Frédérique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture

Újabb évfordulós modell a Frédérique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture, amibe ezúttal apait, anyait beleadtak.

Ismét a tourbillont tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy megemlékezzenek a márka alapításának 35. évfordulójáról. Azért ismét, mert tavasszal egyszer már elsütötték ezt. Ezúttal azonban finoman szólva is túllőttek a célon. Ezzel legelőször akkor szembesülünk, amikor az órán fityegő árcédulára vetünk egy pillantást. Az ott szereplő összeg ugyanis nagyon távol esik attól, amit a márkától megszokhattunk.

Látszólag horror ár

Az ott szereplő 43000 euró ugyanis minimum tízszeres a márka jellemző árfekvésének, bár egyes komplexebb, nemesfémből készült darabok meghaladják az öt számjegyű euró összeget. Már önmagában az ár arra enged következtetni, hogy limitált mennyiségben készülhet el az óra. Valóban így is van, mindössze 35 darab készül a márka eddigi legdrágább modelljéből. A megcélzott vásárlók köre pedig kétségkívül a gyűjtők.

Frédérique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture - FC980 kézzel díszítve
Frédérique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture – FC980 kézzel díszítve

Amikor 15 évvel ezelőtt a márka bemutatta az FC-980-as kaliberét, messze a legolcsóbb svájci tourbillon volt a piacon. Azóta ugyan letaszították erről a trónról, de továbbra is igen kedvező az áruk ezeknek a modelleknek, feltéve ha „bolondítják” meg némi extrákkal. Jelen modell alapadatai alapján ugyanis nem különbözik a többitől. Ugyanaz a formája, ugyanúgy 39 milliméter az átmérője, a számlap elrendezése is azonos, ahogy persze a szerkezet is.

Ezt kapjuk érte

Ugyanakkor a tok anyaga platina, ami értelemszerűen az óraiparban általánosan elterjedt nemesfémek közül a legdrágább (és legnehezebb is). Szintén különleges a számlap anyaga, amelyet gibeoni meteoritból készítettek. Nem csupán azért különleges az anyag, mert az űrből származik, hanem mert a namíbiai Gibeon környékén talált meteorit darabok egy meglehetősen nagy meteor maradványai, amely egyrészt még a civilizációk megjelenése előtti időben érte el bolygónkat, másrészt pedig az első olyan anyag, amelynek tudományosan igazolták földön kívüli származását. Mindebből egy 0,5 milliméter vékony szeletet kapunk számlapként, amelyet ruténiummal vontak be. Erre azért van szükség, hogy az alapvetően vasból és nikkelből álló meteorit darabkát megvédjék az oxidációtól, magyarul ne rozsdásodjon. Egyben itt érhető tetten az egyetlen takarékoskodási szándék is. Hagyományosan ródiummal szokták bevonni a kényes felületeket, ám annak egységnyi ára legalább 10-12 szer magasabb.

Frédérique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture - különleges anyagból
Frédérique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture – különleges anyagból

A másik jelentős költségtényező a szerkezet. Persze nem maga az elkészítés, hiszen abban másfél évtizedes gyakorlata van a márkának, hanem a díszítés. Az alacsony darabszám miatt itt mindent kézi munkával díszítettek, amelyből a leglátványosabb a hídon található. A meteoritok jellegzetes, úgy nevezett Widmanstätten mintáját igyekeztek visszaadni, ami szabálytalansága miatt valóban egyedi megközelítést igényel.

Valóban kap is valamit a pénzért a gyűjtő, és meteorit számlapos, platina tokos, illetve tourbillon szerkezetű órához képest még meglepően versenyképes is az ár.

Frédérique Constant