A fel nem táruló Rolex Titok

Ha karóra, akkor sokaknak Rolex! Minden idők leghíresebb óramárkája gyártja ugyanis a karórák „platóni-ideáját”. A mindenki által ismert és elismert nagybetűs Karórákat. Most lássuk, sikerül–e megfejteni, miben is rejlik az a bizonyos fel nem táruló Rolex Titok!

Rolex Submariner. Fotó: @RetekG
Rolex Submariner. Fotó: @RetekG

Időtlenség

A Rolexek lényege a stílus, az elegancia, a pontosság, a megbízhatóság, no és persze a presztízsérték, a karórák által hangsúlyozott társadalmi státusz. Semmi felhajtás, semmi felesleges komplikáció. Bőven elég egy óramutató, egy percmutató, egy másodpercmutató, illetőleg az elmaradhatatlan dátumablak.

Rolex Datejust II. Fotó: @RetekG

A Rolexek jellemző tulajdonsága az „időtlenség”. Egyes modellek esetében első pillantásra, nem is igazán lehet eldönteni, hogy 1980-ban, vagy 2018-ban készültek-e? A Koronás óragyár háza táján ne is keressünk meghökkentő vagy polgárpukkasztó darabokat. Itt bizony színtiszta „aranyművesség” zajlik, a merész formai újításokon dolgozó „alkimisták” más égtáj alatt keresik meg a kenyerüket.

Rolex Submariner Date. Fotó: @RetekG

A Rolex manapság saját kohóiból származó aranyat használ minden aranyból készített órájához. Az igazi „aranyművesség” itt kezdődik. Ehhez még vegyük hozzá a saját fejlesztésű tévedhetetlen szerkezetet, és a „küklopsznak” nevezett jellegzetes dátumablakot is. Vagy figyeljük meg az órakorona recés mintázatának művészi folytatását a lünettákon! Utóbbi megoldással a Rolex lényegében királlyá koronázta saját magát, és a 12 óránál lévő jellegzetes Rolex emblémával együtt kapásból három stilizált királyi koronát kapott! (Az ötágú korona ráadásul magán az órakoronán és a Rolex „eseményhorizontjának” szinte minden egyes részletén megjelenik.)

Rolex Yacht-Master 40 Everose. Fotó: @RetekG
Rolex Yacht-Master 40 Everose. Fotó: @RetekG

Finesz

A művészi szépségű, parányi koronák ráadásul korántsem öncélúak. A karóra tömítéséről hordoznak információt. Ergo: minél több korona, annál mélyebbre merülhetünk a karóránkkal! Szóval a „Koronás” márka világraszóló hírnevét ilyen „apróságoknak” köszönheti, no meg annak, hogy aligha vehetünk pontosabb mechanikus órát a Rolexeknél.

Rolex GMT Master II. Fotó: @RetekG

Külső megjelenés tekintetében ugyanakkor más márkákhoz képest kevésbé kalandvágyó, sőt, kifejezetten konzervatív és konformista, bár az utóbbi időben komoly előrelépés tapasztalható nála a színes kerámiából készült karcálló lünetták fele. Ennek ellenére az egyes Rolex óracsaládokon belül ne nagyon keressünk szénszálas, vagy zafírkristályból készült, teljesen transzparens darabokat. Viszont előszeretettel használ drágaköveket a díszítéshez.

Rolex Cosmograph Daytona. Fotó: @RetekG

Hátsó gondolatok

Érdekes és tanulságos a Rolexek hátlapja is. A márka konzekvens módon takarja el a világ egyik legtökéletesebb szerkezetét, és szinte sohasem használ átlátszó zafírkristályt. Mire fel ez a nagy „titkolózás”? Hiszen más, konkurens gyártók büszkén mutogatják a köveket, hidakat, kerekeket; ráadásul a legtöbb esetben ezek többsége díszített, ami kellő mértéktartással elkészítve, és kiegészítve a kékített csavarokkal meg gyöngyözött csapágylemezekkel általában rendkívül kellemes látvány. Egy szép rotor szinte minden esetben a márkára jellemző egyedi műalkotás.

Rolex Yacht-Master 40 Blue. Fotó: @RetekG

Sokan éppen ezért egy miniatűr városhoz hasonlítják az óráikat; egy olyan képzeletbeli királysághoz, amit a kerekek forgása, a billegő járása, és a hajszálrugó eleven lüktetése tölt meg valódi élettel, tartalommal. A jobban sikerült szerkezetek eszerint kész utópiák, a kevésbé sikerültek ellenben olyanok, mint egy lelakott nyomornegyed.

Ellenpont

Bexei Dignitas Pure. Forrás: Bexei Watches

Becsei Áron egyedi módon díszített „Dignitas” órái valóságos „neoreneszánsz” városképek. Ehhez a „térképészeti-pontossághoz” alighanem a Becsei által preferált szögletes óratok éppúgy hozzájárul, mint a számlapot és a tokot tetőtől-talpig beborító, buján burjánzó díszítés. Alaposan szemügyre véve a képen látható Bexei Dignitas Pure órát, olyan hosszú és hajlított órahidakat látunk, amelyek kecsessége egy viking Sárkányhajóra, vagy egy velencei gondola nyakára emlékeztet. S mintha az egésznek valahogy „emberi” külseje lenne, – talán a három nagy órahíd „oldalbordákat” idéző íveitől. Igen, itt alighanem egy emberléptékű neoreneszánsz „Mikrokozmoszban” járunk!

Rolex Datejust (1974). Fotó: @RetekG

Bezzeg a Rolex…

A Rolexnél azonban semmi meglepő vagy fontos, semmi érdemleges. Még az aranyból (vagy acélból) készült hátlap is kifejezetten puritán, visszafogott… Kész diktatúra ez, kérem! Ebben a “városban” egy Koronás diktátor uralkodik! A gályarabként gürcölő alkatrészek szüntelenül az Ő utasításait lesik. A pontosság itt a legfontosabb szempont. És bizony keményen meg kell küzdeni minden másodpercért! Hiszen a rideg hidakkal felszerelt látszólag „kusza” szerkezet leginkább egy középkori kínzóeszközhöz hasonlatos.

Rolex Cosmograph Daytona 4130 Caliber. Fotó: @RetekG

A felhúzósúly Damoklész-kardjaként lengedezik a fejünk fölött, és minden elhibázott másodperc után súlyos büntetés következik: pontosan úgy sújt le ránk, mint egy hentes bárdja a vágóhídon! Bukott uralkodóknak járó kegyetlen nyaktiló ez, olyan királyok nyakába való „gallér”, akik felelőtlenül herdálták el az ország legdrágább kincsét: a másodperceket… Mert a legnagyobb uralom egyben a legkisebb is: az önuralom… És a Rolex az „aranyművesek” legendás türelmével és szakértelmével alkotja meg technikailag nem különösebben komplikált, nem különösebben látványos, de annál pontosabb karóráit. A sikert meg nemigen szükséges magyarázni…

A képen látható Rolex Cosmograph Daytona karórában szolgáló 4130 automata szerkezetről részletes leírás itt olvasható!

ROLEX 

Írta Debreceni Balázs

Szerkesztette RetekG

 

(A teljes cikk megjelent a Prémium Óramagazin 121. számában (2019. október / november)