Frédérique Constant Classics Carrée Automatic

Bár nem egy saját dizájnja is van a genfi márkának, a Frédérique Constant Classics Carrée Automatic megalkotása során biztosan szemtengelyferdülést kaptak.

Frédérique Constant Classics Carrée Automatic – fekete színű számlap “nem is volt”

Pedig még azt sem mondhatjuk, hogy az art déco stílusú karórák távol álltak volna a márkától. Nem sokkal a korai nyolcvanas években való alapítást követően megjelentek a kollekcióban ez első ilyen stílusirányzatú modellek. Nyilván reflektorfénybe szinte alig kerültek, de azóta jóformán mindig, tehát immár több évtizede lehetett a márkánál art déco jellegű karórát kapni. Mivel jó hat évtizeddel az art déco után indult csak útnak a márka története, így saját múltbeli modellekre értelemszerűen nem nyúlhattak vissza. Ennek ellenére mégis sikerült ezekhez a modellekhez egy viszonylag generikus stílusnyelvet kialakítani.

Egyik

Frédérique Constant Classics Carrée Automatic – hagyma alakú koronát kapott

A mostani újdonságuknál erről teljes mértékben lemondtak, és inkább két, magasabbra pozicionált versenytárs modelljeinek stílusjegyeit gyúrták össze. A toknál azért elég egyértelmű, hogy a Cartier Tank kollekcióját nézegetve merítettek ihletet. Arra azért figyeltek, hogy a 30,4 x 33,3 milliméteres tok mind méret, mind pedig arányok tekintetében különbözzön az összes Tank-modelltől, de a hasonlóságot mégis nehéz tagadni. Legközelebb egyébként talán pont a Tank Française családhoz áll. A tok anyaga mindhárom változat esetében rozsdamentes acél, amelyre az egyiknél néhány mikron vastagságban arany is került.

Másik

A számlapot egy másik neves svájci, a Jaeger-LeCoultre Reverso kollekciója ihlette, amely a Tank mellett az art déco órák másik ikonikus modellje. Nyilván némi változtatást itt is eszközöltek. Ami egyből feltűnik, az a kismásodperc hiánya. Helyette központi másodpercmutató kapunk, amelynek használata az 1920-as években nem volt annyira jellemző még. Ennél apróbb különbség a percskála elhelyezése. Míg a Reversónál a számlap szélén találjuk, addig itt jóval közelebb került a központhoz – nagyjából pont úgy, mint a már említett Cartier Tank modellek számlapjain.

Arra azért már odafigyeltek, hogy ne kvarc szabályozású szerkezetet építsenek be. Helyette az FC-303 névre hallgató Sellita SW-200-ast kapjunk, ahogy ezt a belépőkategóriába árazott modelleknél már megszokhattuk.

Az három modellt ennek megfelelően árazták is. A listaár 995, illetve 1295 (aranyozott) euró, ami messze elmarad még a legolcsóbb Tank, és főleg Reverso árától. Ha valakit a nyilvánvaló hasonlóságok nem zavarnak, vagy egyenes azok vonzzák, annak persze egy kifejezetten jó választás az óra.

Frédérique Constant