Defakto Transit

Látszólag nem nagyon teketóriáztak a formatervvel. A Defakto Transit talán egyike azon óraneveknek, amelyek fején találják a szöget.

A Fekete-erdő északi szélén fekvő Pforzheim városa a német óragyártás másik, méltatlanul talán kevésbé ismert központja. A városnak egyébként ékszeripara is igen jelentős, sőt, arról ismertebb. Az utolsó világháborúban szó szerint porig bombázott településem a XX. század elején épült ki az óragyártás a kiszolgáló iparágakkal egyetemben.

Ezek egyike a Ickler család által vezetett, lassan egy évszázados múltra visszatekintő tokgyártó üzem, amely jóformán az összes helyi márkát kiszolgálja. A Defakto (az Archimede márkával együtt) ennek az üzemnek a saját “házi” márkája. Alig egy évtizedes lévén, a Defakto de facto egy egyszemélyes vállalkozás, tervezője és vezetője is a harmincas éveiben járó Raphael Ickler.

Defakto Transit – fő a leolvashatóság, minden más másodlagos

Váróterem

Rátérve az órára, aligha véletlen, hogy egy várótermi óra jut eszünkbe, amire a név is utal. Ott pedig egyértelműen a funkcionalitásé az elsőbbség, azaz a leolvashatóságé. Mivel Pforzheimben amúgy is meglehetősen erős hagyománya van a Bauhausnak az órák formatervezésében, ezért a Defakto is elsősorban erre alapozza számlapjának megjelenését. Persze az egészet minimalizmussal is keveri, a Transit esetében pedig egy kis retróval is. A számlap széle ugyanis erősen homorú, ami az ötvenes-hatvanas években örvendett nagy népszerűségnek. Szép részlet, hogy a másodperc mutatójának vége is követi a számlap lebukó ívét.

Defakto Transit – majd szimmetrikus a felépítés és viszonylag lapos is

Szintén retrós hatást kelt a korabeli domború plexiket utánzó zafírüveg. Ez egyébként meglehetősen sokat ad hozzá az óra magasságához, amely ennek ellenére sem éri el az 1 centimétert (9,8 mm egész pontosan). A megoldás a viszonylag lapos, 40 milliméteres tokban keresendő, amelyet természetesen a családi vállalkozás állít elő, azaz valóban Made in Germany a tok.

Defakto Transit – teli hátlap talán jobb lett volna

A szerkezet Swiss made, méghozzá az ETA-2824-2-es automata kalibere. Bemutatni már aligha kell, elvégre ezt a szerkezet is lassan 60 éve gyártják (természetesen nem változatlan formában). Ahogy az üvegbetétes hátlapon is látható, díszítetlen kivitellel van dolgunk. Illik ugyan a minimalista stílushoz, de ez jó eséllyel azt is jelenti, hogy a szerkezet alapkivitelét kapjuk, ami ha kevésbé vagyunk szerencsések, akár napi 20-30 másodperces pontatlanságot is jelenthet.

Defakto Transit – sötétben rendesen fénylik. Még a másodpercmutató is

Kis márka lévén raktárkészletről aligha lehet beszélni. Ugyanakkor számos egyedi elképzelésnek is eleget tudnak tenni. Ennek árát idővel, 4-6 hét várakozással fizetjük meg, az 1080 eurós vételáron felül természetesen.

www.defakto-watches.com