Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph – ritkán látni ilyet

A svájci óraipar szentháromsága közül a legrégebbi idén végre kitett magáért. A Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph igazi ínyencségnek ígérkezik.

Meglehetősen nagy az egyetértés abban, hogy egy jó kronográf szerkezetet készíteni, legalább akkora kihívás, mint egy jó tourbillont. A különbség mindössze annyi, hogy előbbiért jóval kevesebbet lehet kérni. A Vacheron Constantint azonban nem kell félteni, nem szégyellősek, ha egy szép kerek számot kell írni az árcédulára. Főleg akkor, ha egy kronográfot és egy tourbillont egyesítenek. Viszonylag új fejlesztésről beszélhetünk. A idei “virtuális” genfi vásáron bemutatott modellben egy mindössze öt éves kalibert láthatunk viszont.

Eredetileg az óra szerkezetét 2015-ben, a márka alapításának 260. évfordulója alkalmából készítették el. Összetettsége révén meglehetősen ritkának számít, egész pontosan ez a második modell, amelyben a 3200-as kaliber szerephez jut. Csak halkan jegyezzük meg, hogy ez a kaliber az alapja a 3300-as kronográf kalibernek, amely a márka első, házon belül készült kronográfja. A tourbillont nyilván hagyományos billegőre cserélték. Egészen 2015-ig ugyanis a márka egy már régen a Breguet-be beolvasztott gyártó, a Le Mania kaliberére alapozta saját, 1141-es szerkezetét, ami 2015-ben már jóval túl volt a harmincon.

Jobb később, mint soha

A 3200-as kaliber pedig valóban látványos lett. Ahogy egyébként a 42,5 milliméteres kerek tok is. Ehhez társul egy egészen kellemes 11,7 milliméteres magasság. A két érték optikailag pedig egy viszonylag lapos időmérőt eredményez, miközben kronográfot és tourbillont is magába foglal. A kerek tok nyilván a leghagyományosabb, amit azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet izgalmas. Kénytelenek is újítani a magasra pozicionált márkák. Manapság egyszerű tokok esetében már sok belépőkategóriás márka is tudja azt a szintet hozni, ami akár még egy évtizede is a csúcson lévők kiváltsága volt. Éppen ezért a tok már lassan egy dombormű összetettségével vetekszik. A legjobban ez a tok profilján látszik, ahol mélyedések, recék, finom élek és persze kecses fülek néznek vissza ránk.

Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph - tok-építészet
Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph – tok-építészet

Szintén nem mindennapi az óra számlapjának megjelenése. Az aszimmetrikus elrendezés kifejezetten frissnek hat, hiába viseli az óra a “tradicionális”-t még saját nevében is. A 3300-as kaliberhez tartozó külső hozzá képest kifejezetten konzervatív; a számlapjának vízszintes tengelyén elhelyezett két segédszámlapja, a kismásodperc és a percösszegző. Ha pedig már a percösszegzőnél tartunk, szintén nem hagyományos vonás, hogy 30 vagy 60 helyett 45 percre skálázták.

Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph - Tourbillon prominens helyen az elmaradhatatlan máltai kereszttel
Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph – Tourbillon prominens helyen az elmaradhatatlan máltai kereszttel

Van még érdekesség

Ezzel azonban nem értünk a különlegességek végére. A szerkezet is tartogat érdekességet. A kronográfot nyilvánvalóan oszlopkerék vezérli, ez alapvető elvárás ezen a szinten. Ahogy egyébként a függőleges kapcsolás is, ami megakadályozná az kronográf másodpercmutatójának induláskori ugrását. A 3200-as azonban írd és mondd vízszintes kapcsolású. Ennek ellenére se szörnyülködni, se méltatlankodni nem kell. Nem arról van szó, hogy egy szuper-sportkocsira hulladékfából esztergáltak szpojlert. A márkánál egy újfajta megoldással álltak elő. A kapcsolás egy függőleges elrendezésű kettős kerékkel történik. A felül rézből, alul acélból készült kettős kerék zseniálisan akadályozza meg, hogy a kronográf másodpercmutatója ugráljon. A két kerék ugyanis el tud csúszni egymáson. Így a korona fejében lévő gomb benyomásakor csak a kapcsolódás után indulhat el a másodpercmutató. Nyilván elméletben ez a mérés pontosságát befolyásolja, ugyanakkor a folyamat jóval az emberi reakcióidő alsó határa alatt megy végbe, azaz elhanyagolható.

Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph - A képen két máltai keresztet rejtettek el
Vacheron Constantin Traditionelle Tourbillon Chronograph – A képen két máltai keresztet rejtettek el

Az óra elvileg nem limitált. A márka évi kb. húszezer órát készít (a vírusválság előtt), azaz lenne miből gazdálkodni. Ugyanakkor árfolyamtól függően közel 80 millió forintos árral azért nem könnyű nagy mennyiséget értékesíteni.

Vacheron Constantin