SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1

A tenger mélye rengeteg misztikumot rejt! Midőn éjnek idején merülünk alá láthatjuk, nemcsak rejtélyes, de félelmetes oldalát is. A 2018-as SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1 (illetve háromtagú családja) e misztikus sötétségből merít inspirációt.

Elfogyott

SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1
SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1 Fotó: Németh Sarolta

A híres-neves japán gyártó, legnépszerűbb órái leginkább a búvár kategóriába sorolhatók. Többségük becenevet is kap, s az sem meglepő, hogy általában éves rendszerességgel érkezik legalább egy limitált, esetleg speciális kiadású sorozat. A 2018. évi, fekete széria különlegessége, hogy egy nem kronográfos „szoláróra” is része, amely, illetve amihez hasonló modellek többsége már jó ideje „Elfogyott” címkével szerepel még az on-line boltok polcain is.

A legújabb SNE* sorozat színes darabjai természetesen jelenleg is kaphatóak, nagyon hasonló felszereltséggel, 152.000.- forintnak megfelelő áron.

SEIKO PROSPEX STREET SERIES. Forrás: Seiko

A SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1

referenciaszámú „csúcsképessége”, hogy a V157 napelemes kvarc szabályozású szerkezettel felvértezve, akár tíz hónapig is „eljárkál”, még a tenger sötétjében is, anélkül, hogy közben fel kellene buknia a holdfényes, vagy épp a napsütötte vízfelszínre.

A tok matt fekete, rozsdamentes acél, „kemény fekete bevonattal”, a gyártói szakzsargon szerint. Mivel valóban szívós holmi, valószínűbb, hogy DLC, vagy annak a Seiko féle megfelelője, de semmiképp sem a gyengébb PVD „pakolással” kezelt. Azt mindazonáltal biztosan tanúsíthatom, hogy az ütéseket jól bírja, azok nem hagynak rajta nyomot.

SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1
SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1 Fotó: Németh Sarolta

A lünettája hamisítatlan búvár, 60 osztás, de 120 „kattanás”, mely erős, határozott, mély „nesszel” tekeredik, az óramutatók járásával ellentétes irányba. Jól leolvasható, nagy, ezüst számokat kapott, fényes, fekete alapon, némi szürkével feldobva. Eme letisztultság és határozottság a számlap egészén tetten érhető, amely matt feketében „pompázik”, miközben a felirat tudatja velünk, hogy egy „rendes”, napelemes búvár Seikóval van dolgunk.

SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1 Fotó: Németh Sarolta

Látvány

A szürkés-fekete hangulatot legfeljebb csak a narancssárga, nyílvessző alakú percmutató töri meg. Az indexek rumiburaito festékkel töltöttek, bézs árnyalattal, míg a mutatók színe fehér. Elsőre zavarónak hatott e kettős, egymástól eltérő színe, ám viselés közben ért tapasztalás alapján mégis jó döntésnek látom. A végeredmény ugyanis kevésbé hivalkodó, azaz valódi sötétségben sem „égeti ki” az ember szemét. Mindezt a Seiko „merülő” óráinál már megszokott Hardlex üveg védi, melynek karcállósága nem éppen példaértékű, de nyomásállósága annál inkább. Rajta a nem túl eredeti, ám annál inkább praktikus „békalencse”, hogy azt is jól láthassuk, mennyi napja ragadtunk ott a tengeren.

SEIKO PROSPEX BLACK SERIES LIMITED SNE493P1 Fotó: Németh Sarolta

Ítélet

E búváróra megmutatja, hogy a Seiko egy „kvarcórával” is tud „Prospex minőséget” produkálni. Elegáns vagányságot pakol a 44 milliméteres tokátmérő belsejébe, ami – méretei ellenére – egyáltalán nem hat ormótlannak. Érződik a minőség és a masszív kialakítás, miközben a szerkezetnek hála nem igényel túlzottan sok törődést.

A számlapi kép sem túlzsúfolt, mint általában a kronográf modellek esetén. Letisztult és sötét, mint a tenger mélye, melynek rejtélyeit épp felfedezi az idegenként „ott járó” búvár, valahogy úgy, mint a narancssárga percmutató az éjszínű számlapot.

SEIKO

Írta: Kovács Adrián

Szerkesztette RetekG