Nagyon más, de ugyanaz

Hogyan csináljunk valami teljesen mást, mint eddig, de mégis maradjunk felismerhetőek? Ezt oldotta meg a Jaquet Droz Grande Heure Minute.

A Jaquet Droz-t alapvetően két dologról ismerhetjük: a összetett mechanikai megoldásokat rejtő, és így a számlapot mozgóképpé varázsoló óráiról, illetve a segédszámlapokkal nyolcast formáló számlapú időmérőiről. Mindkettő történelmi gyökerekre vezethető vissza: egyik maga a márka névadója, aki pusztán fogaskerekekkel írni és zenélni tudó automatákat (ma robotoknak neveznénk) alkotott, a másik pedig a márka legsikeresebb múltbeli modellje.

Jaquet Droz Grande Heure Minute - fehér számlap, kékített mutatók, 43 mm
Jaquet Droz Grande Heure Minute – fehér számlap, kékített mutatók, 43 mm

Természetesen elengedhetetlen, hogy egy márka ne pusztán egy lábon, jelen esetben a múlt örökségén álljon. A Jaquet Droz Grande Heure Minute ha úgy tetszik a márka minimalista megközelítése az időméréshez. Ahogy az a névből is kiolvasható, most nem a másodpercmutatónak jutott kiemelkedő szerep, hanem az óra- és percmutatónak. Tegyük hozzá, hogy alapvetően ez a helyzet szinte az összes mai karóránál, de a Jaquet Droz-nál ez mégsem természetes.

Egy egyszerű, kismásodperces modell készítése volt tehát a feladat, amely azonban rögtön elárulja, hogy egy Jaquet Droz-val van dolgunk. Természetesen a márka nevének számlapon való feltüntetése messze nem kielégítő ehhez. Először is ugyanazt a tokot használják, mint a jellegzetes 8-as hordozó számlappal készült óráknál. Ugyanúgy 43 milliméteres tehát, ugyanakkor most nem nemesfémből, hanem rozsdamentes acélból készült. Nyilvánvalóan így kedvezőbben árazott. Nem lennénk különösebben meglepődve, ha jövőre, esetleg azután megjelenne a 39 milliméteres változat is – ha esetleg valakit zavarna a nagyon üres számlap.

Jaquet Droz Grande Heure Minute - változatosság kedvéért nem kék, hanem szürke
Jaquet Droz Grande Heure Minute – változatosság kedvéért nem kék, hanem szürke

Valójában azonban pont a számlap, pontosabban annak részletei teszik lehetővé, hogy az óra egyértelműen a márkához legyen sorolható. A színkombináció, az indexek formái, a keretezett kismásodperc és persze a mutatók formája mind tipikusan Jaquet Droz. A minimalista megközelítés jegyében a márka nevét és az óra származását a szokottnál kisebb méretű betűkkel szedték. Ha ez sem lenne elég, fordítsuk meg az órát, hogy az üvegbetétes számlapon keresztül szemügyre vehessük a szerkezetet. A rotor jellegzetes mintázata és persze a márka logója, az egymás fölé helyezett két csillag egyértelművé teszi, kinek gyermeke is.

Jaquet Droz Grande Heure Minute - kicsit elveszettnek tűnik ott az a szerkezet
Jaquet Droz Grande Heure Minute – kicsit elveszettnek tűnik ott az a szerkezet

Az is igaz, hogy a 68 órányi járástartalékkal rendelkező 1169 Si kaliber egy kicsit elveszik a tokban. Hiába kerekítették le a tok oldalát, és dől erősen befele, így is látszik, hogy ez a szerkezet túl kicsi ehhez a tokhoz. Ezt azonban a 39 milliméteres modell könnyen orvosolhatja, ha valóban elkészítik. Addig is a Jaquet Droz Grande Heure Minute fehér, illetve szürke számlapos modelljei a márka legjobban árazott időmérői, bár 8650 frank nem éppen kevés egy hárommutatós óráért.

www.jaquet-droz.com