A. Lange & Söhne 1815 Thin Honeygold “Homage to F.A. Lange”

Ha öltönyóráknak létezik archetípusa, akkor az A. Lange & Söhne 1815 Thin Honeygold “Homage to F.A. Lange” kétségkívül az. De valójában ennél sokkal több is egyben.

A márka alapításának 175. évfordulója alkalmából több modellel is jelentkezett a német órakészítés csúcsát képviselő glashüttei óráscég. Persze mint tudjuk, a márka múltjában volt néhány évtizednyi törés, hiszen Németország keleti felének orosz megszállása alatt a név és az általa képviselt értékek összegeztethetetlenek voltak a megszállók akkoriban vallott ideológiájával. Könnyű azonban ebből erényt kovácsolni, hiszen így két alkalmat, az alapítást és az újraalapítást is megünnepelhetik.

A. Lange & Söhne 1815 Thin Honeygold “Homage to F.A. Lange” - szép és kemény is a mézarany
A. Lange & Söhne 1815 Thin Honeygold “Homage to F.A. Lange” – szép és kemény is a mézarany

Legkisebbnek is

Abban szinte mindenki egyetértett, hogy az évforduló alkalmából újra lesz olyan modell, amely Honiggold / Honeygold (szó szerint: mézarany) tokot kap. Ez a márka saját, 2010-ben bemutatott és meglehetősen ritkán alkalmazott aranyötvözete. Lényege, hogy jobban ellenáll a karcolásoknak, mint a hagyományos aranyötvözet, vagy a platina. Azzal viszont aligha számolt bárki is, hogy a három évfordulós modell közül a legegyszerűbb is megkapja ezt az aranyötvözetet.

A. Lange & Söhne 1815 Thin Honeygold “Homage to F.A. Lange” - időtlen számlap és mézarany mutatók
A. Lange & Söhne 1815 Thin Honeygold “Homage to F.A. Lange” – időtlen számlap és mézarany mutatók

Különbségek

A saját aranyötvözetnél azonban mást is kapott még az évfordulós modell. Az alapkollekcióban szereplő hárommutatós 1815 karórával ellentétben itt zománcozott számlap került a 38 milliméteres tokba. Első hallásra talán ezt sokan kicsinek tartják, de egy öltönyóránál ez egy ideális méret. Arról nem is beszélve, hogy az alapmodellhez képest elhagyták a kismásodpercet. Ezzel a számlap letisztultabbnak hat, és egyben nagyobbnak is. Az 1815 kollekció számlapjainak tipikus megjelenése természetesen megmaradt, és persze továbbra is erősen emlékeztet az alapító zsebóráinak egykori külsejére.

Kézi felhúzású, és nincs 3 mm vastag
Kézi felhúzású, és nincs 3 mm vastag

Részben ugyanez a helyzet a szerkezettel is. A glashüttei szerkezetek ismérvének számító háromnegyedes hidat nem a szokásos glashüttei csíkokkal díszítették, hanem az alapító által használttal. Ezt a díszítést ma szemcsefúvottnak hívnánk. A szerkezetet egyébként egy másik kollekcióból, a Saxoniából kölcsönözték. A L093.1-es kaliber ugyanis itt szerepel a lapos kivitelű változatban. Ugyanakkor nem csak laposabb, mint a hárommutatós 1815-es szerkezete, hanem újabb is. Önmagában ez persze nem olyan nagy dolog, azonban a közel egyharmaddal nagyobb, és így 72 órára növő járástartalék már annál inkább. Kézi felhúzású a szerkezet, ezzel a 72 óra pedig tökéletesen elég arra, hogy az óra „átvészelje” a hétvégét.

Befektetésnek sem utolsó
Befektetésnek sem utolsó

Befektetés

Persze az a 175 tulajdonos, aki jut egy a limitált modellből, aligha fogja napi szinten viselni. Persze minden további nélkül meg is tehetné. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a 33000 listaárú óra egyszerűen túl jó célpont mind gyűjtőknek, mind pedig befektetőknek. Egy jubileumi Langéhez képest egész kedvezően árazott, és egyben elég különleges is ahhoz, hogy ne csak tartsa, hanem idővel növelje is értékét.

A. Lange & Söhne