Hublot Classic Fusion Orlinski 40mm

A márkát sokáig az óraiparban különlegesek számító anyagok kombinálásáról ismertük. Az Hublot Classic Fusion Orlinski 40mm nem az első modell, amely az óraipart és a művészetet próbálja egyesíteni.

Persze bárhogy is nézzük, maga az óraipar is sokszor már-már iparművészeti magasságokba emelkedik. Értelemszerűen ez elsősorban az haute horlogerie időmérőire igaz, és ennek megfelelően árazottak is. Az Hublot azonban nem az a márka, amelynél például a rekeszzománcozás jól mutatna. Ők inkább a modern művészetek, illetve a pop-art felé nyitnak.

Hublot Classic Fusion Orlinski 40mm - részleteiben gazdagabb a számlap annál, mint azt elsőre gondolnánk
Hublot Classic Fusion Orlinski 40mm – részleteiben gazdagabb a számlap annál, mint azt elsőre gondolnánk

A sort a Sang Bleu modellek nyitották, amelyek a geometriai formákkal dolgozó, azonos nevű tetoválóművész munkásságából merítettek ihletet. Richard Orlinski, francia szobrász is a geometria világát fedezte fel magának. Legalábbis erre engednek következtetni síkokból összeálló alkotásai. Rossz nyelvek szerint azok akár egy kilencvenes évek végéről származó videójátékból kiragadott poligon karakterek is lehetnének.

Richard Orliski lószobra Hublot karórával
Richard Orliski lószobra Hublot karórával

Ahogy a szobrokon, ugyan a számlapon is háromszögletű síkokból alkotott minták jelenek meg, méghozzá amennyire csak lehet, térben. Ennek köszönhető, hogy az egyébként homogén anyagból készült számlapon egyes felületek más színárnyalatban jelennek meg. Melyik is ez az anyag? Természetesen kerámia. Egyrészt az Hublot úttörőszerepet játszott a színes kerámia anyagkutatásában, másrészt a kerámia fényes felülete szinte megegyezik a művész alkotásainak fényével. (Fekete vagy fehér kerámiát készíteni nem nagy tudomány, pirosat, kék, sárgát azonban annál inkább.)

Hublot Classic Fusion Orlinski 40mm - síkok más szögben más árnyalatban látszanak
Hublot Classic Fusion Orlinski 40mm – síkok más szögben más árnyalatban látszanak

Amennyire különleges az óra megjelenése, annyira szokványos a belvilága. A HUB1100 kaliber valójában egy kicsinosított Sellita SW-300-as. Nem váltja meg a világot, de egyrészt nem is az a feladata, másrészt az óra sem arról szól. Ugyanakkor jó kísérlet arra, hogy azokat is bevonzza az órák világába, akik túl konzervatívnak gondolják azt. Már csak 12900 frankos vételárat kell leszurkolni hozzá.

Hublot