Fortis Flieger

Nem egyike a történelmi neveknek, mégis a flieger stílusú karórák között kiemelt helye van a Fortis Flieger modelleknek.

Mindez annak köszönhető, hogy az 1980-as évek végén röviddel a rendszerváltás előtt ők tették újra népszerűvé a flieger stílust. A lényegre törő dizájn illett a márka arculatához, és különösebben gondolkodni sem kellett, hiszen pontosan leírva szerepelt hogyan is kell kinéznie a számlapnak. A kollekció olyan sikeres lett, hogy minimális változtatásokkal egészen a 2010-es évek közepéig a kínálat része maradt. Ráncfelvarráson 2016-ban esett át, de az a kollekció kérészéletűnek bizonyult.

Csődvédelmi eljárást követő újjászületés hozta el a Fortis Flieger modellek új életét, ami már csak azért is figyelemre méltó, mert nem a bevált receptet követték. Amikor már minden csak a retróról szólt, ők hajlandóak voltak modern irányba ellépni. Felismerhető a folytonosság, jelen vannak a régi modell vonásai, de mégis új a formavilág. Szintén megmaradt a márkára jellemző robusztus külső is.

Kivirul

Színek terén azonban nem igazán volt újítás, dominált a fekete alapszín. Igaz, a narancssárgát bátrabban használták. Ennek a sorozatnak szakad most vége kedvelt árnyalatok megjelenésével. Zöld, kék és szürke a felhozatal, ám utóbbi csupán a zászlóshajónak számító, titán tokos GMT modelleknél jut szerephez, meghagyva az előbbi kettőt a „egyszerűbb” változatoknak.

A színek elnevezéséből erősen árulkodó, hogy melyik piacnak szánják az időmérőket. Sőt, még talán a korosztály, vagy életfelfogás is kikövetkeztethető. A hárommutatósok közül ugyan készül 39 milliméteres változat is a 41 milliméteres mellett, azaz kisebb csuklókon is elfér a rozsdamentes acél tok, de pont a színek nevei utalnak arra, hogy a nyugati, talán inkább konzervatívabb vásárlók a fő célközönség. A ”libety blue” vagy a „petrol green” nevek bizonyára náluk csengenek jobban. Érdekesség, hogy nem ez az első kék modell az új Fortis Flieger kollekcióban, ám a sötétkék változatnak szerényebb nevet adtak, egyszerűen csak „midnight blue”-nak hívták, amely megnevezés egyébként meglehetősen népszerű volt az elmúlt néhány évben.

Más paraméterek tekintetében nincs változás, így a hárommutatósokban Sellita SW 200, a 43 milliméteres kronográfban SW 510, míg a tirpla GMT kivitelben a Kenissi kalibere dolgozik (Werk 13 néven). Az árak 2150 eurótól indulnak (hárommutatós), a kronográfoknál 3550-től, míg a GMT-nél 4150-től.

Fortis