Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton – bécsi keringő

Ha csak elvétve is, de a kelet-közép-európai régióban is találunk óramárkákat, és egyáltalán nem csak újakat. A Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton gyökerei egészen a monarchiáig nyúlnak vissza.

Folytonosságról persze nem beszélhetünk. A névadó Carl Suchy családja mindössze a monarchia összeomlásáig, 1918-ig vitte a céget. Igaz, hogy anyagi megfontolásokból szüneteltették a vállalkozásukat, de csődbe azért nem mentek. Egy jobb időszakot akartak kivárni a folytatáshoz, ami végül mégsem jött el. Így a márkanév újbóli piaci megjelenéséig 99 évet, azaz 2017-ig kellett várni.

Mi más is lehetett volna egy bécsi ihletésű, régi-új óra neve, mint Waltz, azaz keringő (lásd a kismásodpercet). A tavalyi bemutatkozó modell után itt van annak csontvázasított változata, amelynek azonban meglehetősen furcsa a számlapja. Csontvázasított órák esetén a számlapot általában teljesen elhagyják, hogy a szerkezet számlap felőli oldala is szabadon látható legyen. A Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton esetében csak áttörték a számlapot a tavalyi Waltz No. 1 mintáját követve. Bár látszólag öncélú formatervezői fogásról van szó, jobban megfigyelve látható, hogy ugyan öncélú, de más más szemszögből. A Waltz No. 1 eredeti ötlete a kismásodperc-mutatót kiváltó tárcsa, amelyen a számlap gilosált mintázata ismétlődik.

Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton - szokásos színválaszték a számlapoknál
Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton – szokásos színválaszték a számlapoknál

Nem igazán kötöttek kompromisszumot, amikor szerkezetet választottak órájukhoz. Sajáttal természetesen nem rendelkeznek, ám a számukra elérhető lehetőségek közül túlzás nélkül a lehető legjobb helyről szerzik be, a Vaucher Manufacture Fleurier-től. Ez ugye ugyanahhoz a vállalatcsoporthoz tartozik, mint a Parmigiani Fleurier is. A kaliber a Vaucher VMF 5401/180-as automata szerkezete, amelynek gyakorlatilag csak a rotorja egyedi, hiszen ezt a kaliber ebben a fekete kivitelben késztermékként szállítja a Vaucher. Tény azonban, hogy látványos a mindössze 2,6 mm vastag automata szerkezet, és a így a 41,5 mm átmérőjű óra is csupán a tok arányainak megtartása miatt lett 9,3 milliméter magas.

Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton - VMF 5401/180-as kaliber nem rossz választás, ha egy márkának nincs saját szerkezete
Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton – VMF 5401/180-as kaliber nem rossz választás, ha egy márkának nincs saját szerkezete

Ugyan mindössze 5 darab készül csak a csontvázasított Carl Suchy & Söhne Waltz No. 1 Skeleton karórából, de viszonylag magas áron mérik: 15000 eurót is meghaladja az összeg, és ezzel két és félszer drágább, mint az alapmodell. Hogy mennyi ötlet rejlik még a keringőkben, azt nem tudni, de Bécs azért nem csak a keringőkről híres.

www.carlsuchy.com