Cartier Tank Française

Business as usual mondhatnánk, de azért tegyük hozzá, ideje volt már, hogy megújuljon a Cartier Tank Française.

Elsősorban azért, mert a még 1996-ban bemutatott modell gyakorlatilag nem esett hát frissítésen, de még ráncfelvarráson sem. Persze azt úgy is értelmezhetjük, hogy egy igazán időtálló formatervhez volt szerencsénk. Ezzel pedig tulajdonképpen nem is állunk olyan távol az igazságtól.

A Cartier-t sok mindenről ismerhetjük, ha azonban az óráikra szorítkozunk, akkor mindenféleképpen a formák gazdag felhozatalát kell megemlíteni. Ez az a terület, amiben a márka kifejezetten erős is. Nem véletlen, hogy a Tank Française kifejezetten sikeres is volt, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy ne változtassanak rajta.

Cartier Tank Française - síkból enyhén kiemelkedő számjegyek
Cartier Tank Française – síkból enyhén kiemelkedő számjegyek

Újítani kellett

Az idő azonban múlik, azzal pedig a vásárlói szokások is változnak. Főleg egy emberöltőnyi idő alatt. Persze alapjaiban nem változott meg a Tank Française, számos apró részletben azonban igen. Akár szerves fejlődésnek is felfoghatjuk. Mintha az art déco korszak, amelyben a Tank is született, nem ért volna véget, hanem szépen továbbfejlődött volna. Valóban így is van. Az új Cartier Tank Française stílusában ugyanis jóval sokkal inkább sorolható a streamline moderne irányvonalhoz, amely Európában a második világháború miatt szinte alig találni példát. Összességében tehát áramvonalasabb lett az óra megjelenése. A csat immár mai szemmel is kiérdemli az integrált megnevezést, a korona pedig a tok oldalán lévő mélyedésbe süllyed. Egy egészen keveset a számlapon is módosítottak, hiszen a számjegyek immár egészen enyhén ugyan, de kiemelkednek annak síkjából.

Cartier Tank Française - acélból, három méretben (25,7 mm x 21,2 mm / 32 mm x 27 mm / 36,7 mm x 30,5 mm) három árért (másfél, kettő, illetve két és fél millióért);
Cartier Tank Française – acélból, három méretben (25,7 mm x 21,2 mm / 32 mm x 27 mm / 36,7 mm x 30,5 mm) három árért (másfél, kettő, illetve két és fél millióért);

Amivel azonban meg kell barátkozni, az a szerkezet. A bemutatott változatok közül egyedül a legnagyobb került mechanikus szerkezet. Nem hogy nem manufaktúra kaliber, de még csak nem is a Richemont-csoportból, amelynek a Cartier is tagja, érkezik. A Sellita SW-100 találjuk MC 1853 néven a számlap alatt, míg a közepes és kisméretű kivitelekben kvarcot. Ennek tükrében az 2,5 millió forintos vételár (nagy, mechanikus) talán egy kicsit magas, viszont itt a formáért (és a névért) fizetünk.

Cartier