Breitling Super Chronomat B01 44

2021 tavaszán (végre) záporoznak az újdonságok, ami az órás világot illeti. A Breitling sem maradt adós, május 6.-án három (+2) Super Chronomat verzió is érkezett. Lássuk megérik -e az árukat, íme a Breitling Super Chronomat B01 44 “trió”.

3+2

Trió, hiszen a Super Chronomat B01 44 három “alap” verzióban érkezik. Bár több szíjvariánssal felütve, a három egyből 6, hiszen egy “másfajta” szíj gyakran egészen más karaktert kölcsönöz a karórának.

A plusz kettő mégsem így értendő, hiszen egy jóval nagyobb “vad”, a Super Chronomat 44 Four-Year Calendar is leleplezésre került, feketére, illetve kékre hangolva (némi arannyal keretezve).

BREITLING SUPER CHRONOMAT 44 FOUR-YEAR CALENDAR. Referencia: U19320161C1U1. Forrás: BREITLING

Természetesen mind képességeik, mind árfekvésük terén felülmúlják a bázisnak tekinthető “hármast”.

Az újdonság varázsa

Megszokhattuk, hogy világmegváltó újításokat egyetlen márka estében sem kapunk. Az utóbbi évek – évtizedek erről (is) szóltak.

Sebaj!

Egyrészt, ami bevált, felesleges nagyon bolygatni. Másrészt, néha a fontolva haladás az előrejutás legbiztosabb útja…

Mindezeket előrebocsátva, az újdonságok “tárháza” a kerámia lünetta, és a elasztikus, ha tetszik “gumi” szíj formájában ki is fullad.

BREITLING SUPER CHRONOMAT 44 trió. Forrás: BREITLING

Mondanánk, hogy a friss Super Chronomat kötelék színes egyéniség, ám ez az állítás is sántít.

A Breilting inkább maradt visszafogott, hiszen fekete, kék és barna verziók érkeztek. Sehol egy harsány zöld, vagy épp sárga, netán piros.

Értékelés

A fentieken túl, bármelyik új Super Chronomat B01 44 verziót is szemeljük ki, mondhatjuk, hogy értéket kapunk a pénzünkért.

BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44. Referencia: AB0136161C1S1. Forrás: BREITLING

A kerámia lünetta egy dolog, és nevetséges lenne újdonságként reflektorfénybe állítani 2021-ben, ám ezt leszámítva maga a kialakítása és megvalósítása, s különösen a színe, ami figyelemre méltó!

Tudható, hogy színes kerámia óra-“alkatrészeket” nem könnyű előállítani. Néha igen furcsa árnyalatok születnek még az iparág vezető gyártóinak kemencéiben is. Ehhez képest a Breitling fekete, barna vagy épp kék megoldása igazán mély, kontrasztos, szemet gyönyörködtetőre sikerült.

BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44. Referencia: AB0136161C1S1. Forrás: BREITLING
BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44. Referencia: AB0136161C1S1. Forrás: BREITLING

A kerámia ráadásul a felhúzó kar, illetve a nyomógombok esetén is visszaköszön, ami megint csak nem egyedi megoldás (lásd Audemars Piguet, Hublot), ám ezzel együtt a az összkép harmóniáját remekül fokozza.

Mindezekhez társul a Breitling világának egyik leginkább átlátható és letisztult, egyáltalán nem kusza számlapi képe.

Természetesen zsúfolt, hiszen a tokban dohogó, manufaktúra kronográf  mechanika, 30 perces és 12 órás gyűjtővel, futó másodperc-kismutatóval és dátum komplikációval is felvértezett, ráadásul a rakott oszlopindexek sem parányiak. Ezzel együtt az összkép megtartotta egyensúlyi helyzetét.

Tok

Rozsdamentes acél, 44 milliméteres, ami az átmérőjét illeti. Aligha “kecses”, gondolhatnánk, ám a tokfülek már-már kampó szerűen lefelé kapaszkodnak, így egészen kényelmesen felfekszik az ember kezére. Feltéve, ha hihetünk Brad Pitt márka nagykövetnek.

BREITLING SUPER CHRONOMAT 44 FOUR-YEAR CALENDAR. Referencia: I19320251B1S1. Forrás: BREITLING

Szíj

Heveder gyanánt rendelkezésre áll a nemrégiben szintén újdonságként elsütött, bár mondjuk inkább, hogy újra felfedezett, hengeres kialakítású szemekből építkező fémcsat is, különösen ha szeretjük érezni, hogy valami “súlyos” holmit viselünk csuklón.

Aki azonban kényelmesebb, rugalmasabb, légiesebb “élményre áhítozik”, illetve sportos tevékenységhez keres kronográf időmérőt, neki jön jól az elasztikus, különböző textúrákkal ellátott kaucsukszíj. Ez utóbbi opcióra is igaz, hogy semmilyen szempontból nem képvisel újdonságot az óragyártás világában, ám az tagadhatatlan, hogy szépen és ügyesen imitálja például a textil felületet.

A kényelmi faktorhoz bizonyára mindez vajmi keveset ad hozzá, ám megjelenésre nagyon is feldobja a Super Chronomat B01 44 szériát.

BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44 és a Caliber 01 szerkezet. Forrás: BREITLING
BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44 és a Caliber 01 szerkezet. Forrás: BREITLING

Műszaki adatok

A trió testében a saját Caliber 01 szerkezet ketyeg, 70 órás járástartalékkal. A zafírüveg elől – hátul “alapfelszereltség”. Ahogy a 200 méterig szavatolt vízállóság egyaránt. Ráadásul az egyébként egy irányba forgatható lünetta forgásiránya, gombnyomásra megváltoztatható, így “visszaszámláló“, illetve “előreszámoló” módban is működtethető. Bár, hogy ez utóbbinak van -e bármi értelme, vagy gyakorlati haszna, arról nem feltétlen vagyunk meggyőződve.

Ha mindez nem lenne elegendő, a AB0136251B1A2 referenciaszámú modell szíjába még egy külön óraszerkezetet is beleapplikált a gyártó, különálló, apró számlappal, mutatókkal, ahogy az a “nagy könyvben” meg vagyon írva.

Perverz látvány, annyi szent, miközben funkcióját tekintve egy fajta második időzóna, avagy “GMT komplikációnak” feleltethető meg, ahogy azt jellemzően jó 100 évvel ezelőtt divat volt megoldani, illetve a 2000-es években a márka akkori kínálatában is szerepelt.

BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44. Referencia: AB0136251B1A2. Forrás: BREITLING

Majdnem

S ha már műszaki ínyencségek, a koronát kétségtelen a SUPER CHRONOMAT 44 FOUR-YEAR CALENDAR fekete, illetve kék kiadása viselhetné, már feltéve, ha nem kizáró ok, hogy a báziskaliber esetében egy egyszerű ETA 2892-A2.

Cserébe viszont “majdnemöröknaptáras karórát kapunk, holdfázis megjelenítéssel, közben a kronográf komplikációról sem kell lemondanunk. Esetében szinte minden paraméter a triónál látottakkal egyező. Kivétel a 100 méterre redukált vízállóság. S a “majdnem” jelzőt mindössze azért kell, hogy viselje, mert a szökőévek kezelésére nem képes.

Azaz négyévente 1 napot kénytelenek leszünk kézzel “léptetni”, ha rá esik a választásunk.

BREITLING SUPER CHRONOMAT 44 FOUR-YEAR CALENDAR. Referencia: I19320251B1A1. Forrás: BREITLING

Pénz beszél

Ez a választás nem is feltétlen rossz döntés, hiszen amíg az “alap” modellek ára 3.000.000 forintra tehető addig a “szinte” öröknaptáras opció ára nem is olyan sokkal több. Számszerűen 5.150.000 Ft.

A színes hármas fémcsaton 130.000 forinttal kóstál többet.

Az ajándék “játék órát” is a szíjba foglaló verzió ára 3.570.000 Ft.

BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44. Referencia: RB0136E31Q1S1. Forrás: BREITLING
BREITLING SUPER CHRONOMAT B01 44. Referencia: RB0136E31Q1S1. Forrás: BREITLING

Végül a legdrágább mulatság a fent barnának titulált, valójában rózsaarany tokkal érkező kiadás, a maga 8.245.000 HUF árával.

A jó hír, hogy ezek már hazai áfás, vámos árak. A kérdőjel pedig leginkább az utolsó, arany változat mögé tehető, hiszen 8 millió forint felett már eléggé kinyílik a világ ahhoz, hogy ne feltétlen egy Breitling legyen a “nagy ő”, dacára, hogy aranyból formált a tokja, és kerámia a lünetta.

Ellenben a vetélytársak kínálatát, árait és főleg elérhetőségük nézve (ugye Rolex Daytona…) a 3 millió forintos árral, a tetszetős dizájn, a kerámia elemek, illetve az in-house mechanika fényében nehéz vitatkozni!

Ha valami hiányzik a teljes boldogsághoz, az talán már csak egy gyors szíjcserét lehetővé tevő mechanizmus lenne. 2021-ben ez már aligha telhetetlenség. Különösen a vagány szíjvariánsok láttán. Sebaj! Talán majd jövőre a Breitlingnél is felébrednek a tervezők.

BREITLING