Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina

Nemesfémek közül platinából nagyon ritkán látni modellt a legismertebb olasz gyökerű márkától. Az Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina azonban 70 éves garanciavállalása miatt is érdekes.

Nem, nem elírás. Valóban 70 évet ad a márka erre a konkrét modelljére. Hogy az is elhiggye, akinek csak mondják, annak a elég az óra hátlapját megmutatni. Egy irgalmatlanul nagy, plecsniszerű logó hirdeti a hátlap zafírüvegén a garanciavállalás időtartamát. A látszat ellenére ezt a logót nem tudjuk eltávolítani, így viszont meglehetősen keveset láthatunk az alatta megbújó P.9010-es kaliberből.

Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina - erre vajon ki bólintott rá?
Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina – erre vajon ki bólintott rá?

A P.9010-es a márka saját alapszerkezete, és semmilyen módosításon nem esett át, Más szóval ugyanaz a szerkezet található a 70 évnyi garanciával ellátott platinamodellben, mint a “mezeiekben”. Azokra egyébként 8 évet vállalnak, ami azért szintén nem rossz. Valójában arról van szó, hogy a P.9010-es egy jól sikerült alapszerkezet, elődjét (P.9000) is figyelembe véve már lassan egy évtizednyi tapasztalatot gyűjtöttek. Alapszerkezet lévén persze rengeteget is készítettek belőle. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a három nap járástartalékú kaliber 70 évig elketyeg magában. A 70 éves garancia sokkal inkább az ingyenes szervizelést jelenti.

Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina - alapmodell platinából
Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina – alapmodell platinából

Platina?

Ennek árát pedig a tipikus, 44 milliméteres platinatok felárából valószínűleg könnyen fedezik majd. Ráadásul nem is a megszokott 950-es platina, amit 5 százaléknyi palládiummal vagy rézzel ötvöznek, hogy keményebb legyen. Ugyan nem részletezték, hogy pontosan miből is áll össze a saját Platinumtech ötvözetük, de keményebbé irídiummal, ródiummal vagy titánnal tehetik.

Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina - zöld számlap!
Officine Panerai Platinumtech Luminor Marina – zöld számlap!

Míg a tok a megszokott formavilágot hozza, addig a számlap színvilága ugyancsak különbözik az eddig használtaktól. Sugárcsiszolt, fémes felületű, olívazöld számlapra kékített mutatókkal és bézs számjegyekkel, indexekkel eddig még nem volt példa. Akinek ez esetleg túl sok lenne, választhatja a Guillaume Néry Editiont, igaz annak titánból készült a tokja, de ugyanúgy 70 év rá a garancia.

Miért pont 70? Mert idén hetven éve, hogy bemutatták a Lumiort, ami akkor nem egy modellt, hanem a számlapon alkalmazott lumineszcens festéket jelölt. (Konkrétan trícium volt.) Érthető módon az alkalomból limitált mennyiséggel jelentkeztek, kevésbé meglepő módon 70 darabbal. Egynek az ára mondhatni ünnepi a maga 38500 eurójával. Viszont a 70 éves garancia szinte biztos, hogy a legtöbb vevőnek élete végéig elég.

Officine Panerai