Lindskog Sweden

Nem hibáztatunk senkit, ha a fenti óramárka elnevezését nem sikerül elsőre kiolvasnia. Ezek a skandinávok legalább olyan „ügyesek” nyelvtörő szavak kiagyalásában, mint elemes bútorok gyártásában, a történelmük pedig telis-tele regényes mendemondákkal. Hogy az óra-összerakás is jól megy–e nekik, arra lássuk példaként a Lindskog Sweden-t!

Időbevándorlók

Telitalálat lehetne a fenti szóösszetétel, hiszen ezzel a címmel épp 2019-ben indult egy új, norvég krimi–sci-fi sorozat, ráadásul nem is sikerül kifejezetten rosszra. Legalább is, aki az időutazást és a vikingeket kedveli, annak tudjuk ajánlani, bár kétségtelen, hogy e kettő téma elsőre meglehetősen távol esik egymástól. A szépséghiba e képben most mégsem a mindössze 6 epizódot megélt televízió sorozat tartalma körül keresendő. Sokkal inkább azért nem tökéletes e bekezdés felütése, mert a sorozat ugye norvég, ellenben a Lindskog Sweden – ahogy e márkanév is mutatja – svéd.

Az Időbevándorlók c. sorozat második évada egyébként 2020. szeptember végén zöld utat kapott, juhu! Bár 2022 előtt nem valószínű, hogy képernyőre kerülhet, köszi koronavírus megint…

Svéd acél

Lindskog Sweden Legacy Black Enamel. Forrás: Lindskog Sweden
Lindskog Sweden Legacy Black Enamel. Forrás: Lindskog Sweden

A fémötvözetből készült fegyverekhez, na meg a használatukhoz is konyítottak valamicskét „azok a svédek” az elmúlt évszázadokban, így a Lindskog Sweden, svéd óramárka rozsdamentes acél modelljeinek alapanyaga – logikus módon – szintén lehetne hazai, ám sajnos nem az. Ezen a ponton nyer értelmet a 2015-ben felerősödő migrációs válság szülte, fent említett HBO Europe sorozat – akkor is, ha egy másik skandináv állam „terméke” –, hiszen a svéd óragyártás kicsit „bevándorolt” Svájcba.

Swiss Made

A 2015-ben Terrence Lindskog által Gothenburg városában (Svédország) alapított „gyártó” magát „svéd luxusóra gyártónak” titulálja, bár hogy konkrétan ki és hol készíti az első (és máig egyetlen) 2019-ben útnak indított sorozatuk, a Legacy modellcsalád szereplőit, egyelőre nem tudni. Annyi bizonyos csak, hogy legalább 60 százalékban Svájcban, különben nem állhatna a számlapon, a közismert felirat.

Lindskog Sweden Legacy White Enamel. Forrás: Lindskog Sweden

Svéd módszer

Órát gyártani tehát így is lehet – érhetne a meglepetés, ha nem tudnánk, hogy bizony nagyon sok, főleg a hasonló ligában játszó mikro-márkák pontosa ekképp építkeznek, épp csak nem mindegyik rendelkezik elég kapcsolati, illetve anyagi tőkével, hogy svájci „beszállítók” alkatrészeiben öltsön testet a megálmodott formaterv.

Lindskog Sweden Legacy számlap “finomhangolása“. Forrás: Lindskog Sweden

Lindskog Sweden Legacy

A fentiekkel együtt maga a termék, a „svéd luxusóra” érdemes lehet a figyelemre. Szívét és eszét svájci automata húzású ETA 2824-2 mechanika adja, amiről túl sok rosszat aligha lehet elmondani. A 40 milliméteres átmérővel készülő óratok épp olyan visszafogottan kecses és dinamikus, mint a hozzá kapcsolódó, tükörpolírozott lünetta, vagy épp a számlapi indexek és mutatók.

Ez utóbbi 15 db fémtest – a gyártó leírása szerint – ráadásul kézi polírozással finomodik véglegessé. Alattuk a zománc számlap időt álló szépsége fekete, szürke, fehér és színátmenetes kékben is pompázhat. Ez utóbbi kivitel 15 – 15 példányszámban készül, tehát korlátozott. A megosztás pedig a szintén acél, de aranyszínűre felületkezelt „Gold” kivitel okán legitim.

Lindskog Sweden Legacy Royal Blue Gold. Forrás: Lindskog Sweden
Lindskog Sweden Legacy Royal Blue Gold. Forrás: Lindskog Sweden

100 méteres vízállóság, csavarzáras felhúzókorona, acél vagy bőr szíj. Ez utóbbi valóban svéd bőrből készül, ha jelent ez bármit is. Viszonylag lapos, mindössze 11 milliméter „vastag” tokmagasság, dátumablak, másodpercmutató, de még egészen finom, leheletnyi lumineszcens festék is segíti az alapvetően elegáns megjelenésű, s valahogy modernek is ható svéd luxusórát. Ráadásul nem is annyira rugaszkodik el a valóságtól, már ami az árcédulát illeti.

Megfizethető luxus?

Az acél modellek ára – számlap színétől függetlenül – 1.149 USD, azaz nagyjából 344.000 forint (az aranyszínűek esetén valamivel több, 1.259$), ami lássuk be igencsak versenyképes, s egyáltalán nem számít ma már luxuskategóriás árazásnak.

Lindskog Sweden Legacy Black Enamel. Forrás: Lindskog Sweden
Lindskog Sweden Legacy Black Enamel. Forrás: Lindskog Sweden

Megbízható, strapabíró, olcsón és egyszerűen szervizelhető, svájci mechanikus szerkezettel szerelt, zománc számlapos, elegáns karóra. Szinte mindegy is, hogy milyen felirat lett a számlapra felírva, de a fenti pénzért valódi alternatívája lehet a Swatch Group, hasonló, bár azért modernebb belsővel szerelt márkáinak, vagy akár a japán szamurájok éles pengéivel is vitába szállhat.

A változatosság ugyanis olyas valami, amiben gyakran örömét leli az ember órakedvelő fia.

Svéd Luxusóra