Greubel Forsey GMT Sport

Luxus-sportórák külsejébe öltöztették a Greubel Forsey GMT Sport modelljét, amely így kategóriájának talán legdrágábbja lett.

A Greubel Forsey tipikusan olyan márka, amely elsősorban gyűjtőknek készít karórákat. Persze ezt vehemensen tagadnák, de azért a tények mégis magukért beszélnek. Egyrészt nem egy általánosan ismert márka, azaz aki pusztán reprezentálni szeretne időmérőjével, az nem náluk köt ki. Másrészt valóban ismernie kell az órák világát annak, aki ezt a márkát választja. Ha ugyanis nem tudja értékelni azt a rendkívüli munkát, ami egy-egy időmérő elkészítése igényel, illetve hogyha nem tudja, kik is állnak a márka mögött, aligha fogja megvenni.

Greubel Forsey GMT Sport - nálunk a titánt sem ördögi mutatvány csillogásra bírni
Greubel Forsey GMT Sport – náluk a titánt sem ördögi mutatvány csillogásra bírni

Ennek egyenes következménye, hogy óráik rendkívül drágák. A legolcsóbb is hat számjegyű frank összegért cserél gazdát. Ugyanakkor az évi néhány százat is alig elérő mennyiség nem mesterségesen korlátozott, hanem tényleg ennyi elkészítésére van kapacitásuk.

Nem is új

Ennek ellenére az idei újdonságuk nem igazi újdonság. GMT Sport alatt ugyanis már létezik egy modelljük. Pusztán a titánból készült 45 mm átmérőjű tok, illetve a csat új. Igen, a nagy méretű órák kora leáldozóban, de a számos funkció tükrében nem is olyan nagy. Mindehhez 15,7 mm magasság társul, azaz alig-alig nagyobb egy átlagos kronográfnál.

Greubel Forsey GMT Sport - ismerős szerkezet új tokban
Greubel Forsey GMT Sport – ismerős szerkezet új tokban

Egy átlagos kronográfban azonban nincs helye egy földgömböt valóban gömbként ábrázoló világóra komplikációnak, ahogy egy, a szerkezet síkjához képest 25 fokban döntött, 24 másodperc alatt körbejáró tourbillonnak sem. Miért pont ezek az értékek? Mert a márka szerint (pontosabban Robert Greubel szerint) egy karórában ilyen paraméterek mellett teljesít legjobban egy tourbillon. Hogy valóban így van-e, arról nyilatkozni nem tudunk, de ismerve az illető szakmai hátterét, illetve hogy már lassan három évtizede tourbillonokkal foglalkozik, lehet benne valami.

Greubel Forsey GMT Sport - kaucsukszíj is jár hozzá, de a csat jobban megy a stílushoz
Greubel Forsey GMT Sport – kaucsukszíj is jár hozzá, de a csat jobban megy a stílushoz

Mindemellett még a 72 órás járástartalék aktuális értékét is kijelzik (3 órában), tárcsás GMT komplikációt is kapunk (10 órában) és persze egy nem mindennapi módon, sokak szerint az óraipar etalonjának számító módon díszített szerkezetet. Utóbbiból sajnos nem sokat láthatunk, mivel a hátlapra is kerültek funkciók. Ilyen a nyári időszámítás figyelembe vétele, illetve a világórához tartozó városok listája.

Greubel Forsey GMT Sport - sajnos nincs üvegbetétes hátlap
Greubel Forsey GMT Sport – sajnos nincs üvegbetétes hátlap

Hogy mennyire számít egy ennyi komplikációt felvonultató modell sportórának, nehéz megmondani, de messze nem csak a Greubel Forsey próbálkozik a stílus megváltoztatásával. Más kérdés, hogy közel félmillió frankos listaárral aligha fog eléggé elterjedni ahhoz, hogy a trenden változtathasson. Persze nem is céljuk. Egy szűk kör a vásárlói réteg, és az ő óráikat más gyűjtői daraboktól eltérően bátran hordani is lehet.

Greubel Forsey