Baume & Mercier Riviera

A Richemont-csoport “legkisebb” óramárkája sem maradhat ki a luxus-sportóra őrületből. Ők a Baume & Mercier Riviera kollekcióval próbálnak szerencsét.

Továbbra is “tombol” a luxus-sportórák trendje, amely alig néhány éve indult csak. Azóta olyanok is előálltak saját változatukkal, akiktől ezt a legkevésbé sem vártuk (pl. Chopard-tól az Alpine Eagle vagy az A. Lange & Söhnétől az Odysseus). A Baume & Mercier azonban mintha egy kicsit megkésett volna saját ötletével.

A furcsa az egészben, hogy első alkalommal ezt a hibát nem követték el. A kategóriát megteremtő Royal Oak (Audemars Piguet) bevezetése után mindössze egy évvel, azaz 1973-ban már a piacon volt a Baume & Mercier saját luxus-sportórájával, a Rivierával. A Nautlius (Patek Philippe) ekkor még legfeljebb csak ötlet szintjén létezett (1976-ban mutatták be.)

Mint minden valamire való luxus-sportóra, a Riviera is integrált fémcsatot kapott, és természetesen kék számlappal (is) készül. Szintén jellegzetes elem a szögletes formák megjelenése, amely jelen esetben a tizenkettő szögű lünettát jelenti. Újítás a szűk fél évszázaddal ezelőtti modellhez képest a csavarok megjelenése a lünettán, illetve a már-már anyára emlékeztető nyolcszögletű korona is sokkal markánsabb lett.

Baume & Mercier Riviera - nem a szokásos gyöngyház számlap
Baume & Mercier Riviera – nem a szokásos gyöngyház számlap

Új pillér

Meglehetősen gazdag választékkal jelentkeztek, így nem elképzelhetetlen, hogy a meglehetősen sikeres Clifton-kollekció mellett egy újabb pillért szeretnének felépíteni. Ennek jegyében mind női mind pedig férfi változatokkal is jelentkeztek. Értelemszerűen a nagyobbak, a 42 milliméteres átmérővel készülők szólnak az uraknak, míg a 36 milliméteresek a hölgyeknek. Nem pusztán a méretben van választási lehetőség. A szíjak, csatok szerszám nélkül cserélhetőek, azaz gyorsan és könnyen megváltoztatható az óra megjelenése. Legalább ennyire fontos, hogy a szerkezetek terén is igyekeztek opciókat biztosítani.

Baume & Mercier Riviera - a legdrágább változat amorf gyémántszerű szén bevonattal ellátva
Baume & Mercier Riviera – a legdrágább változat amorf gyémántszerű szén bevonattal ellátva

Ennek jegyében az urak modelljeit vagy az 5 napnyi járástartalékkal rendelkező Baumatic manufaktúra szerkezettel, vagy a Sellita SW-200-as szerkezetével szerelik. A hölgyeknek a Baumaticról le kell mondaniuk, az ugyanis méretei miatt nem fér el a 36 milliméteres tokban. Ugyanakkor a megszokott svájci kvarc szerkezet mellett ők is dönthetnek egy SW-200-assal szerelt kivitel mellett.

Baume & Mercier Riviera - egész merész színek is vannak, igaz, csak hölgyeknek
Baume & Mercier Riviera – egész merész színek is vannak, igaz, csak hölgyeknek

Ami az árakat illeti, úgy a Riviera inkább a középmezőnybe pozicionálja magát. A “mezei” Sellitával szerelt változatok 2650 euróba (2550 kaucsuk szíjjal) kerülnek, míg a hölgyeknek szóló kvarcok 2250 és 1850 euró között mozognak. Bő 50 százalékkal többet, kiviteltől függően 3900, illetve 3600 eurót kell leszurkolni a Baumatickal érkező időmérőért, ami ugyancsak jelentős többlet. Főleg annak tükrében, hogy a Baumatic bevezetésekor, azaz alig három évvel ezelőtt még kicsivel 2000 euró fölött kínálták egy Clifton modellben.

Baume & Mercier