Frédérique Constant Vintage Rallly Chronograph Automatic

Értjük, hogy (sajnos) még mindig a retró a menő, de azért el kell ismerni, hogy egy oldtimer összejövetelhez nem nagyon lehet más stílusú karórát készíteni. Talán egyszer-kétszer érdemes extravagáns megjelenéssel próbálkozni, de az idei Frédérique Constant Vintage Rallly Chronograph Automatic nem ilyen.

Talán hiába is várunk a márkától ilyet, elvégre ők klasszikus svájci időmérőket készítését vállalták, amibe az extravagáns nem fér bele. Persze azért egy kis változatosság jól jönne. Tavaly egy hárommutatós órával jelentkeztek az általuk támogatott összejövetel alkalmából, két évvel ezelőtt pedig – mily meglepő – szintén egy kronográffal. Ennek neve mindössze egy “Healey”-vel különbözik az ideitől. A Healey, egész pontosan az Európai Healey klub támogatójaként az egykor híres brit, ma már németek, indiaiak és kínaiak által uralta gépkocsigyártás talán utolsó klasszikussá vált sportkocsi tulajdonosainak rendez eseményeket.

Frédérique Constant Vintage Rallly Chronograph Automatic - nincs motorsportos óra piros mutatók nélkül
Frédérique Constant Vintage Rallly Chronograph Automatic – nincs motorsportos óra piros mutatók nélkül

Az idei Frédérique Constant Vintage Rallly Chronograph Automatic az autósórák klasszikus stíluselemeit vonultatja fel, amilyen például a perforált bőrszíj, a két segédszámlapos elrendezés, illetve a segédszámlapok és a számlap egymástól eltérő, kontrasztos színe (panda-számlapnak is nevezhetnénk, ha azt elsősorban nem egy-két másik márka óráira használnánk). Nyilván a tok mérete is klasszikus, ami lassan újra akár 40 millimétert is jelenthetne, de itt még nem tartanak, még kitartottak a 42 milliméter mellett. Visszatérve a számlapokhoz, a színfelhozatal is teljes mértékben illeszkedik a régi motorsport világához. Nyilván nem hiányozhat a britek racing green színe, és mivel az Austin-Healeyk Franciaországban és Németországban is nagy számban vannak jelen, ezért kék és ezüst is kapható. Mivel a franciák amúgy is a pompa kedvelői, és persze a kék is divatos most, az ő változatuk tokja aranybevonatot kapott.

Frédérique Constant Vintage Rallly Chronograph Automatic - egy-egy a háromszor 2888 példányból
Frédérique Constant Vintage Rallly Chronograph Automatic – egy-egy a háromszor 2888 példányból

Az óra szerkezete az FC-397-es kaliber, amely egy alig módosított ETA 7750-es. Ugyan mindhárom változat limitált példányszámban készül, a háromszor 2888 darab azért több mint elegendő ahhoz, hogy minden Austin-Healey-tulajdonosnak jusson legalább egy darab. Persze, akinek futja arra, hogy egy veterán sportkocsit fenntartson, az valószínűleg könnyen kiköhögi majd a 2600 eurós (2900 az aranyozott esetében) vételárat is.

www.frederiqueconstant.com