GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Light

Az egyik legszebb korú svájci márka, az 1791. évtől eredeztetett GIRARD-PERREGAUX sportmodelljeit tekintve inkább követő, mint újító. E tény tökéletes bizonyítéka, maga a teljes Laureato kollekció, s egyik legfrissebb példánya, a GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Light!

Visszatekintés

Már a márka gyökerei is efféle „idegen földben” leltek talajra, hiszen a fenti, 229 évnyi históriát lényegében megvásárolta. Most, hogy nem igazán pezseg az újdonságok pezsgőtablettája az óraipar feneketlen poharában, helye lehet a múltba merengésnek.

GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Light. Fotó: GIRARD-PERREGAUX
GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Light. Fotó: GIRARD-PERREGAUX

A GIRARD-PERREGAUX (GP) márkanév a fenti dátumhoz mérten jóval később, 1856-ban fogant, Constant Girard és Marie Perregaux gyermekeként. Született azonban egy 12 éves korában árván maradt fiatalember, bizonyos Jean-Francois Bautte, Genfben, 1772-ben, kinek élete, felfutó szakaszában igazi sikertörténet.

Első saját (maga által,  de vásárolt alkatrészekből összerakott) zsebóráját 1791-ben készítette el, miközben kitanulta az órásmesterség minden csínyát, olyan sikerrel, hogy 1795-ben már 180 alkalmazottat foglalkoztató óragyára, további 120 otthonról besegítő (home office ugye már akkor is!) munkása, valamint több butikja működött Genfben, Párizsban vagy épp Firenzében-ban. Vásárlói közt olyan neveket találunk, mint Honoré de Balzac, Alexandre Dumas vagy épp a brit korona talán leghíresebb uralkodónője, Viktória királynő.

Az üzlet tehát dübörgött, a kapcsolat azonban a GP és Bautte között jóval később, 1906-ban vésetett kőbe, amikor is az előbbi megvásárolta az utóbbi vállalkozást. Persze ma már az egész „csomag” a Kering Csoport tulajdona, 2011 óta.

Az első GIRARD-PERREGAUX Laureato. Forrás: GP
Az első GIRARD-PERREGAUX Laureato. Forrás: GP

Laureato

Ez a történet 1972-ben kezdődik, sőt részben 1969-ben. A mához közelebb eső évben bemutatkozott a Gerald Genta tervezte Audemars Piguet Royal Oak, de előtte 3 évvel robbantotta a piacot a Seiko Astron és az ő kvarc szabályozású szerkezete, ’69 karácsonyán. Az AP ugyan nem aratott hangos kezdeti sikert, sőt! Ellenben annál harsányabban zeng róla megannyi dicshimnusz azóta is, s részben a Seiko által generált kvarcválságról is írtunk már sok rosszat, néha jót, s kétségtelen, hogy 50 év távlatából bizony a gombelemekkel táplált karórák múltja is sikertörténet, melyből mára a mechanikus világ is jól profitált.

Persze ez már egy másik történet…

 

 

GP-350 kvarc szabályozású kaliber. Forrás: GP

A fenti kettő, mondhatni úttörő „jelenség” visszhangja lett aztán a GIRARD-PERREGAUX Laureato 1975-ben.

Megjelenésében kétségtelenül az Audemras féle ikon sikerein felbuzdulva készült el, belső „értékeit” nézve azonban már a Seiko verte hullámokat lovagolta. Az AP mechanikus meghajtása helyett ugyanis, az 1971-ben bemutatott GP-350 kvarc szerkezettel szerelték, s ezzel az elsők között állt be a kvarcosok sorába, a svájci óragyártás öregfiúja.

Az AP Royal Oak első skicce. Forrás: AP

Érdekesség viszont, hogy a Laureato 1 évvel megelőzte az 1976-ban bemutatott, szintén Genta tervezte Patek Philippe Nautilust. Mindenki döntse el maga, de ez utóbbi, azóta szintén ikonikussá lett modellcsalád első darabjaihoz sokkal inkább hasonlít a GP acélos sport karórája, mint a 3 évvel idősebb, mindenkit megelőző AP féle „ősatyához”. Még érdekesebb, hogy a Laureatot nem Genta tervezte. A GP – hacsak passzívan is – de kihasználja a design közötti hasonlóságból adódó előnyöket. Magyarul nem cselekszik, hogy megcáfolja ezt a bevett tévedést.

 

A Laureato-story margójára: Az elnevezés egy olasz importőrtől származik, aki a Dustin Hoffman főszereplésével 1967-ben a mozikba került Diploma előtt c. film olasz nevéből („IL LAUREATO” – magyarul ~a diplomás) merített ihletet, a legenda szerint.

Az eredeti, Genta féle skicc a Nautilusról, még PP felirat nélkül. Forrás: PP

2016

Akárhogy is, a GIRARD-PERREGAUX végül felhagyott e sorozattal. Négy éve, 2016-ban azonban újra felélesztette, látva mennyire éhesek a vásárlók (mind a mai napig) a drága, acélba öntött, acélszíjon érkező, alapvetően egyszerű megjelenésű, kevéssé komplikált, de luxusórákra.

A kieső időt azóta is parádés tempóban dolgozza le a GP, hiszen jelenleg (az első évben csak korlátozott darabszámban bemutatott modelleken felül) 56 féle Laureato-t kínál, s láthatóan a vásárlók minden igényét megkísérli kielégíteni. Csontvázas (mechanikus) szerkezet, drágakövekkel kirakott lünetta vagy számlap, tourbillon, kronográf, öröknaptár, nemesfémtok, s mindenféle egzotikus anyagok.

Zafír

Ez utóbbi világ legnagyobb mágusa kétségtelen az Hublot. Kerámia, karbon-kompozit anyagok, egzotikus fémötvözetek, minden mennyiségben. Na és persze színben.

S ha épp az átlátszó, színtelen megoldásokon a sor, ott is élen jár. Nem csoda ezrét, ha a szóban forgó Laureato Absolute Light 44 mm-es, átlátszó zafír tokja, csontvázas szerkezete és integrált gumiszíja láttán már egyáltalán nem az AP vagy a Patek, sokkal inkább az „ősrobbanás” jut az eszünkbe.

GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Light. Fotó: GIRARD-PERREGAUX
GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Light. Fotó: GIRARD-PERREGAUX

A GP tehát megint követ, ám azt igencsak magas szinten teszi.

A zafír tok, lünetta és hátlap megmunkálása – ami, mint tudjuk rendkívül nehéz – hibátlanra sikeredett, s a formavilág tökéletesen illeszkedik a Laureato család örökségéhez.

A nagyobb részt titán alkatrészekből megépített automata, manufaktúra szerkezet GP01800-1143 névre hallgat, 54 órás járástartalékkal rendelkezik. Valóban úgy is néz ki, ahogy egy mesterien megtervezett és elkészített, csontvázas, svájci mechanikus szerkezetnek illik.

GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Light. Fotó: GIRARD-PERREGAUX

Mennyi? Nem harminc…

Ellenben 88 példány erejéig készül az új, „abszolút” könnyű és átlátszó Laureato, s potom 85.000 CHF, azaz 28 millió forintnak megfelelő ellentételezésért megszerezhető (+áfa +vám).

Nem hangzik túl jutányosnak, kétségtelen, ám összevetve a hasonló “csomagolású” Hublot Tourbillon Power Reserve 5 Days Orlinski Sapphire 135.000 eurós (~47 millió forintos) árával, jóval kedvezőbb, még akkor is, ha ez utóbbi tudhatóan komplikáltabb egyéniség. Végül abban is biztosak lehetünk, hogy a Patek Philippe-től hasonlót aligha látunk, s ha az AP majd elkészíti a maga átlátszó ikonját, az is inkább a 100.000 frankos ár sáv felé céloz majd, aligha alá.

GIRARD-PERREGAUX