Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph

Az űr mintha már kevésbé lenne vonzó, éppen ezért a Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph már a Marsra vágyik.

Persze ez nem jelenti azt, hogy eljött az Official Cosmonauts kollekció alkonya. Ugyanakkor van azért néhány dolog, ami azért arra utalhat, hogy valamennyire igyekeznek nagyobb távolságot tartani. Geopolitikai okok miatt Oroszország megítélése nem éppen pozitív irányba fejlődik a márka legfőbb piacain (Európa, azon belül is Németország, USA és Japán). Más szóval az orosz kötődésű órák értékesítése várhatóan nehezebb lesz.

Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph - a Hold már unalmas, irány a Mars
Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph – a Hold már unalmas, irány a Mars

Éppen ezért jön kapóra a Mars, amely (néhány) évtizedes távlatban elérhetőnek tűnik. Persze egyelőre továbbra is csak kutatások folynak, például milyen kihívásokkal kell megküzdeni egy felszíni tartózkodás alatt a Marson. Ezt a célt szolgálja az Osztrák Űrfórum küldetése, amely a Negev-sivatagban igyekszik egy szimuláció keretében felkészülni a várható nehézségekre.

Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph - nem egy tipikus 7750-es külső
Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph – nem egy tipikus 7750-es külső

Marsra

Ennek a szimulációs küldetésnek a logóját találjuk a számlapon, annak alsó részén. A számlap megjelenéséből persze azt is egyből sejtjük, hogy milyen szerkezet dolgozik a 44 milliméteres titán tokban. A 7750-esnek pont a logó helyén lenne az óraösszegzője, amely egyébként a korábbi változaton, az AMADEE-18-on még szerepelt. Ennek ellenére nem baj, hogy elmaradt, így ugyanis az évtizedek óta megszokott 7750-es külső alaposan megfiatalítható.

Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph - logó összegző helyett
Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph – logó összegző helyett

Erről gondoskodik a megszokottnál jóval nagyobb percösszegző, amely méretével három helyről (11, 12, 1) is kiszorította a számjegyeket. Azok egyébként a szimmetria jegyében mind két számjegyűek, így az egy számjegyűek egy nullát kaptak értékük elé. Szintén nem mindennapi a kismásodperc háttere, amely stilizált csillagként, de akár a Pioneer, illetve Voyager űrszondákon szereplő, Napunk helyét pulzárok révén meghatározó plakettként is értelmezhető. Tény, hogy a számlapkép lényegesen más benyomást tesz, mint amit tipikus 7750-es külsőtől eddig megszokhattunk.

Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph - egy lünetta két marker
Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph – egy lünetta két marker

Még van kuriózum

Maradva a különlegességeknél, az is gyorsan feltűnik, hogy a lünetta két markerrel is rendelkezik. Rendeltetése 10 perces intervallumok mérése, méghozzá a kronográf használata nélkül. Miért 10 perc? A magyarázat szerint ennyi idő telik el amíg válasz érkezik a Földről. A 10 perc azonban inkább csak tájékoztató jellegű, hiszen a két bolygó aktuális helyzetétől függően az időtartam 5 és 24 perc között váltakozik. Egyszóval ezt a rendeltetését a lünetta aligha fogja ellátni.

Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph - szövetszíj is jár hozzá
Fortis AMADEE-20 Official Cosmonauts Chronograph – szövetszíj is jár hozzá

Ennek ellenére egyértelműen látszik, hogy az új vezetéssel a márka újra az eszköz jellegű időmérők terén kíván nagyot alkotni, és immár fantázia is kerül a formatervekbe. Ilyen például a számlap hátterét díszítő koncentrikus körökből álló minta, amely azonban nem pontosan félbe osztja azt, hanem nagyjából 5’10”-nél végződik. Ez a Mars tengelyének a keringés síkjára való ferdeségére utal, amely 24,9 fok. Más kérdés, hogy ezért árat is kérnek. Kereken 3800 eurót. Persze ha úgy nézzük, hogy az új Flieger kronográf is ennyibe kerül, de acélból van, akkor máris más a helyzet.

Fortis