Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano

Jövőre lesz kereken 90 éves az óraipar egyik ikonja, a Reverso. A jubileumi modellek sorát a Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano nyitja.

Forradalmi újdonságot azért ne várjunk. Egyrészt a formai követelmények eleve rendkívül behatárolják a formatervezők lehetőségeit. A tok tekintetben gyakorlatilag csak a méretekkel játszadozhatnak. Másrészt ez a konkrét modell egyelőre csak az évforduló “beharangozója”, azaz ennél azért jóval többre számíthatunk majd jövőre.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano - visszafogottabb a másik számlap
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano – visszafogottabb a másik számlap

Ami a tok méretét illeti, úgy 47 mm hosszú és 28,3 mm széles sikerült, azaz nem éppen kicsi. Szerencsére azonban sikerült a vastagságot egészen elfogadható tartományban tartani. A 10,3 milliméter biztosan gond nélkül jár majd a mandzsetta alatt. Egy elegánsabb hárommutatós karóra is áltában e érték körül, esetleg egy kicsivel lentebb helyezkedik. Ettől a konkrét modelltől azonban egészen szép teljesítmény, elvégre mindkét oldalán számlapja van, és persze a tok megfordításáért felelős szerkezetnek is kell még hely.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano - a látszat csal, csak 10,3 milliméter vastag
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano – a látszat csal, csak 10,3 milliméter vastag

Egy óra, két számlap

A számlap egyébként pont az a része az órának, ahol egy kevéssel több szabadsága lehetett a tervezőknek. A választás a bordóra esett. Egyre népszerűbb ez a szín a piros más árnyalataival együtt, és a márka is tesztelte már tavaly (Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Small Seconds), idén tehát biztosra mentek vele. Az óra másik számlapja ezüstözött Clous de Paris gilosálású, így konzervatívabb megjelenésű párjához képest. Rajta egy másik időzóna idejét olvashatjuk le, a kismásodperc helyett pedig a napszak kijelzésére szolgáló, 24 óra alatt körbejáró mutató találunk.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano - biztos nem csak szürkéhez lehet viselni
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano – biztos nem csak szürkéhez lehet viselni

A 854A/2-es kézi felhúzású kaliber nem újdonság, ahogy persze maga az modell sem. A Duoface-család ugyanis meglehetősen hosszú ideje, 1994 óta a kollekció része. Nyilván az sem újdonság, hogy a szíjat a lovaspólóban “utazó” bőripari vállalkozás, a Casa Fagliano szállítja. (Mint tudjuk a Reverso a lovaspólónak köszönheti létét.) Mégsem ennek, hanem a tok anyagának (vörösarany) köszönhetjük a 23400 eurós listaárat.

Jaeger-LeCoultre