A legkorábbi Longines

Aki valamennyire is ismeri a svájci óraipart, pontosan tudja, hogy a múltra nagy hangsúlyt fektetnek. A Longines 183 zsebóra az előkerült legkorábbi óra a márkától.

Tagadhatatlan, hogy a hosszú múlt egyben hitelességet is ad egy óramárkának, de gyakorlatilag bármilyen másik gazdasági vállalkozásnak is. Ugyanakkor a svájci óraipar abban a furcsa helyzetben van, hogy csak meglehetősen kevesen rendelkeznek hosszú évtizedekre, vagy akár a XIX. századig visszanyúló dokumentumokkal. Azoktól ugyanis a kvarcválság ideje alatt nagyrészt megszabadultak.

Longines 183 - kulccsal kell még felhúzni
Longines 183 – kulccsal kell még felhúzni

A Longines saját levéltára azonban fennmaradt, így gond nélkül győződhettek meg egy japán felmenőkkel rendelkező, egyesült államokbeli gyűjtő legújabb szerzeménye, a Longines 183 zsebóra eredetiségéről. A 183 a sorszámot jelzi, és mint látható, meglehetősen alacsony. Ez az ezüsttokos modell még 1867-ben készült, ami a márka történetében is fordulópontnak számít, hiszen abban az évben adták át új gyárukat, és abban az évben kezdték el következetesen jelölni szerkezeteiket logójukkal. Az óra tökéletesen működőképes állapotban van, de természetesen mai modern szerkezetek pontosságával nem mérhető össze.

Longines 183 - pont abban az évben kezdték el következetesen használni a logó, amelyből az óra származik
Longines 183 – pont abban az évben kezdték el következetesen használni a logó, amelyből az óra származik

Egyelőre nem dőlt el, hogy a Longines megveszi-e az órát. Helye lenne neki bőven a márka saját múzeumában.

Longines 183 - másfél száz éves, és még tökéletesen működik
Longines 183 – másfél száz éves, és még tökéletesen működik

www.longines.com