Officine Panerai Luminor BiTempo

Hogyan integráljunk kiegészítő funkciókat mereven megszabott környezetbe? Az Officine Panerai Luminor BiTempo jó példa erre.

Mint tudjuk, az Officine Panerai gyakorlatilag két egykori modellből épített igencsak ismert óramárkát. A Radiomir és a Luminor formája az elmúlt közel három évtizedben szinte azonnal felismerhető óramodelleké tette azokat. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a formatervezők lehetőségei nagyon beszűkülnek, és csak rendkívül apró módosításokat engedhetnek meg magunknak.

Ezek közül kétségkívül a legnagyobb a járástartalék számlapi oldalon való megjelenése. Messze nem ez az első alkalom erre, de még mindig viszonylag szokatlan. Hozzászoktunk ugyanis ahhoz, hogy ha egy modell kijelzi a járástartalékot, akkor azt a hátlapon teszi. Kapunk még dátumot és egy GMT-mutató is, amelyek természetesen aligha zavarják meg a jól ismert számlapi képet.

Tipikus, nem tipikus

Mindenféleképpen feltűnő azonban a percskála megjelenése, illetve annak módja, ahogy azt teszi. A tipikus Panerai számlap szendvicsfelépítésű. Itt is megtartották ezt több helyen is (pl: számjegyek, óraindexek stb), viszont a percskála már festett. Összességében nem változott ezzel a külső, nem zavarja a megszokott képet, viszont egy kicsit jobban hangsúlyozza az óra műszer jellegét.

Officine Panerai Luminor BiTempo - a percskála újdonság
Officine Panerai Luminor BiTempo – a percskála újdonság

Ennek mond egy kicsit ellent a GMT, illetve a járástartalék mutatójának színe. A meglehetősen élénk, szembetűnően világoskék szín egy kicsit oldja a fekete (PAM01360), illetve kék (PAM01361) számlap merevségét. Nyilván adódott volna a piros, mint ahogy azt már annyiszor láthattunk a múltban. Talán pont ezért nem döntöttek mellette. Azt is látni kell, hogy az elmúlt néhány évben nagyon kiszínesedett az órák világa, így e kis színfolt miatt aligha fog valaki árulást kiáltani.

Változott, de mégsem

A szerkezet miatt sem kell, még ha a P.9012-es valamivel kevesebb alkatrészt tartalmaz is, mint közvetlen elődje. Cserébe viszont kettővel több követ kapott. Az érdemi paraméterek nem változtak. Maradt a három napnyi járástartalék, önállóan, egy órás lépésekbe állítható az óramutató, és a másodpercmutató nem csupán megáll a korona kihúzásakor, hanem egyben 0-ra is ugrik. Előny viszont, hogy valami vékonyabb lett.

Officine Panerai Luminor BiTempo - jellegzetes díszítés a P.9012-es kaliberen
Officine Panerai Luminor BiTempo – jellegzetes díszítés a P.9012-es kaliberen

Hogy ez az óra magasságában is érvényesül-e majd, azt egyelőre megmondani nem tudjuk. Szintén információhiány az oka annak, hogy a pontos ár sem ismert, hiszen kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem kapható. Kiindulva azonban a korábbi modellekből arra számítsunk, hogy az át alulról súrolja majd az öt számjegyű euró összeget, esetleg kevéssel meg is haladja.

Officine Panerai