Junghans Max Bill Mega Solar – no-nonsense a négyzeten

Megígérték, megtették. A Junghans Max Bill Mega Solar a második lépcső a részben saját fejlesztésű szerkezet evolúciójában.

Bár a fotovoltaikus karórákat rendszerint japán márkákkal társítjuk, a Junghansnak sincs miért szégyenkeznie. Több évtizedes tapasztalatuk van ezen a területen is. A másik a rádiójel-vezérelt szerkezetek. A 2018-ban bemutatott Mega szerkezetekkel ellátott modellek egy réspiacot hasítottak ki maguknak, amelyben mindez idáig nincs versenytársuk.

Old school high-tech

A piac, amit maguknak megtaláltak, pedig nem más, mint a törődést nem igénylő, ám mégis komoly múlttal rendelkező klasszikus időmérő. Ráadásul ennyire autentikusan nagyon kevesen, vagy talán senki sem lenne képes megjeleníteni ezt az arculatot. A Junghans továbbra is tudatosan óragyárnak, nem pedig manufaktúrának, kronometriának stb. nevezi magát. Másik sarokpontja önértékelésének a származása: a Junghans a német óra. Ezt a titulust ráadásul számos másik német márka egyetértésével vette fel. Ők tehát órát gyártanak, és ennek megfelelően célratörő, funkcionális megoldásokban gondolkodnak.

Junghans Max Bill Mega Solar - a dátummal sem kell törődni, még 2100-ban sem
Junghans Max Bill Mega Solar – a dátummal sem kell törődni, még 2100-ban sem

Ez volt az egyik ok, amiért a rádiójel-vezérelt szerkezet mellett döntöttek. Egyrészt karórában ők vezették be először, másrészt sokkal megbízhatóbb a jelek vétele, mint a GPS-szel ellátott karórák esetében (az energiaigényről nem is beszélve). Nyilván ez szükségszerűen egy kvarcszerkezetet jelent. Hogy mégse tűnjön teljesen annak, és persze illeszkedjen a valamennyire a múlthoz és a névhez is, a másodpercmutató másodpercenként kettőt lép. Hogy a kvarcórák rákfenéjét, a soha nem az index fölé érkező másodpercmutatót kiiktassák, naponta 1440 alkalommal (percenként) ellenőrzi a szerkezetet a másodpercmutató helyzetét, és korrigál, ha szükséges. A többi mutatóra elég a napi egyszeri alkalom is. Bár ez aligha fontos tényező, a mutatók mozgása is egyedi, mondhatni a jövőbe látnak. Szemben a megszokottal, a mutatók nem akkor lépnek, amikor az adott pillanat bekövetkezett, hanem a pillanat bekövetkeztekor már az index fölött állnak.

Junghans Max Bill Mega Solar - bőrszíj, fémcsat, két fajta számlap
Junghans Max Bill Mega Solar – bőrszíj, fémcsat, két fajta számlap

Adódik még a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha nincs vételi lehetőség (mert például Ausztráliában vagyunk). Először nagy gond nincs, mert évi nyolc másodperces pontosságával a szerkezet kifejezetten jó kvarc szabályozású szerkezetek közé tartozik. Ugyanakkor a Junghans applikáció segítségével akár a világ legeldugottabb helyén is megoldhatjuk az óra pontos beállítását.

Csomagolás

Körítésként a márka lassan hatvan éves dizájnját, a Max Bill külsőt kapjuk. Nagy meglepetés ezen a fronton tehát aligha ér bennünket. Más a helyzet, amikor az órát kézbe vesszük. Rendkívül könnyű ugyanis. A magyarázat egyszerű: titán. A titánnak polírozott felületet adni már nem olyan egyszerű, de azért manapság nem is lehetetlen. Az átmérő pedig 38 milliméter. Mondhatnánk, hogy illeszkedik az aktuális trendbe, de a Max Bill dizájnú órák amúgy sem voltak nagyok. Ez egyben lehetőséget biztosít arra, hogy a szebbik nem is szemezhessen vele. Nekik Max Billből ugyanis eddig csak egy 34 milliméteres automata, vagy egy 32,7 milliméteres kvarc jut.

Junghans Max Bill Mega Solar - a szebbik nem is szemet vethet rá
Junghans Max Bill Mega Solar – a szebbik nem is szemet vethet rá

A kezdeti változatok között egyelőre csak kétfajta világos számlapos közül választhatunk bőrszíjjal vagy fonott (avagy milánói) fémcsattal. Előbbiekért 895 euróval, utóbbiért 975 euróval leszünk szegényebbek.

Junghans