IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition Racing Green

Látszólag mindent elmond az óráról az IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition Racing Green név, de van ennél több is.

Már jó pár éve leszokott az IWC arról, hogy egy adott évben mindig csak egy kollekció frissítésére összpontosítson. Idén azonban meglepően sokat hallat magáról a repüléssel foglalkozó modellcsalád. Ha jól számoljuk, idén ez már a negyedik bejelentés, és nem kizárt, hogy a karácsony előtti időszakra is jut majd egy.

IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition Racing Green - ismert arc ezúttal zöldben
Ismert arc ezúttal zöldben

Maga a modell természetesen nem új, hosszú ideje szerepel ilyen-olyan kivitelben a kollekcióban. Persze a komplikáció jellegéből adódóan általában limitált mennyiségben. Az újdonság ezúttal a zöld színű számlap, amelynek árnyalata a motorsport hagyományainak megfelelően a brit „racing green”. Nyilván nem kell hangsúlyozni, hogy manapság a zöld éppen mennyire kedvelt, így mondhatni biztosra mentek vele.

IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition Racing Green - szépen kitölti a tokot
Szépen kitölti a tokot

Zűr?

Van azonban némi furcsaság. Ilyen például a tok mérete. Ellentétben azon igyekezetükkel, hogy csökkentsék a tokok átmérőit, amit például már ebben a kollekcióban is megtettek, ez a modell továbbra is 46,2 milliméter átmérőjű (és 15,4 mm vastag). Ezen persze csak mostanság akadunk fenn, a Big Pilot’s Watch, avagy a Große Fliegeruhr esetében ez volt szinte egészen az elmúlt egy-két évig a természetes mérettartomány. A másik ok pedig a szerkezet. Az 52615-ös kaliber a kifejezetten ehhez a kollekcióhoz kereken 20 évvel ezelőtt fejlesztett 5XXX kalibercsalád leszármazottja, azaz hiteles része a „csomagnak”.

IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition Racing Green - modulos felépítés miatt kell "belmagasság"
Modulos felépítés miatt kell “belmagasság”

A másik különlegesség, hogy nem ez az első alkalom, hogy motorsporthoz kötik a repülősóra kollekciót. Nyilván van jócskán közös vonás, ám ne feledkezzünk meg a márka Ingenieur-kollekciójáról. Már csak azért sem, mert az előző évtizedben ez a kollekció volt az éppen „felelős” motorsportos kollekció.

IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition Racing Green - kerámiához egyelőre csak szíjat tudnak társítani
Kerámiához egyelőre csak szíjat tudnak társítani

Persze nem feltétlenül kell ennyire elmélyedni egy modell hátterében. Ha valakinek tetszik a matt felületű kerámiatok és a zöld számlap párosa, ne fogja vissza magát. Már csak azért sem, mert egyrészt 250 példányra limitálták a mennyiséget, másrészt a 36100 eurós listaár meglehetősen versenyképes – már ami az öröknaptáras órákat illeti.

IWC