Mechanikus csoda – Jaquet Droz Tropical Bird Repeater

A Swatch-csoport talán legkevésbé ismert óramárkája készíti túlzás nélkül a legcsodálatosabb órákat. Mi másnak is nevezhetnénk a Jaquet Droz Tropical Bird Repeater karórát, mint a mechanikus órakészítés remekműjének.

Ahogy a svájci óramárkák zöme, úgy a Jaquet Droz is egy egykori órás nevét viseli. Őt azonban nem csupán óráiról, hanem automatáiról is ismerjük. A zenész, a rajzoló, az író gyakorlatilag mechanikus számítógépek voltak, amelyek előre beprogramozott darabokat, rajzokat és szövegeket játszottak el, készítettek el, és írtak meg. A Jaquet Droz éneklő madárkáival először 2012-ben találkozhattunk, ám az akkori modell, ha úgy tetszik csak egy kiindulási alap volt. A Jaquet Droz Tropical Bird Repeater az eddigi legösszetettebb az egész sorozatból, és itt egyáltalán nem a percismétlő teszi igazán komplexszé. Míg más márkánál a percismétlő a fő látványosság, az itt most csak körítés.

Jaquet Droz Tropical Bird Repeater - születőben a számlap
Jaquet Droz Tropical Bird Repeater – születőben a számlap

A csoda a számlapon történik. Nem kevesebb, mint hét különböző helyen kel életre a számlap, amint működésbe hozzuk a percismétlőt. A háttérben a vízesés megelevenedik, a kolibri a számlap közepéről balra indul szárnyaival másodpercenként negyvenszer csapkodva, a számlap alján lévő páva kinyitja és összecsukja tollait, egy tukán dugja ki fejét kíváncsian jobb oldalt, és végül három szitakötő táncol körbe kilenc óránál. A szitakötők szárnyait lumineszcens festékkel vonták, így sötétben is egészen ritka látványban lehet dolgunk.

Jaquet Droz Tropical Bird Repeater - zománc minden
Jaquet Droz Tropical Bird Repeater – zománc minden

Ha mindez nem lenne elegendő, akkor említsük meg, hogy a madarak tánca összesen négy különböző módon játszódhat le, és körülbelül 12 másodpercet vesz igénybe. Persze ezeknek a komplikációknak bőven kellett hely is, így meglehetősen méretes óra született. Az átmérő 47 milliméter, amihez hasonlóan nagy vastagság, 18,95 mm társul.

Jaquet Droz Tropical Bird Repeater - teljes pompjában, Csak 8 darab készül belőle.
Jaquet Droz Tropical Bird Repeater – teljes pompjában, Csak 8 darab készül belőle.

Nyilván nem kell mondani, hogy a számlap kizárólag kézi munkával született, és persze azért az órát is képes kijelezni. Teszi mindezt a márkára jellemző ónix segédszámlapon. A hihetetlenül összetett szerkezet és a művészi munka miatt értelemszerűen limitált mennyiségben készül az óra. A 8 példány egyike “csupán” 660 ezerbe kerül. Dollárban számolva.

www.jaquet-droz.com