Defakto Meta – egymutatós másképp

A Defakto Meta nem a márka első egymutatós modellje. Valójában egy jubileumi kiadáshoz van szerencsénk, amivel a 10. évfordulót ünneplik.

Persze ha egymutatós óráról beszélünk, akkor nyilván még kezdő órabarátoknak is a MeisterSinger jut eszükbe. A fiatal, fekete-erdei márka azonban máshogy közelítette meg az idő egyetlen egy mutatóval való kijelzésének koncepcióját. Tehette ez többek között azért, mert a Defakto alapítója több, legalább három szempontból is különbözik a MeisterSingerétől.

Defakto Meta - fénylik, ahogy kell
Defakto Meta – fénylik, ahogy kell

Adott először is a generációs különbség, és ezzel a formatervezéshez illetve az órákhoz való viszony is. Másodszor a földrajzi származás. Bár a MeisterSinger Münsterben, azaz Észak-Rajna-Vesztfáliában honos, alapítója és lassan a nyugdíjas korhoz közeledő vezetője bajor. A Defaktonál a harmincas éveiben jár a vezető és sváb. Ezzel is magyarázható, hogy a MeisterSinger időmérői a Defaktohoz képest cirádásabbak, mondhatni melegebb a kisugárzásuk, míg a Defakto lényegre törő, funkcionális, minimalista Nem hiába tartják Németországban a svábokat a legspórolósabb népcsoportnak. Harmadrészt pedig a MeisterSingerék a kereskedelemből jöttek (órabolt Münchenben), a Defakto pedig gyártási háttérrel rendelkezik (Ickler tokok).

Defakto Meta - lényegre törő; ennél jobban nem lehet leírni
Defakto Meta – lényegre törő; ennél jobban nem lehet leírni

Fekete Transit

A Defakto Meta tehát nem igazán újdonság a márkánál. Más szemszögből sem. Gyakorlatilag a tavalyi Transit modelljüket alakították át egymutatóssá. A módosítások közül elsősorban a fekete-fehér megjelenés tűnik fel. Ehhez a tokot is „befeketítették”, méghozzá PVD eljárással. A méret változatlan maradt: 40 milliméter. Ehhez a formatervhez ez bőven elegendő, de akár 38 milliméteressel is ki lehetett volna egyezni. Kiemelendő még az erősen domborított zafírüveg, és a szélein erősen ívelt, domború számlap is. Ez egy tipikus 60-as évekbeli formatervezési elem, ám ennek ellenére sem nevezhető az óra retrósnak. Talán ezért is érdemelhette ki ez a modell a German Design Award elismerést.

Defakto Meta - a látszat ellenére bőven van benne érzelem is
Defakto Meta – a látszat ellenére bőven van benne érzelem is

A szerkezet is maradt a jól bevált ETA-2824 (nem klón, eredeti), abból is a standard kivitel. Ami viszont érdekes, az az ár. A 985 euró szűk 100 euróval kedvezőbb, mint a Transit modell esetében. Igaz, hogy két mutatóval többel rendelkezik, de a tokot nem vonták be. Az egymutatósnak ráadásul jóval több az érzelmi töltete. Másodperc és percmutató híján nem érezzük, hogy hajtana az idő, kényelmesebben viszonyulunk az idő múlásához. Ezért mások általában többet is szoktak kérni az ilyen modelljükért.

Defakto