét igényei szerint. Ekképp nagyon személyre szabva, igazán egyedi végtermék született.

Akkoriban még nem voltak márkák, mai értelemben vett „gyártók”. Egy–egy manufaktúra egyszemélyes vállalkozás, legfeljebb néhány fős, parány műhely vala, ahol mindig valamiféle különlegesség fortyogott az üstben.

Tudjuk, hogy a történet persze korántsem ennyire egyszerű, a „tömegtermelés”, ha nem is a mai viszonyokhoz mérhető módon, de igen hamar megjelent. Egyrészt az elismert és népszerű órásmesterek termékeit, hamar akadt, aki lekoppintotta, s máris lett olcsóbb, kevéssé jó, de legalább megfizethető alternatíva, a kevéssé tehetősebbeknek is.

Az igazi úttörők, az igazán nagy alkotók és tehetségek azonban jó ideig valóban megrendelésre alkottak, többé-kevésbé egyedi darabokat.

ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR
ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR

Változtak az idők

A Label Noir (LN) azoknak szeretne alternatívát kínálni, akik a múltbéli módi átalakulásának nem örülnek maradéktalanul.

Akiknek nem elég, hogy abból a néha lássuk be igencsak szűkre szabott választékból emeljék ki azt az időmérőt, amit a neves gyártók, rajongott márkák vagy elismert sztártervezők megálmodtak.

Akiknek meg van az igényük, az ízlésük és a tehetségük is (értsd: pénzük) ahhoz, hogy mint anno a valóban tehetős felső tízezer tagjai, vagy épp a királyi udvar és a nemesi családok előkelőségei, abszolút egyedi órát viselve fejezhessék ki leginkább önnön valójukat.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

ROLEX Milgauss

A képeken is látható, átszabott Rolex – az LN siet leszögezni – valójában csak ízelítő. Persze eladásra készült, három darab is belőle, mégis sokkal inkább azt hivatott bemutatni, mire is képes a svájci székhelyű, „egyediesítő” cég, ha személyre szabásról van szó.

Ezt a modellt is megvásárolhatja bárki, ám valójában ez egyfajta kiáltvány, arról, hogy merjünk önálló utakon járni, sajátosan gondolkozni, felvállalni önön személyiségünk hóbortjait, s ha ehhez még bőséges pénztárca is társul, álmodjunk magunknak órát, a Label Noir majd megvalósítja azt.

Tartsd meg az aprót

A konkrét óráról is szót ejtve, az átalakításra 2011 óta felesküdött vállalkozás mindig törekszik rá, hogy a lehető legtöbb elemét megőrizze az asztalukra kerülő modellnek. Így sértetlen a tok, a lünetta, a felhúzókar, a csat és a zár is, épp csak DLC bevonattal sötétszürkére kezelt.

A számlap kissé drasztikusabb, ha tetszik visszafordíthatatlan műtéten esett át, hiszen 6 óra tájon – a Rolex féle kivitelhez képest – emberes űr tátong. Nem is lehet ez jelen esetben másképp, hiszen kellett a hely és főleg a figyelem a tourbillon modul kifejtéséhez.

 

ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR

Tourbillon

Tudható, hogy a Rolex kifejezetten távol tartja magát a komplikáltabb szerkezetektől. Akinek viszont hiányzik egy – egyébként tökéletes – Rolex 3131 manufaktúra kaliberből valami kis csecsebecse, hozzá szól a Label Noir beépítése.

Lássuk be, a látványos bravúr elsőre igencsak testidegen a Milgauss orcáján, ám valahogy mégis jól illik a szürke, kissé futurisztikus hangulatú kivitelhez. A fenti számú szerkezet egyébként – amennyire az átalakítás engedte – szintén eredeti maradt, mind felépítése, mind alkatrészeit tekintve.

Know–how

S hogy minderre az LN egyrészt hogyan lehet képes, másrészt hogy–hogy nem pereli az azonnali mulandóságba a koronás, szintén genfi legenda, az bizony jó kérdés.

A teljes választ persze aligha tudhatjuk meg. Annyi viszont bizonyosnak látszik, hogy egyrészt a cég mögött álló Emmanuel Curtis, fiatal kora ellenére már három, meghatározó svájci óramárkánál is betöltött, jelentőségteljes pozíciókat, illetve a Label Noir – elmondása szerint – nem más, mint egyfajta szövetség.

ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR
ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Az szintén tudható, bár hivatalosan csak ritkán elismert tény, hogy az óraiparban (Svájcon belül és kívül is) jellemző, hogy kisebb márkák, független gyártók, a nagyközönség előtt ismeretlen vagy kifejezetten titokban tartott beszállítóktól érkezik több meghatározó részegység, vagy kisebb – nagyobb alkatrész, még a legnagyobb nevű gyártók esetében is.

A LN ügyvezetője szerint ezen beszállítók egy maroknyi csapatával igen jó kapcsolatot ápol, s tőlük érkezik, egyrészt az elvégzett átalakításokhoz szükséges valamennyi kellék és alkatrész, másrészt, nekik is hála ténykedhetnek háborítatlanul.

Megvetted, tiéd

Másrészt, ne feledjük el, hogy egy karóra a nap végén végül is egy termék, egy tárgy, a jog nyelvén: dolog. Amellyel a tulajdonos szabadon rendelkezhet és mindenki a sajátjával azt művelhet, amit csak óhajt, egészen addig, amíg ezzel másnak a jogát vagy jogos érdekét nem sérti.

Ennek alapján pedig, ha éppen ahhoz van kedvünk, hogy kalapáccsal apró szilánkokra törjük, vagy épp egyedi külsővel átalakítsuk, az „eredeti” gyártónak mindehhez vajmi kevés köze lehet, akár tetszik neki, akár nem.

ROLEX LABELNOIR Milgauss 116400 LNT01HS_01. Fotó: LABEL NOIR

Végszó

Van, ami szent. Amit tiszteletben kell tartani.

És ez pont az a tulajdonosi akarat és rendelkezési szabadság, amivel azok a megrendelők éltek, akik igénye szerint a Label Noir végzi átalakításait.

Végsősoron csak az számít, hogy az ügyfelek örömére, azok kedve szerint nyerjen új, egyedi személyiséget, valamennyi átszabott időmérő. Minden más ízlés és vélemény kérdése, amiről nem érdemes vitatkozni, sokkal fontosabb azt magunkban és lehetőleg önállóan, befolyásmentesen, nyitott elmével gondolkodva kialakítani, s ha akad vállalkozó, aki ezt aztán maradéktalanul megkísérli kiszolgálni (akármelyik iparágról legyen is szó), azért csak hálásak lehetünk.

LABEL NOIR