Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition

Óráival mindig is csak egy réspiacot megszólító márka az utóbbi években újra nagyobb figyelmet szentel időmérőinek. A Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition is ezt támasztja alá.

Az idei Chronotimer persze nem szólt akkorát, mint a tavalyi Monobloc Actuator, de hát nem lehet minden évben valami igazán látványosat alkotni. Persze azért ezt az órát sem kell félteni. Itt van egyből az a dizájnelem, amivel a szerkezet származását igyekeznek elrejteni. Mint tudjuk, a 6, 9 és 12 óránál lévő segédszámlapok egy kvarcválság utáni svájci óránál nagyon erősen jelzik, hogy egy 7750-es kaliber bújhat meg a számlap alatt. Ez az elrendezés azonban felborítja a számlap egyensúlyát, amit általában a dátumablak és logó párosával igyekeznek ellensúlyozni.

Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition - látványosan eltüntették a kismásodpercet
Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition – látványosan eltüntették a kismásodpercet

Mára azonban egy kicsit elhasználódott ez a megoldás, arról nem is beszélve, hogy a két segédszámlapos elrendezés (lehetőleg vízszintes, de ha nem megy, akkor a függőleges is megfelel) a jelenleg kívánatos. Ezeknek az esztétikai feltételeknek igyekeztek megfelelni, és persze így elrejteni a kismásodpercet. Sikerült mindezt úgy megtenniük, hogy közben az autós témát sem hanyagolták el. Egy félkörívű skálát kapunk, ezen fut végig a másodpercmutató. Azért ne számítsunk retrográd megoldásra, egyszerűen csak két szárat kapott a mutató. Hogy épp az első vagy második 30 másodpercben járunk, azt nem fogjuk tudni, de azt már tudjuk, a kismásodperc alapvetően azért van, hogy megbizonyosodhassunk az óra működéséről. Alapvetően mindegy tehát, hogy hol járunk, a lényeg, hogy járjon a kicsi mutató.

Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition - Werk 01.200, módosított SW500, de legalább jól néz ki
Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition – Werk 01.200, módosított SW500, de legalább jól néz ki

A Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition szerkezete a jó indulattal sajátnak nevezhető Werk 01.200-as kaliber. A hangzatos név ellenére a szerkezet valójában egy flyback modullal ellátott SW-500-as kaliber. Persze azt azért el kell ismerni, hogy nem a szokványos díszítést kapta, és kronométer tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami kronográfok esetében viszonylag ritka. A flyback funkcióban azért inkább a játékszert lássunk, mintsem a funkcionalitás. Valószínűleg a kronográfot sem használjuk majd sűrűn, a flybacket pedig nyilván még ritkábban fogjuk.

Amiért az óra a “special” nevet kiérdemli az a szíja. Itt most nem a szerszám nélküli szíjcserét lehetővé tevő megoldásra gondolunk, hanem az anyagra. Ugyanabból a bőrből készül, mint a Porschék bőrhuzatai. Ha úgy gondolnánk, ezt egy kicsit túllihegték, olyan nagyon nem tévedünk, de ha figyelembe vesszük, hogy a Porsche Design 1972-es alapítása óta csak 2017-től működik együtt ténylegesen is a sportkocsigyártóval, akkor már egy kicsit másként fest a kép. Végül is jobb később, mint soha.

Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition - szokásos Porsche Design arculat: titán, fekete és kronográf
Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition – szokásos Porsche Design arculat: titán, fekete és kronográf

A Porsche Design Chronotimer Flyback Special Edition a márka szokásaihoz híven titán tokkal készül, átmérője 42 milliméter, és persze fekete. Mindezért 6250 eurót kérnek majd, amit legkorábban júniusban hagyhatunk majd az üzletben. Ez egy alapvetően jó ár, hiszen olyan sokban nem különbözik a tavalyi Chronotimer 911 Turbo S-től, ami másfélszer ennyibe került, és persze egy 911 Turbo S-sel is rendelkezni kellett hozzá.