Zsebóra, újra

Nyilván nem kell mondani, hogy a zsebórák korszaka lejárt. Ezek az órák azonban nem tűntek el. Íme az új Aerowatch Lépine Hebdomas.

Valószínűleg kevesen hallottak a márkáról, pedig majd’ 110 éves, és ami még fontosabb, folytonos múlttal rendelkeznek. A kvarcválság alatt sem tűntek el. A továbbra is családi kézben lévő vállalkozás túlélést akkoriban a zsebórakészítés biztosította. Ezért biztos, ami biztos alapon egészen 2004-ig kizárólag zsebórákat készítettel, csak utána jelentek meg náluk a karórák. Ha zsebórákról van szó, ők biztosan tudják mitől döglik a légy.

Aerowatch Lépine Hebdomas - arany a billegő hídja
Aerowatch Lépine Hebdomas – arany a billegő hídja

Például az Aerowatch Lépine Hebdomas órájuktól. A retrót egészen új magaslatokba viszik, már ha ezt egy zsebóráról el lehet mondani. A Hebdomas név ugyanis egy 1888-ban megalkotott kaliberre utal, így nem is retróról, hanem múltidézésről beszélhetünk. A név latinul annyit tesz mint hét (nem a szám, hanem a hét napból álló időtartam), a szerkezet azonban valójában nyolc napnyi járástartalékkal rendelkezik. Ez akkoriban rendkívülinek számított. Óriási sikere is lett a ennek a szerkezetnek, és a XIX-XX. század fordulóján sokszor napi 1000 darabot is elért a termelés mennyisége. A járástartalékon túl a szerkezet megjelenése is különleges volt: látható volt a billegő, és két segédszámlapot is kapott.

Aerowatch Lépine Hebdomas - nem sajnálták a vésését, még ha gépi is
Aerowatch Lépine Hebdomas – nem sajnálták a vésését, még ha gépi is

Az Aerowatch Lépine Hebdomas esetében ez az egykori igen kedvelt szerkezet kel újra életre, méghozzá amennyire csak lehet teljesen hűen az eredetihez. Szemben a sorozatban gyártott egykori modellekkel a billegő hídja sárgaarany. A tok szerencsére nem arany, ebben az esetben rendkívül drága lenne, de nemesfém. Könnyű kitalálni, hogy ezüstbe csomagolta az Aerowatch a szerkezetet. Természetesen gazdagon díszítették az 51 mm átmérőjű tokot, amely azonban így ellentétben áll a meglehetősen csupasz számlappal.

Aerowatch Lépine Hebdomas - megtartották a tipikus megjelenést
Aerowatch Lépine Hebdomas – megtartották a tipikus megjelenést

Nem ez az óra fogja pénzügyileg magaslatokba emelni a márkát, de nem is a feladata. Ápolja a márka múltját, és emeli fényét a meglehetősen kevés, de zömében erősen elhivatott zsebóragyűjtők körében.

www.aerowatch.com