Inverz

Mindig is kiemelt figyelmet fordítottak a számlap művészi kidolgozására, a Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel pedig újabb példája annak, hogy mást is tudnak.

A Breguet-nél a gilosálás szent dolognak számít, az ilyen eljárással készült számlapjait sok versenytárs irigyli. Ehhez jön még, hogy ezek a számlapok manuálisan működtetett géppel készülnek, ahol a szükséges paraméterek kézzel állítják be és magát a mozdulatot is ember végzi. Egyszerűnek hangzik, de természetesen messze nem az. Eddig rendszeresen lehetett látni, amint ezt a kézművességet élőben gyakorolják a bázeli vásáron a Breguet-nél. Mivel azonban a Swatch-csoport en bloc nem vesz részt idén, így erről a látványos tevékenységről a látogatóknak sajnos le kell mondaniuk.

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel - a kék az új fekete, ha még esetleg valaki nem tudná
Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel – a kék az új fekete, ha még esetleg valaki nem tudná

A “mezei” Breguet Classique 5177 is gilosált számlappal készült, amelybe a 777Q “manufaktúra kaliber” került. Az idézőjelet azzal érdemelte ki, mert az 55 órás járástartalékú szerkezet valójában még a Lemania szülötte, amelyet az ezredfordulón olvasztottak a Breguet-be. Fejlesztés persze volt, így a horgony, gátkerék és a hajszálrugó anyaga is szilícium. Természetesen a Grand Feu Blue Enamel kivitelbe is ez a szerkezet került.

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel - nincs Breguet óra gilosálás nélkül, bár itt csak a rotorra jutott
Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel – nincs Breguet óra gilosálás nélkül, bár itt csak a rotorra jutott

Ha jobban szemügyre vesszük a Classique kollekció modelljeit feltűnik, hogy az idei újdonságon pont fordítva használják a színkombinációkat. Míg hagyományosan ezüst színű a számlap és kékítettek (természetesen hőkezeléssel) a mutatók, addig a Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel esetében ennek inverzét alkalmazták. A kihívás a megfelelő kék árnyalat megtalálása volt. Valójában azonban olyan sokat már nem kellett fáradozniuk, mivel a tokiói butik nyitásának 10 éves fordulójára egy 10 darabos sorozattal még 2017 végén jelentkeztek. Ennek színvilága teljese mértékben megegyezik a mostanival. Van azonban egy lényegi különbség: a idein van dátum.

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel - a tok bordázott oldala elengedhetetlen díszítőelem
Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel – a tok bordázott oldala elengedhetetlen díszítőelem

Azon lehet vitatkozni, hogy szükség van-e a dátumablakra egy ilyen kifinomult időmérőnél, de tény, hogy a Breguet igyekezett kifogni a kritizálók vitrolájából a szelet. Ahogy az elvárható ezen a szinten, a tárcsa háttérszíne megegyezik a számlapéval, bár az természetesen festett, nem pedig tűzzománc. Ugyanakkor igyekeztek a számjegyek tipográfiájával is elkülöníteni a dátumot a számlapéitól. Utóbbiak egyébként minden modern zománcozott Breguet-órán azonosak, azok formáját még maga Breguet álmodta meg a XVIII. század legeslegvégén. Ezen felül azonban még a dátumtárcsa számjegyeinek domború kidolgozása és ezüstözése is megegyezik a számlapon láthatóval, azaz ennél a részletnél is igazán odatették magukat.

Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel - a szinte üresnek ható számlap miatt nagyobbnak látjuk az órát, pedig csak 38 mm az átmérője
Breguet Classique 5177 Grand Feu Blue Enamel – a szinte üresnek ható számlap miatt nagyobbnak látjuk az órát, pedig csak 38 mm az átmérője

A tok anyaga természetesen nemesfém, fehérarany, átmérője pedig öltönyórák manapság kedvelt mérete, 38 milliméter. Mivel a sajtó képviselőinek csak májusban mutatják be az idei újdonságokat, ezért végleges ár csak akkortájt várható.

www.breguet.com