ÓRAMÁGIA MESTERFOKON – Zeusz villámai

2007-ben Yvan Arpa megmutatta, hogyan lehet karórát készíteni a Titanic felszínre hozott roncsaiból, és hogyan lehet „elmesélni” az Apollo 11 Holdra-szállásának legendás történetét. 2009-ben máris új céget alapított ArtyA Watches néven és megpróbált kilépni saját korábbi árnyékából, amely már csak a Romain Jerome-mal (RJ) való örökös perlekedésből állt. Lássuk, mivel rukkolt elő ezután, a nem kicsit örült Mester! ÓRAMÁGIA MESTERFOKON – Zeusz villámai.

ARTYA SON OF SEA COLLECTION. Fotó: ArtyA
ARTYA SON OF SEA COLLECTION. Fotó: ArtyA

Svájci – magyar szamuráj

Így az ArtyA Watches egyfelől a Romain Jerome anyacég „idegen tollakkal ékeskedő DNS-ének” szerves folytatása, másfelől a japán és az európai óragyártás egyedülálló keveréke. Az ArtyA ugyanis genfi központú családi vállalkozás, de van tokiói butikja is. A tokiói központot Tommy Shimoyama irányítja, aki első blikkre is tipikus „őrült japcsinak” tűnik. Tommy sok tekintetben Arpa hűséges tanítványa, így értelemszerűen igen jó viszonyt ápol az alkohollal, és vérbeli japán fanatizmussal igyekszik nekünk minél több „vicket-vackot” szuszakolni az óráiba, tehát mérget vehetünk rá, hogy az ArtyA órák kapcsán sohasem fogunk unatkozni. Az ArtyA név egyébként az ART (művészet) és az alapító Yvan Arpa monogramjából (YA) keletkezett. Nagyobb piaccal nem rendelkező fiatal manufaktúra lévén, szinte kizárólag limitált példányszámú órákat készít, sokszor teljesen egyedi darabokat.

ARTYA SON OF ART COLLECTION. Fotó: ArtyA
ARTYA SON OF ART COLLECTION. Fotó: ArtyA

Arpa leválása

a Romain Jerome anyacégtől egy kicsit Gérald Genta életrajzára emlékeztet. Genta is félig-meddig kényszerűségből hagyta ott az AP-t és a Bulgarit, anno. Ám jelentős különbség, hogy míg Gérald Gentának soha többé nem sikerült az „Octo” órákhoz mérhető emblematikus karórát alkotnia, addig Arpának mindez megadatott, mégpedig a „Quadri Rotor” névre keresztelt karórákkal.

ARTYA Quadri Rotor COLLECTION. Fotó: ArtyA

Ezek a látszólag teljesen transzparens időmérők olcsó kvarcokat imitálnak, számos elektronikus kütyüvel, alkatrésszel; ám valódi szerkezetük – (az „A17” fantázianévre hallgató miniatűr órakaliber) – kivétel nélkül mechanikus. Az órák igazi különlegessége abban rejlik, hogy az összes lünettát Tesla-laboratóriumban előállított mesterséges villámcsapással edzették meg! A villámmal kezelt óratok később az ArtyA óracsalád szinte valamennyi kollekciójában megjelenik, így az órák rituális „megsütését” egyfajta művészi védjegynek tekinthetjük.

ARTYA SON OF ALPS COLLECTION. Fotó: ArtyA

Villámlik!

A korai „Quadri Rotor” széria esetében a mutatók sokszor villám alakúak, máskor olyanok, mint az áramszedők. Tehát a „történetmesélés” szempontjából a kompozíció minden részlete az elektromossággal kapcsolatos. Arpa szemmel láthatólag nem sokat bíbelődik olyan számára jelentéktelen kérdésekkel, mint amilyen az órák leolvashatósága, vagy a mutatók elkülönítése a számlapoktól. Mindennek következtében, a villám formájú mutatók sokszor szinte beolvadnak környezetükbe. Mivel Arpa nem használ semmilyen lumineszcens festékanyagot, így azok a sötétség hatására sem fognak előbukkanni. Az óra költői szépségét a cikázó villámokkal való vizuális asszociáció szolgáltatja.

ARTYA Quadri Rotor COLLECTION Energy Giver Tourbillon. Fotó: @RetekG
ARTYA Quadri Rotor COLLECTION Energy Giver Tourbillon. Fotó: ArtyA

A „Quadri Rotor

széria csúcsa az „Energy Giver Tourbillon”. A méregdrága tourbillon komplikációt ezúttal is a Concepto szállította, mint az RJ karórák esetében. Amíg azonban az RJ- „légörvények” rendszerint horgony, úrhajó vagy napkerék formájúak, addig az Energy Giverben látható tourbillon leginkább egy „ampermérőre” emlékeztet. Ennyi felvillanyozó kreativitás után következzék egy kis hideg zuhany: Az Energy Giver Tourbillon közönséges földi halandók számára megfizethetetlen.

ARTYA TOBACCO COLLECTION. Fotó: ArtyA

A tourbillon komplikációt nélkülöző „villámórák” árazása már jóval barátságosabb, s nagyjából megfelelnek egy RJ Titanic / Moon Dust karóra értékének. A Romain Jerome órákban lévő holdpor és Titanic-DNA persze ritkább és különlegesebb. Ám az ArtyA órák egyediek. Megítélésünk szerint a villámmal edzett óratok pontosan annyira zseniális, mint az Arpa által tervezett Titanicé.

Írta Debreceni Balázs

Szerkesztette RetekG

ArtyA