Certina DS Chronograph Automatic

Meglehetősen szokatlan időmérővel jelentkezett a Swatch-csoport belépőkategóriás márkáinak egyike. A Certina DS Chronograph Automatic siker esetén egy sorozat első modellje is lehet.

A Certina a Swatch-csoportba való betagozódása óta jellemzően a fiatalabb vásárlóközönséget igyekszik megszólítani. Ennek megfelelően elsősorban sportos, vagy kifejezetten sportórákat találunk kollekciójában. Persze nem volt ez mindig így, elvégre bő 130 éves történelme alatt azért egy s mással előálltak.

A retró trendnek köszönhető kezdtek el ásni múltjukban, és nem ez az első alkalom, hogy újjáélesztenek egy egykori modellt. Gondoljunk csak a DS PH sorozatú búvárórákra. Ugyanakkor ennyire a múltba, konkrétan az 1940-es évekbe eddig nem merészkedtek. Ennek a konkrét modellnek a külseje ugyanis onnan származik.

Certina DS Chronograph Automatic - a márka új arca
Certina DS Chronograph Automatic – a márka új arca

40-es évek

Erről árulkodik egészen egyértelműen a számlap, de a kronográf nyomógombjainak formája is arra a korszakra voltak jellemzőek. Ami 70-80 évvel ezelőtt furcsának hatott volna, az a tok átmérője. Az eredetié csak 36 milliméter volt, az utódé már 42 milliméter. Ehhez társul a 13,9 milliméteres magasság. Amiért oldalról mégsem májkrémes konzervnek néz ki a tok, az a zafírüvegnek köszönhető. A pereme ugyanis látványosan a tok fölé emelkedik, és csak utána kezdi befedni a számlapot. A tok így valójában egészen kecses, de persze maga az órára ez azért már nem igaz. Ha valaki mandzsetta alatt szeretné viselni, gondoskodjon arról, hogy az kellően bő legyen.

Certina DS Chronograph Automatic - látszólag kecses a tok, de a zafír sokat növel a magasságon, szükségszerűen utánozva az egykori plexiüvegek formáját
Certina DS Chronograph Automatic – látszólag kecses a tok, de a zafír sokat növel a magasságon, szükségszerűen utánozva az egykori plexiüvegek formáját

Szintén korunk újítása a 100 méteres (10 bar) vízállóság, aminek köszönhetően az óra könnyen dacol mindenfajta rá leselkedő “vizes” balesettel. Akár még úszni is lehet vele, ha nem sajnálnánk a bőrszíjat. Valójában fele ekkora vízállóság is megfelelt volna, hiszen búvárkodni aligha ezzel fogunk. A Certina azonban egyebek mellett mégiscsak a nyomásállósággal szerzett hírnevet magának (DS – Doppelte Sicherheit), így érthető módon itt sem mondtak le róla.

Régi-új szerkezet

Annak ellenére, hogy a Certinánál fokozottan figyelnek az árra, ennél a modellnél nem az ETA legkedvezőbb árú automata kronográf szerkezetének (pl. C01.211) valamelyik változatát építették be, hanem a svájci kronográf szerkezetek igáslovát, a 7750-est. Pontosabban mondva annak módosított kivitelének (7753-as) is a feljavított változatát, az A05.H31-es kalibert. Nagyobb a szerkezet átmérője, így jobban néz ki nagyobb tokokban. Egyéb apró módosítások mellett a járástartalékát is sikerült 42-ről 60 órára növelni. Vizuális szempontból pedig azért örülhetünk, mert így a korszak hagyományainak megfelelően egymás mellé kerülhetett a kismásodperc és a 30 perces összegző, vízszintesen osztva ketté a számlapot.

ETA A05.H31 - nem vitték túlzásba a díszítést, de a tömör hátlap miatt nem is látjuk
ETA A05.H31 – nem vitték túlzásba a díszítést, de a tömör hátlap miatt nem is látjuk

Ennek, és persze a zafírüveg fent említett kialakításának köszönhetően ez az óra szükségszerűen többe kerül, mint amit a Certinától megszoktunk. Alig 80 híján 2000 euró a listaára, amivel messze a legdrágább modell a Heritage kollekcióban. Az is igaz azonban, hogy hasonló megjelenésű órához ennél csak többért juthatunk hozzá, és talán egy újabb réteget is szeretnének elérni. Kísérletnek érdekes. Ha beválik, biztosan látunk még hasonló stílusú karórákat a Certinától.

Certina