Frederique Constant Yacht Timer Regatta Countdown – nem csak reggattákhoz

Tény és való, hogy a Frédérique Constant Yacht Timer Regatta Countdown egy viszonylag szűk réteget szólít csak meg. De nem olyan szűket, mint amire elsőre gondolunk.

A vitorlázás és a regatták világát rendszerint elitsportnak tekintik. Ennek jegyében szinte nincs olyan nagy presztízsű, fősodorbeli svájci óramárka, amelynek kínálatában ne lenne, vagy közelmúltban ne lett volna ilyen komplikációval ellátott időmérője. Pont az utóbbi évek Kékszalagja bizonyítja, hogy ha tömegsportról nem is beszélhetünk, de már régen több, mint rétegsport.

Frédérique Constant Yacht Timer Regatta Countdown - acélból sportosabb
Frédérique Constant Yacht Timer Regatta Countdown – acélból sportosabb

Ehhez adódik a márka credója is. Alapításkor a megfizethető, elérhető luxust tűzték zászlójukra, ilyen típusú karórákat akartak készíteni, azaz egy szélesebb vásárlói kört megszólítani. Ez idővel saját öröknaptáras, saját tourbillon és saját kronográf szerkezet elkészítésébe „torkollt”. Ennek ellenére ebbe az időmérőbe nem manufaktúra kaliber került, csupán a regatta modul az. Az FC-308-as kaliber alapja a Sellita SW-500-as, azaz a jó öreg ETA/Valjoux 7750.

Ami azt illeti, valójában maga az óra sem új, hiszen a bevezetőmodellel még tavaly jelentkeztek. Igaz, akkor aranyozott tokkal és bőrszíjjal, illetve bi-metál kivitellel. Ennek megfelelően a mostani rozsdamentes acél változat paraméterei sem változtak. A tok maradt 42 milliméter, ahogy a csat is a régi. Ugyanakkor a csupa acél külső a két tavalyi kivitelhez képest sokkal sportosabb megjelenést ad az órának.

Frédérique Constant Yacht Timer Regatta Countdown - acélból sportosabb

Mivel a legtöbb regatta komplikációhoz hasonlóan ez a modell is 10 perces időtartam visszaszámlálására teszi képessé viselőjét, ezért nyilván jó néhány más feladathoz is hasznosítható. Ugyanakkor a mechanikus szerkezeteket kedvelőknek is érdekes, elvégre a kronográf komplikációjaként is felfogható. Ők talán szívesebben is adnak majd ki 3495 eurót egy-egy példányért, mint az egyszeri betérő vásárló.

Frédérique Constant