10 Ajándékötlet órakedvelőknek

Kétségtelen, hogy kissé bulvár a téma, de így az ünnepek közeledtével helye van a lazításnak. A legjobb ajándék persze maga az óra, főleg, amit magadtól kapsz. Ám, ha eme opció most épp nem aktuális, illetve a rokonság, ha kérdezi, most talán tudunk hasznos tippeket adni. 10 Ajándékötlet következik, kifejezetten órakedvelőknek!

Rolex Skydweller és Rolex kulcstartó. Fotó: @RetekG
Rolex Skydweller és Rolex kulcstartó. Fotó: @RetekG

Kulcstartó

Lakáskulcs, kocsikulcs, kapunyitó, ha más nem, legalább egy kulcskártya ott lapul a zsebben, mikor kilépünk az ajtón. Kedves apróság, jópofa egyediség, ha kedvenc márkánk védjegye díszít azt.

Már csak azért is, mert viszonylag ritka, különösen a gyártóktól beszerezhető, úgymond „eredeti” darab.

Rolex GMT Master II, színben is illő karkötőkkel. Fotó: @RetekG
Rolex GMT Master II, színben is illő karkötőkkel. Fotó: @RetekG

Karkötő

Nem ennyire egyértelmű, de kétségtelen, hogy sokan szeretik, ha karkötő is kiemeli a csukló ékét.

Egyesek szerint nem oda való. Mások el sem tudják képzelni a stílusukat nélküle.

Az óratokot ugyan kétségtelen megkarcolhatja, bár halálos sebeket azért aligha ejt rajta, főleg ha sima, lekerekített felületű kövekből vagy nemesfémből találjuk meg az igazit.

Rolex Submariner Date. Azaz a “Hulk“, zöldre hangolt karkötő párjával. Fotó: @RetekG

Ajándéknak mindenképp jó, hiszen ha meg is rémül a meglepett a hajszálkarcoktól, a másik csuklón attól még jól kiegyensúlyozhatja vele a megjelenést. Persze fontos, hogy színben és anyagában is illeszkedjen ahhoz, amilyen órát majd mellépakol a viselő.

A csuklóméretet sem árt pontosan megszerezni, még a vásárlás előtt.

Rolex Submariner fekete – ezüst karkötő párosítással. Fotó: @RetekG

Mandzsettagomb

Rolex Skydweller és fémszínű óraszerkezetes mandzsettagombok. Fotó: @RetekG

Óraszerkezet beépítéssel! Elegáns viseletünk stílusos kiegészítője lehet, mely egyértelmű bizonyítvány rajongásunk tárgyáról. Az is biztos, hogy beszédtéma lesz az asztalnál vagy a bárpultnál. Egyébiránt pofás asztal vagy szekrénydísz is egyben, így ha sosem viselsz mandzsettás inget, akkor is kedves kis szobrocskává válhat.

Akinek megtetszik, megtalálja majd az igazit, hiszen valódi, működő mechanikus szerkezetekből fabrikált, drágább, de jóval olcsóbb, csak „hasonlító” kivitelt is taláni.

Kínai online piacok előnyben.

DAN TANENBAUM féle nyúl, óra alkatrészekből építve. Fotó: DAN TANENBAUM

Műemlék

S ha már óraszerkezetek és óraalkatrészek felhasználásával készült szobor, egészen extrém példákat is mutatunk. Ugyan igencsak „zsebbe nyúlós”, de a maguk nemében páratlan, ízig-vérig igazi, bár kissé eszement mestermű a legtöbb, ami örök emlék, s a szobánk vagy irodánk éke lehet, míg világ a világ.

SUE BEATRICE “lóra” azaz ló-óra szobra. Fotó: SUE BEATRICE

Toll

Rolex Submariner és csak, hogy összezavarjunk mindenkit, Steinhart limitált kiadású töltőtoll. Fotó: @RetekG
Rolex Submariner és csak, hogy összezavarjunk mindenkit, Steinhart limitált kiadású töltőtoll. Fotó: @RetekG

Bár ma már szinte mindent megoldhatunk apró, kézben fogható számítógépek segítségével, mégis
aki órát hord, az szinte biztos, hogy legalább néha, de tollal is ír.

Rolex toll, kaucsuk borítással, a jól ismert zöld színben. Fotó: @RetekG
Rolex toll, kaucsuk borítással, a jól ismert zöld színben. Fotó: @RetekG

S hogyan tehetné azt stílusosabban, mint a kedvenc márkájának „logójával” díszített pennát használva, nem igaz?

Zenith El Primero "retrotimer" kézzel vart, szürke vipera bőr szíjon. Fotó: @RetekG
Zenith El Primero “retrotimer” kézzel vart, szürke vipera bőr szíjon. Fotó: @RetekG

Új szíj

Hogy mennyire feldobja, kvázi megújítja egy „szíj-frissítés” kedvenc, vagy akár kevéssé kedvelt, már megunt időmérőnket, arról többször írtunk már.

A stílus, maga az ember. S ha férfi, az óra a stílusának koronája.

E zárókő tökéletessé teheti, de le is rombolhatja az összképet. A karóra megjelenítéséért pedig legalább 30, ha nem 50%-ban a szíj felel. Elvégre szinte biztos, hogy az szúr szemet legelőbb.

Panerai Submersible Carbotech fekete, kézzel vart, aligátorbőr szíjon. Fotó: @RetekG

Ezért fontos, hogy mit választunk, miközben semmi sincs betonba öntve. S még ha a gyári összeállítás tökéletes is a maga nemében, mint tudjuk a változatosság gyönyöre érdekében, bármikor felfrissíthetjük azt, ha más nem ideiglenesen. Ehhez pedig a legköltséghatékonyabb megoldás egy új szíj beszerzése.

Talán az egyik legjobb ajándék, de fontos, hogy jól ismerjük a célszemélyt, illetve valahogy megszerezzük az óraszíja méreteit

(szélességét a tokfülek között és a zárnál, illetve mindkét szárának hosszát).

Rolex Yachtmaster kék számlap, platina lünetta és kék, kaucsuk szíj, független gyártótól. Igazi nyári, tavaszi szett lehet. Fotó: @RetekG

Óraforgató

Írtunk már arról is, bár a nyomtatott formátumunkban bővebben, mennyire fontos és egyáltalán nem „úri hóbort” az óraforgató, ha mechanikus, pláne automata órával rendelkezik az ember. A szerkezet élettartamát is meghosszabbíthatja, illetve biztosítja, hogy az előírt szervizperiódusokat leszámítva ne kelljen gyógyíttatni kedvenc ketyegőnket.

S nem mellesleg, ha több napig nem hordjuk, akkor is pontos marad, mikor helyére, a csuklónkra kerül majd újra, s eközben megfelelő védelmet nyújtva a szoba dísze is lehet.

Buben & Zorweg Spirit8 óraforgató. Egy kisebb vagyon, de örök életre elég. Fotó: @RetekG

Fontos azonban, hogy ne akarjuk a lehető legolcsóbban megúszni! Egy rossz minőségű forgató, hosszútávon inkább árt, mint használ. Miközben egy kellően jól működő az óra pontosságát is szavatolja, hiszen a mechanikus szív akkor jár leginkább egyenletesen, ha a járástartalék töltése is mindig kiegyensúlyozott.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore 44, kerámia lünetta és alatta az Óra Magazin nyomtatott példánya. Fotó: @RetekG

Óra Magazin előfizetés

S ha már megemlítettük a nyomtatott sorokat, mi más lehetne a tökéletesbb ajándék, ha nem az Óra Magazin előfizetés.

Hazabeszélünk, nyilván, de azért, mert hiszünk benne!

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi végre forgasson papír újságot a 21. század embere? A felvetés ésszerűnek tűnhet, majdhogynem jogos, ugyanakkor a válasz egybecseng azzal, amiért szerintünk s még sok – sok ezer ember szerint is érdemes, még ma is mechanikus karórát viselni, ahelyett, hogy az alapvetően jóval igénytelenebb (azaz kevéssé kényes), ezért is megbízhatóbb, pontosabb és sokkal – sokkal olcsóbb kvarcszerkezetes modellekkel könnyítené meg életét a modern kor gyermeke.

Rolex GMT Master II, avagy a "Pepsi", ahogy épp a róla szóló cikken fekszik. Fotó: @RetekG
Rolex GMT Master II, avagy a “Pepsi“, ahogy épp a róla szóló cikken fekszik. Fotó: @RetekG

Ahogy egy mechanikus karóra, úgy mi magunk is igyekszünk értéket adni, minden egyes kinyomtatott lapszámunkkal, egyenesen és közvetlenül a nagyra becsült és szeretve tisztelt olvasóink kezébe.

Lelket, szívet, történetet töltünk a magazin hasábjaiba.

S ha tetszik egy olyan csomagot, az élményt, a kikapcsolódást, szórakozást s nem mellesleg ismeretterjesztést, s az órák iránti szeretetet is becsomagoljuk, minden egyes lapszám borítói közé, ami egy online, internetes magazinnak soha nem lehet a része, s nem is kell, hogy ezt a feladatot adjuk neki.

Ráadásul a jó minőségű, kellemes illatú, fényes papírt elég csak egyszer kézben tartani, s az élmény szerintünk már magáért beszél.

Idestova 20 éve!

Rolex DATEJUST 41, alant Óra Magazinunk pikáns borítója látható. Fotó: @RetekG

Óratartó táska, tok, „watch roll

Bennett Winch legújabb “watch roll“-ja, avagy óratartója, mely nem gurul el, s ki is lehet teríteni, hogy alátétül szolgáljon, s védjen a karcok ellen is. Fotó: @Revolution Watches

Praktikus ajándék ötlet, ami utazás, illetve „elpakolás” alkalmával lehet hasznos. Főleg, ha több órát kell biztonságosan, de stílusosan magunkkal vinnünk, vagy elrejteni adott esetben a kíváncsi szemek elől. A választék az efféle tasakok, táskák, tartók, hengerek (watch pouche, watch roll) kínálatát elnézve igen bőséges. Az előbbi, 1 db órának szóló tökéletes lehet bármilyen utazás alkalmával, ha egyet a kézen, egyet a táskában cipelünk.

Sőt, igen hasznos, ha repülővel közlekednünk.

Rolex GMT Master II 1 férőhelyes óratokon, bőrből varrva véd, ápol és eltakar. Fotó: @RetekG

Mint tudható, ma már eléggé „le kell vetkőzni”, mielőtt beszállítanak minket a kedves utaskísérők, s eközben az „útonálló” fináncok nem mindig bánnak túl kesztyűs kézzel szeretve féltett időmérőnkkel. Nosza, tartsunk magunknál mindig egy bőr vagy bársony, de akár egy műanyag óratartó tasakot a kézi táskában vagy a kabátzsebben, amiben a levett óra különösebb sérülés nélkül vészelheti át az átvilágítással járó nehézségeket.

A szigor a biztonságunk érdekében van, mint tudjuk, de ettől még mi magunk is tegyük meg, amit csak lehet, hogy megvédjük a szeretteinket!

Egyedi vésés

Seiko Prospex Blue Lagoon Samurai kézzel vésve. Valami hihetetlenül egyedi! Fotó: @RetekG

Nem a legolcsóbb mulatság, illetve érzékeny téma, de kétségtelenül a legjobb módja, hogy abszolút egyedivé, az az “egyetlen egyé” varázsoltassuk karóránkat, vagy igazából bármit, ami fém.

A kézzel vésett óraszíj, óratok, vagy akár egyetlen szem vagy csak a zár díszítése igazi műalkotás is lehet, miközben biztos, hogy “ugyanolyan” sohasem jön velünk szembe, legyen az akár egy egyébként tömegével gyártott, olcsóbb karóra.

Seiko Prospex SCUBA kézzel vésve. Cápatámadás! Fotó: @RetekG

Óra Magazin előfizetés