L’Epée Time Fast D8

Asztali órákért nehéz lelkesedni, ugyanakkor a L’Epée Time Fast D8, mint ahogy a márka termékei általában, a kivételek közé tartoznak.

Ebben elévülhetetlen érdeme van az óraipar egyik kreatív fenegyerekének, Max Brüssernek. Ő volt ugyanis az, aki pontosan azzal látta el az asztali órákat, amik hiányzott belőlük: érzelmi töltettel. Nem mellesleg ugyanezt a receptet alkalmazta egy másik vállalkozásnál, a Ruege-nél is. Az ötletet azóta másik töltik meg tartalommal, így most Lausanne-i Művészeti Iskola egyik növendékén, Georg Fosteren volt a sor.

289 alkatrész máshogy rendezve

Ami az óra műszaki hátterét illeti, úgy tulajdonképpen egy klasszikus, 8 napos, kézi felhúzású szerkezetet kapunk. Értelemszerűen a szerkezet elhelyezkedéséből adódóan az egyes elemek térbeli elrendezése alapjaiban különbözik a hagyományostól, ahogy az idő megjelenítése is. Az ugyanis digitálisan történik, a témához illően két keréken. Pontosabban annak felületén tüntették fel külön-külön az óra- és a percskálát, utóbbit 10 perces léptékben. Ennek megfelelően az idő pontos leolvasása nem lehetséges, de ez a tárgy nem is erről szól.

Már csak azért sem, mert gyakorlatilag egy modellautót kapunk. Annak kialakítása az 1950-es évek versenyautóira emlékeztet, így a vezetőfülke is nyitott, kilátszik onnan a pilóta feje. Jelen esetben ez azonban a szerkezet billegője, amely zafírból „bukósisakot” is kapott. Adódik is egyből a kérdés, hogy a modellautó képes-e mozogni, lehet-e kormányozni? Részben igen, részben nem. A kormány valóban mozgatható azonban nem az autó irányítására szolgál, hanem az idő beállítására. Tolni is lehet a kocsi, ám ehhez is funkciót társítottak: régi felhúzós autókhoz hasonlóan itt is hátrafelé tolva húzható fel – nem az autó, hanem a szerkezet.

Magától értetődik, hogy a márka ilyen ínyencségei nem sorozatban készülnek. Ehhez képest azonban viszonylag sok L’Epée modellautó születik. Igaz, színenként csupán száz, de a kezdeti öt szín után már nyolcnál járunk. Valamiből, ami majdnem 30000 frankba kerül, 800 darabot készíteni pedig elég merész lépés.

L’Epée