Roger Dubuis Excalibur Sorayama Monobalancier

Variációk egy témára, mondhatnánk az új Roger Dubuis Excalibur Sorayama Monobalancier láttán, ezúttal azonban egész szokatlanra sikerült.

A legtöbb valamirevaló márkának van legalább egy olyan kollekciója, ami mindenféle felirat nélkül is könnyen felismerhető. A Roger Dubuis esetében jelenleg ez az Excalibur modellek hada.

Persze az haute horlogerie egyik képviselőjeként már sejteni lehet, hogy a márkánál az „alapmodell” sem éppen egy unalmas darab. Főleg, hogy az elmúlt bő egy évtizedben kifejezetten megosztó formatervekben utaznak. Ez azonban a márka jelenlegi vezetőjének kifejezett célja is, elmondása szerint ugyanis így tud hatást gyakorolni a vásárlókra. Mindemellett természetesen nem kötnek kompromisszumot a tok, illetve a szerkezet felületeinek díszítésekor, elvégre minden modelljüket a genfi pecsét elnyeréséhez szükséges követelmények szerint készítik.

Az Excalibur azonnal felismerhető stíluselemi közé tartozik a számlap felőli oldalon lévő stilizált csillag, ehhez jóformán csak nem szabad hozzányúlni. Kivétel persze, ha együttműködésről van szó. Jelen modellnél a kiválasztott Szorajama Hadzsime (angol átírással Hajime Sorayama) japán illusztrátor, aki évtizedek óta feminin vonásokkal bíró robotokat, androidokat rajzol. Az ilyen témájú műviben két vonás elengedhetetlen: a fényes, csillogó felületek, és a gömbölyded, lekerekített vonalvezetés.

2 x Szorajama

Szorajama ha át nem is tervezhette, de saját ízlésvilága szerint átalakíthatta a tipikus Excalibur külsőt, ami így végül sokkal szelídebb lett a megszokotthoz képest. Igen, ez elsősorban a kevésbé éles vonalvezetésnek, illetve a harsány színek, az erős kontrasztok hiányának köszönhető. A legjobban ez pont a már említett csillagon figyelhető meg.

Természetesen Szorajama másik stílusjegye, a fényes felületek is megjelentek. Matt felületet jóformán csak a tokon belül találunk, ott is valószínűleg részben azért, hogy könnyebben leolvasható legyen az óra. A percskála és a mutatók kaptak ugyanis szálcsiszolt felületet. A polírozás, főleg a genfi pecsét elnyeréséhez való szinten nem lehetett egyszerű feladat, hiszen mind a 42 milliméteres tok, mind pedig a csat titán. Ez az átmenetifém különösebben nem szereti ha polírozzák, de azért többletmunkával meggyőzhető.

Ugyanerre, azaz majdnem 50 százalékkal több munkára van szükség a szerkezet díszítésénél is, amire szintén a tanúsítvány elnyeréshez van szükség. Természetesen manufaktúra kaliber az RD720SQ, és ahogy a legtöbb Excalibur-modellben, ez is csontvázasított.

Nem újdonság a márkától, hogy művészekkel dolgozik együtt. Tavaly például egy híres tetoválóművészen volt a sor, amely szakma szintén nem áll olyan messze az óraipartól, mint hinnénk.

Bevett szokás a márkánál, hogy jóformán minden modellje limitált. Jelen esetben azonban meglehetősen alacsony ez a szám: 28 darab. Ráadásul a bevezetés Japánban történik, azaz ha valakinek esetleg lenne felesleges 65000 eurója, csipkedje magát.

Roger Dubuis