Borealis Sintra

Újfent prototípus érkezett a portugál BOREALIS márkától, méghozzá rendkívül divatos, zöld számlapi színben. Íme, a Borealis Sintra!

Számlapi kép

Olvasóink előtt nem titok, ami a számlapi textúrák tobzódását illeti a portugál mikrómárka mindenképp kiemelkedik az elérhető karórák európai piacán. Ettől már csak azon kedves szokásukat szeretjük jobban, melynek nyomán szinte minden újdonságukból küldenek bemutató, avagy prototípus darabot.

Borealis Sintra Green Sunray. Fottó: @RetekG

Ekképp került hozzánk a még friss és ropogós, zöld színre hangolt, különleges számlapi textúrával megálmodott Borealis Sintra, mely első ránézésre a Chopard Alpine Eagle “íriszét” mintázó felületre emlékeztethet bennünket, bár közelebbről megnézve, sokkal inkább egyfajta füves puszta, vagy épp rendkívül buja, vízinövényerdő keszekuszaságát idézi. Ez utóbbi asszociációt persze meglehet inkább csak a színárnyalat táplálja, akárhogy is, a látvány szép, különleges és semmiképp sem hétköznapi.

Változatosság

Akinek a zöld nem kék, annak is érdemes tovább olvasnia, illetve a Borealis weboldalára ellátogatni, hiszen, a gyártótól azt is megszokhattuk, hogy minden modell újdonság többféle színben, dátum és dátum nélküli verzióban is elérhető. Lesz.

Borealis Sintra Green Sunray. Fottó: @RetekG
Borealis Sintra Green Sunray. Fottó: @RetekG

A lehetőségek tárháza most kék, zöld, fekete, fehér, világoskék és burgundi vörös színeket kínál, s abból, hogy az óra prototípus állapotában tette tiszteletét nálunk, már kitalálható, hogy jelenleg csak előrendelést vesz fel rá a cég.

E megoldás megint csak sajátja a portugál márkának, hiszen az előrendelés során a vételár felét kell a megrendelés pillanatában, avagy az óra “kosárba dobásakor” kifizetnie a vásárlónak, a másik fele majd a szállításkor válik esedékessé.

Mikor? Mennyit?

Ez az összeg most 249,5 amerikai dollár, ami hozzávetőleg 90.000 magyar forint, s a második részlet, avagy a szállítás várható esedékessége 2022. augusztus – szeptember környékére tehető.

Borealis Sintra Green Sunray. Fottó: @RetekG

Technikai adatok

A pénzünkért jelen esetben 41,5 milliméteres átmérővel készülő, rozsdamentes acéltokba csomagolt automata húzású, Miyota 9015 mechanikus szerkezettel szerelt, 200 méterig (20 bar nyomásig) vízálló karórát kapunk, rozsdamentes acélból készült csatra feszítve. A felhúzókorona ehhez illőn csavarzáras, a mutatók és az indexek, s ami igazán kellemes látványelem, a felhúzókoronára mart B betű lumineszcens festékkel is töltött.

Nem kifejezetten búvár

Bár a Borealis leginkább megfizethető búváróráiról ismert, legutóbb nálunk járt modelljük sem, illetve a Sintra szintén nem az a kifejezett vízbe szánt megoldás. Kétségtelen mindkettő megállja a helyét szerszámként is, ám amíg a korábbi modell pilótaórának, addig a Sintra család kifejezetten a manapság divatos, sportosan elegáns acél modellek világába kalauzol, ár-érték arányban meglehetősen verhetetlen ajánlatával.

Borealis Sintra Green Sunray. Fottó: @RetekG
Borealis Sintra Green Sunray. Fottó: @RetekG

Tapasztalat

A számlap ugyanis valóban remekül kivitelezett és megkapó. A tok alapvetően az Omega Aqua Terra modellekre emlékeztet, ám ez jelen esetben számunkra egyáltalán nem okoz gondot, sőt kifejezetten tetszetős, hogy a képeken is látható, remekül sikerült óra, egy tisztelgésnek is felfogható homage. A leginkább a Rolex “elnöki” (presidental) stílusú fémcsatot idéző Borealis változat remekül kidolgozott, anyagában is kiváló, egyáltalán nem olcsó hatású, szépen eldolgozott élekkel, melyeket jól esik megtapintani. Hasonlóképp tetszetős és használható a zár, amitől először bevalljuk megrettentünk kicsit.

Most szakad le a köröm“, szisszentünk fel ránézésre, hiszen az oldalsó, nyitást segítő nyomógomboknak se híre, se hamva, ám használat közben azonnal kiderül, nincs is rájuk szükség.

A biztonsági kapocs, de maga a zár is jól nyit és csukódik, nem vág, nem fáj, nem akarja lekapni az ember körmét. Nem éles, de biztosan zár, valahogy így kell ezt megvalósítani, pláne a fenti összegből.

Nyalánkság

Szívet melengető apróság a már említett, sötétben világító B betű a felhúzókoronán, amely kar egyébként precízen és tökéletesen csavarozható vissza menetes helyére, illetve hasonlóan tűpontosan működteti a mechanikus szerkezet kifejtéseit, a mutatókat és a dátumtárcsát is. Ez utóbbi természetesen gyors dátumváltást tud (már a dátumos verzió esetén ugye), s a centrális másodpercmutató megáll, ha a koronát időállító pozícióba húzzuk, s ha már mutatók;

Megint csak érdekes részlet, hogy az óra és a percmutatók felülete nem egyetlen síkból tevődik össze. Az egymáshoz képest szöget bezáró két oldal felületkezelésük tekintve sem egységes. Az egyik tükörfényűre polírozott, míg a másik szemcsés hatású, mintha homokfúvott lenne.

Borealis Sintra Green Sunray. Fottó: @RetekG

A tok vastagsága 12,95 milliméter, ami meglepően laposnak hat csuklóra véve, s e meglepetés kellemes.

Amíg a készlet tart

Ahogy szintén megszokott, a gyártó e modelleket korlátozott számban és ideig kínálja. Érdemes tehát az előrendelésre kattintani addig, amíg a készlet tart.

BOREALIS