Defakto Stille Nacht

A Defakto Stille Nacht egy olyan modellnek ígérkezik, amire számos fiatal márka vágyik: egy „signature modellre”.

A Fekete-erdőben honos márka elsősorban a minimalista stílust kedveli, így kicsit ellentmondásosnak hat, hogy pont egy olyan modellje lesz ugyancsak népszerű, amely ebbe a stílusirányzatba csak erőszakkal sorolható be. Persze vannak olyan formatervezési elemek, amelyek minden további nélkül megállják helyüket egy minimalista stílusú órán, de összhatás nagyon mást mutat.

Defakto Stille Nacht - sötétben mutat igazán jól
Defakto Stille Nacht – sötétben mutat igazán jól

Oly annyira bízik az egyszemélyes márka a csillagos égbolt erejében, hogy egyből három változattal is jelentkezik. Teszi ezt immár harmadik alkalommal. Az első még 2017-ben jelent meg, hogy 2018-ban gyorsan jöjjön is után a második kiadás “Mitternacht” néven. A tokok mind feketék (PVD), hármuk közül az egyik más méretekkel is rendelkezik. Ennek oka a szerkezet. Az ETA alapkalibere, a 2824-2-es került bele, így a tok 39 mm átmérőjű és 9,8 mm magas lett. A másik kettőbe a Ronda 712-es kvarc szabályozású kalibert építettek, így a tok lényegesen laposabb is lett: 6,6 mm csökkent, miközben az átmérő 40 mm-re nőtt. Hogy a kvarc modellek esetében a lépegető másodpercmutató ne zavarja a csillagos ég nyugalmát, mindkettőnél elhagyták, sőt, az egyiknél még a percmutatót is. Az automatánál megmaradt, hiszen egyrészt fontosnak tartják megmutatni, hogy milyen kaliber is van a számlap alatt, másrészt a mutató mozgása lényegesen folyamatosabb, és így kevésbé zavaró.

Defakto Stille Nacht - bejött nekik az "égboltok" hada
Defakto Stille Nacht – bejött nekik az “égboltok” hada

Csendes éj

Ahogy eddig, úgy most is a számlap az, amely valójában eladja az órát. A matt fekete felületre szórt lumineszcens festék pöttyök enged olyasmit láttatni, amiben napjainkban már csak kevesek gyönyörködhetnek. A fényszennyezés miatt jóformán csak a legfényesebb csillagokat látni az éjszakai égbolton, de a számlapon a kisebbek, gyengébben világítók is érvényesülhetnek.

Defakto Stille Nacht - világosban inkább érdekes, mint elbűvölő
Defakto Stille Nacht – világosban inkább érdekes, mint elbűvölő

Nem mintha bármit is elvenne a design érdemeiből, de fontos megjegyezni, hogy mikromárkának aligha nevezhető a Defakto. Annak ellenére sem, hogy ha szigorúan vesszük, tényleg csak egy ember áll mögött. Ő viszont a régió legnagyobb tokgyártó üzemének, az Icklernek is az örököse. Így azért valamivel biztosabb lábakon áll a márka jövője.

Defakto Stille Nacht - akár uniszex is lehet
Defakto Stille Nacht – akár uniszex is lehet

Ennek ellenére ne számítsunk arra, hogy jól tartja majd árát az időmérő. Tisztában van ezzel a márkatulajdonos is, nem véletlen a kvarc kaliberek használata. Így 345 euróért juthat hozzá a vásárló egy akár uniszexnek is nevezhető időmérőhöz. Az automata ennél jóval drágább, 925 euró az ára. Nem véletlen, hogy abból csak 50 darab készül. Egyelőre mindhárom modellt csak előrendelni lehet.

Defakto