Pókember tourbillon

Az RJ Arraw Spider-Man Tourbillon neve alapján erősen hatásvadász, de műszaki szempontból kifejezetten ritka és érdekes alkotás.

Az egykori Romain Jerome, újabb nevén csak RJ a legelső modelljétől eltekintve mindig is “flúgos” órákkal jelentkezett. Hosszú ideje utazik a popkultúra jelképeire. Batmantől Hello Kittyig, Super Maria Brotherstől PAC-manig minden volt már. Ugyanakkor ezen órák szerkezetei meglehetősen szokványosak, egyáltalán nem illeszkedtek a dizájn különc voltához. A Pókembernek szentelt tourbillon azonban látványosan pótolja ezt a mulasztást.

RJ ARRAW Spider-Man Tourbillon – nem mindennapi csomagolás

Konkrétan ez a második Pókemberes órájuk, és jóval kevesebb az utalás rajta, mint a 2018-as nem tourbillonos változaton. Mindössze a számlap alsó felén, a két oldalra jutott egy kivágás a Pókember maszkjáról. Az egyenként 10-10 darabra limitált változat közül az egyik piros, ami szintén célzás a Marvell-hős ruházatának színére.

RJ ARRAW Spider-Man Tourbillon – korona híján füllel húzhatjuk fel

Ahogy a név is jelzi, a szerkezet szabályzásáért tourbillon felel. Annyira nem nagy szám ez. Igaz, hogy az 1990-es évekig alig készült tourbillon, de azt követően egyre sűrűbben, ma pedig már alsó-középmárkáknál is bele lehet futni ebbe a komplikációba. Nem olyanban azonban, amit ezen az órán szerepel. Itt ugyanis központi tourbillont kapunk, alatta pedig egy hatalmas rugóház húzódik meg. Központi tourbillonnal alig-alig találkozni, Hladimannál lehet hasonlót látni.

RJ ARRAW Spider-Man Tourbillon – hatalmas központi tourbillon, mutatóknak nincs is hely

Nyilvánvalóan az óránál az esztétikai szempontok dominálnak, ezért az RJ-7000-es kalibernél, ami mellesleg a márka első manufaktúra szerkezete, is ez érvényesült. A központi tourbillon mellett a szerkezett még csontvázasított is,  a leolvashatóság gyakorlatilag csapnivaló. A mutatóknak ugyanis a számlap széléről kell benyúlniuk, hiszen középen a rugóház és a tourbillon foglalja el a helyet. Szintén feltűnő, hogy a 45 mm átmérőjű tokon sehol nem látunk kitüremkedő koronát. Helyette a hátlap síkjából kiemelkedő füllel húzhatjuk fel a 150 órányi járástartalékot biztosító főrugót. Szintén ez szolgál a mutató állítására, azonban ehhez előbb a helyéről kiemelkedő fül mélyedésébe elhelyezett gombot kell megnyomni. Körülményesnek hangzik, de ez az óra elsősorban a megjelenésről szól.

RJ ARRAW Spider-Man Tourbillon – a mutatóknak önálló elemre van szükségük

Többek között talán ezért is készül csak ennyire kevés a kiviteltől függően 98, illetve 92000 dollárba kerülő órából. Egyben Marco Tedeschi, a márka vezérigazgatójának saját munkáját is tisztelhetjük az órában. A név talán még nem hangzik ismerősen, de nem árt megjegyezni. Az idén krisztusi korba lépett, azaz nagyon fiatal vezető még a Vallée de Joux technikumának iskolapadját nyomta, amikor korunk óraiparának talán legismertebb zseni-celebe, Jean-Claude Biver személyesen ajánlott helyet neki helyet az Hublot-nál. Nyilván nem volt rest visszautasítani, és 11 évet töltött el a cégnél. Pont abban az időszakban, amikor egy alig ismert név világszerte ismert márkává vált. Ha az RJ-vel ilyen céljai vannak, akkor még van mit dolgoznia.

www.rjwatches.com