Orient Star Basic Date

Japánban úgy tűnik, szeretnek egy cégér alatt két különböző minőséget képviselő brandet építeni. Újabb példa erre az Orient Star Basic Date.

Általánosan ismert példát erre az autógyártásban találni, amellyel talán még a gépjárművekért kevésbé érdeklődők is tisztában vannak. Persze az óraiparnak, pláne a japánnak sem kell ehhez messzire mennie. Nyilván mindenki fújja a legismertebb esetet, a Seiko – Grand Seiko párost.

Pontosan ugyanezt a felállás tapasztalható az Orient – Orient Star kettősnél. Lényegi különbség azonban, hogy egy Orient Star modell lényegesen kedvezőbb összegért kapható, mint bármely Grand Seiko. Az is igaz persze, hogy a kettőt összehasonlítani finoman szólva sem szerencsés, hiszen két teljesen eltérő szegmensbe pozicionálták azokat. Egy cégcsoport sem annyira elvetemült, hogy házon belül támaszon versenyt saját magának. Igen, mint néhány más japán óramárka, az Orient is a Seiko-csoporthoz tartozik. Az is igaz azonban, hogy nem a Seiko órákat gyártó vállalkozása, de még csak nem is ugyanazon a holding alá tartozik. Az Orient az Epson irányítása mellett állítja elő időmérőit. Önállóan működő vállalkozás ez, és alapvetően csak a tulajdonosok közösek a Seiko-csoporthoz tartozó három holdingban.

Orient vs. Orient Star

Adódik tehát a kérdés, hogy mivel nyújt többet egy Orient Star egy „mezei” Orienthez képest. Kezdetnek egyből említhetjük a „születésük” helyszínét. A Starok mindegyik Japánban készül, szemben a „mezeiekkel”, amelyekből jó néhány egy kicsit nyugatabbra, Kínában. Persze ennél azért többet is nyújtanak. A részletekre például sokkal jobban odafigyelnek, ahogy azt majd a számlap ismertetésénél is látni fogjuk. Szintén megemlítendőek a szerkezetek, amelyek szintén több figyelmet kapnak. Többek között ennek tudható be pontosságuk, ami a tesztelt modell esetében alaposan meglepődtünk. A fentiek tükrében már most kijelenthetjük, hogy aki mechanikus órát szeretne, az ennél a modellnél figyelemre méltó ár/érték aránnyal számolhat.

Orient Star Basic Date / Fotó: Venicz Áron
Orient Star Basic Date / Fotó: Venicz Áron

Hogy Japánban másként állnak hozzá a dolgokhoz, azt bizony eddig is tudhattuk. Míg itt Európában a csökkenő tokátmérők trendjét tapasztalhatjuk néhány éve, addig a márka új modelljének késő tavaszi bemutatójára éppen hogy megnövelte az átmérőt. Persze horribilis méretektől azért nem kell tartani. Az Orient Star, de még a sima Orient modellek sem erről voltak ismertek. Konkrétan 42 milliméterre „hízott” a tok, magassága pedig 11,5 milliméter, azaz teljes mértékben a könnyen viselhető tartományba tartozik. A növekedés elsősorban a modernebb vonalvezetésnek köszönhető, aminek köszönhetően ez a modellcsalád a legsportosabb megjelenést kapta.

Sportos

Sportóráról azért persze túlzás lenne beszélni. Ahhoz egyrészt túl sok a polírozott felület a tokon, illetve a számlapon egyszerűen túl finomak a részletek. Ez utóbbinak pedig igencsak lehet örülni. Elsősorban ezeknek a részleteknek köszönhető, hogy a fény már-már drágaköveknél megszokott módon verődik vissza. Ráadásul ezt a részletet szabad szemmel nem is látjuk, mivel annyira apró. Az indexek vízszintes felületein rovátkák futnak végig, míg oldalai polírozottak. Ezek összhatása okozza a csillogást. Nem kell azonban szégyenkezniük a mutatóknak sem. Egyedül a másodpercmutató kapott kevesebb figyelmet, amit azonban betudhatunk annak, hogy egyszerűen túl kecses ahhoz, hogy nagyobb társaihoz hasonló részletességgel vértezzék fel.

Orient Star Basic Date / Fotó: Venicz Áron
Orient Star Basic Date / Fotó: Venicz Áron

Harmonikus számlap rejtélye

Összességében is egy kifejezetten kiegyensúlyozott benyomást tesz az óra. Mindezt annak ellenére, hogy a dátumot is kijelzi. A magyarázat a járástartalék és a márkalogó, illetve felirat alkotta párosnak tudható be. Egy Orient Star óráról a járástartalék kijelzése egyszerűen nem hiányozhat. Az arculatuk szerves része, ahogy az is, hogy a számlap felső felén helyezik el. Az ellensúlyát képezi a logó és a felirat a számlap alsó részén. Kettejük megjelenésük tömegével osztják függőlegesen két részre a számlapot, így ehhez a pároshoz képest a dátumablak csak a futottak még kategóriába tartozik. Ha ez a függőleges osztás nem lenne jelen, például a járástartalék helyén szerepelne a logó és a felirat, az alsó rész pedig üres maradna, máris úgy éreznénk, hogy jobbra „dől” a számlap.

Orient Star Basic Date - harmonikus / Fotó: Venicz Áron
Orient Star Basic Date – harmonikus / Fotó: Venicz Áron

Manufaktúra kaliber

A mutatók és a dátumtárcsa táncához az F6N43-as kaliber adja a „zenét”. Japán óráknál már megszokhattuk, hogy a szerkezet díszítésével nem nagyon bíbelődnek, így viszonylag puritán kép tárul elénk, ha az üvegbetétes számlapon keresztül szemügyre vesszük. Van egy másik szokása is Japán óragyártóinak. Szeretnek biztosra menni, amikor az adott szerkezet napi járáseltérését adják meg. Ennél a szerkezetnél napi +25/-15 másodpercet adnak meg, amit természetesen nem kell komolyan venni. Ennél jóval megbízhatóbb értékekre lehet számítani. Mi is így álltunk neki, amikor diagnosztikai eszközünkhöz csatlakoztattuk. Arra azonban nem számítottunk, amit láttunk. Egy jobb belépőkategóriás órához tartozó szerkezet nem szokott napi -3/-1 másodpercet produkálni. Persze nem kizárt, hogy pont egy sikerült „kifogni” egy ilyen modellt, de ha más modellek kétszer ilyen „rossz” értéket hoznak, már az is figyelemre méltó.

Orient Star Basic Date - nincs túlöltöztetve, de cserébe nagyon pontos / Fotó: Venicz Áron
Orient Star Basic Date – nincs túlöltöztetve, de cserébe nagyon pontos / Fotó: Venicz Áron

A márka természetesen maga gyártja a szerkezeteit, természetesen Japánban, van tehát tapasztalatuk és munkamoráljuk. A kaliber ráadásul a márka új generációs szerkezeteihez tartozik, alig néhány éves csupán. Elég éles ellentét ez egyes svájci márkákkal (lásd TAG Heuer), akiknek komoly gondjuk volt saját szerkezetgyártó műveletük beindításával. (Mentségükre szól, hogy sokan évtizedekig nem is gyártottak saját szerkezetet, kiestek a gyakorlatból.)

Csat

Eddig alapvetően nem nagyon lehetett belekötni az órába. A csat, illetve a zár az, ahol még van tér a fejlődésre. Távol álljon tőlünk rossznak minősíteni. Mindössze arról van szó, hogy nincs összhangban a számlapon tapasztalható részletgazdagsággal. Mint tudjuk, a fémcsatok valamiért (elsősorban anyagiak miatt) az óraipar mostohagyerekeinek számítanak. Ráadásul nem is olyan egyszerű jó csatot tervezni és gyártani. A felsőkategóriás márkák is igazán csak az elmúlt évtizedben láttak neki lecserélni hosszú évek óta használt fémcsatjaikat, úgy hogy az Orient Star egyáltalán nincs lemaradva ezen a téren.

Orient Star Basic Date - szép részletek, bárcsak ne lemez lenne / Fotó: Venicz Áron
Orient Star Basic Date – szép részletek, bárcsak ne lemez lenne / Fotó: Venicz Áron

Szintén nem utolsó szempont, hogy ezért a modellért 220000 forintot kell csak leszurkolni. Ennek tükrében pedig bátran lehet egy kis kompromisszumot kötni.

Orient Star