Delma Montego Chronograph Automatic

Bár a kollekció nem új, a Delma Montego Chronograph Automatic mégis több egyszeri frissítésnél.

Ennek oka rendkívül egyszerű. A Montego szerepét, feladatkörét átértelmezték. Korábban ugyanis búváróra volt, és ez nem csupán a funkcióban, hanem a méretben is megmutatkozott. Az új Montego kronográfok továbbra is sportosak maradnak, de sokoldalúbbak lettek elődjükhöz képest.

Aligha kerüli el figyelmünket a lünetta. Tachiméter skálát kapunk, ami egyben azt is jelenti, hogy szemben a búvár elődökével ez a lünetta nem forgatható. Mondhatnánk, hogy a motorsporthoz kötődik az óra, de meg is tartották az előd vízállóságát. Más szóval 20 barig (200 méter) nyomásálló az óra és a korona is csavarzárás.

A enyhén retrós beütésű párna alakú tok a ma már egyértelműen túl nagynak számító 46 milliméterről 42-re csökkent. Ugyanakkor pont a tok alakja miatt nagyobbnak tűnik kerek társaihoz képest. Alapvetően nem baj ez, hiszen meglehetősen vastag is – a 16,2 mm nem az a méret, ami könnyen jár az ingujj alatt.

Részben a nyomásállóság, de persze a felhasznált szerkezet is magyarázat a vastagságra. A jól bevált 7750-es bizony nem karcsúságáról híres, sokkal inkább 0megbízhatóságáról. Aki érzékeny erre, annak jó hír, hogy az ETA szállítja a szerkezetet, nem valamelyik klónnal van tehát dolgunk.

Meg merjük kockáztatni, hogy a 2400 (szövetszíj), illetve 2500 (csat) eurós ár mégsem azért ilyen magas, mert felárat számítana fel a márka az ETA szerkezet miatt. Már néhány éve emlegetjük, hogy a kronográfok árai emelkedni fognak, és még nem értünk a végére. Aki mechanikus kronográfot szeretne, ne habozzon sokáig!

Delma