IWC Big Pilot’s Watch Heritage

Az IWC Big Pilot’s Watch Heritage modellekkel a schaffhauseni márka is felült a retróvonatra, de nem biztos, hogy emiatt szörnyülködnünk kell.

Több között azért, mert a Big Pilot Watch modellek (német nevükön Große Fliegeruhr) amúgy is a múltban gyökereznek. Mint tudjuk, a második világháborúban a német légierő számára készített órák dizájnja az alap. Tehát ha innen nézzük, már eleve egy retró órával van dolgunk.

Ami nem feltétlenül retró, az természetesen a méret. Mind a bronz, mind a titán modell átmérője 46,2 milliméter. Az eredeti, mintául szolgáló óra 55 milliméteres volt, de persze nem is mindennapi viselésre szánták. A 46,2 milliméternél bizony már nagyon számít hogyan alakítják ki a tokot, a füleket, hacsak nincs az átlagosnál nagyobb csuklónk. Ugyanakkor megkockáztatjuk, hogy még ergonómiai szempontból gyenge tok esetén is lenne kereslet az IWC Big Pilot’s Watch Heritage modellekre. Egyrészt azért, mert a Big Pilot’s Watch kollekció részei, másrészt mert Schaffhausenben olyan sűrűn azért nem állnak elő titán és főleg bronz tokos órával.

IWC Big Pilot’s Watch Heritage - az IW501004 referenciaszámú titán változat
IWC Big Pilot’s Watch Heritage – az IW501004 referenciaszámú titán változat

A titán esetében nyilván a kisebb súly, illetve az anyag ellenálló-képessége az, ami sokaknak imponál. Az IW501004 referenciaszámú titán változat mindössze 120 grammot nyom. Hogy ezt értékelni tudjuk, vegyünk egy átlagos méretű (40-42 mm) acél tokkal készült automata kronográfot, és mérjük meg! Nagyjából ugyanilyen nehéz lesz. A titán IWC Big Pilot’s Watch Heritage azonban 46,2 milliméteres, és a szerkezetet ráadásul lágyvassal is körbevették, így védve azt a mágneses mezők hatásai elől.

IWC Big Pilot’s Watch Heritage - az IW501005 referenciaszámú bronz modell 1500 példányra limitált
IWC Big Pilot’s Watch Heritage – az IW501005 referenciaszámú bronz modell 1500 példányra limitált

A titánhoz képest az IW501005 referenciaszámú bronz modell nehézsúlyúnak számít. Bár az IWC alumíniummal ötvözi a bronzot, nem azért teszi ezt, hogy könnyebb legyen az ötvözet, hanem keményebb. A szerkezet mindkét óránál az 52110-es, hét napos járástartalékkal rendelkező manufaktúra kaliber. Ez utóbbit (mármint, hogy 5XXXX manufaktúra kaliberrel van dolgunk) már a referenciaszámokból is látjuk.

Mindkét óráért kereken 14000 eurót kérnek, ugyanakkor a bronz változat limitált, csak 1500 darab kerül a piacra.

www.iwc.com