Glashütte Original Sixties Gletscherblau – a sorozat folytatódik

A bevett gyakorlatnak megfelelően a Glashütte Original Sixties Gletscherblau modellek a két éve megkezdett éves modellek sorozatát folytatják, immár egy újdonsággal kiegészülve.

Hivatalos mennyiségi limitáció nélkül, ám csak az adott évben gyártott modellekkel a márka 2018 óta jelentkezik. Az apropót a saját tulajdonukban lévő számlapüzem létesítése adta. Ennek érdekessége, hogy azt nem Glashüttében, hanem a német óragyártás másik központjában, a fekete-erdei Pforzheimben találjuk. Így ebben az értelemben is egyesült Németország, igaz, fordított irányban. A kezdeményezés ezúttal keletről jött.

Míg a 2018-as zöld, illetve a 2019-es narancs változat meglehetősen rikító színeket kapott, addig az idei jóval visszafogottabb. Mondhatni biztosra mentek, hiszen a kék már legalább öt éve kedvelt szín a számlapoknál. Már lassan ténylegesen is az új feketének nevezhetjük, elvégre nem egy példa van arra, hogy új modellek bevezetésekor a számlap sötét árnyalatát a kék képviseli és nem a fekete.

Gleccserblau

Persze ha már van saját számlapkészítő-üzemük, akkor azért nem holmi közönséges kéket kapunk. A „gletscherblau“ ugyanis a gleccserek színvilágát hivatott megidézni. Erre tökéletes megoldás a színátmenetes számlap, amelynek pereme felé haladva egyre sötét árnyalatot kapunk. A gleccsereken megtörő fényt pedig a számlap sugaras mintázata próbálja visszaadni.

Glashütte Original Sixties Gletscherblau - egyszerűbb, sugármintás számlap
Glashütte Original Sixties Gletscherblau – egyszerűbb, sugármintás számlap

A számlapnak ez a díszítése összetettségében elmarad a két korábbi változatétól, ugyanakkor a kék szín sugározta józansághoz jobban is illik. Ez kárpótolandó az eddigi hárommutatós és nagy dátumos párosból utóbbit idén kronográfra cserélték.

Glashütte Original Sixties Gletscherblau - moduláris a szerkezet, de a kezelőszervekből ez szerencsére nem látszik
Glashütte Original Sixties Gletscherblau – moduláris a szerkezet, de a kezelőszervekből ez szerencsére nem látszik

Az órapáros tokjainak méretei változatlanok maradtak. A hárommutatós kivitel a megszokott módon 39 milliméter átmérőjű, míg a kronográf, a korábbi nagy dátumosokhoz hasonlóan 42 milliméteres. Előbbi esetében természetesen a megszokott 39-es kaliber (39-52) dolgozik viszonylag alacsony járástartalékkal (40 óra). Ugyanez igaz a kronográfra is. Moduláris felépítésű ugyanis, és szintén a 39-es adja az alapot a 39-47-es kaliberhez. Amiért mégis érdemes szemet húnyi e fogyatékosság fölött, az a hitelesség. A 39-es ugyanis egészen 11-26-os kaliberig, ismertebb nevén a Spezichron kaliberig vezetheti vissza családfáját. Az NDK-ban 1978-ban vezették be, és Nyugat-Németországban is nagy népszerűség örvendett. Az évszámból is könnyű kitalálni, hogy az utolsó automata szerkezete volt ez a Glashütte Original elődjének.

A kézzel készült, gleccserszínű számlappal rendelkező modellek a tavasz folyamán már kaphatóak lesznek 6600, illetve 8100 (kronográf) euróért. Mindkét esetben drágulást láthatunk. Mind a hárommutatós mind pedig a kronográfnál (a nagy dátumoshoz képest) 200 euróval emelték az összeget.

Glashütte Original