Jubileum – Mido Commander Big Date

Nem telhet el olyan év, hogy valamelyik óramárkának ne legyen mit ünnepelnie. A Mido Commander Big Date órával például a márka alapításának 100. évfordulóját köszöntik.

Teljesen világos volt, hogy a jubileumi modellek között a Commandernek ott a helye. Bár a Mido sokat tett, hogy ne csak egy igazán ismert kollekciója legyen, a Commander ismertségét eddig egyetlen másik sem érte el. Nyilván az is közrejátszik, hogy a Commandert kisebb-nagyobb módosításokkal 1959 óta gyártják, méghozzá folyamatosan. Igen, a kvarcválság alatt is volt Commander.

Mido Commander Big Date - távolról is egyből felismerhető
Mido Commander Big Date – távolról is egyből felismerhető

Az évtizedek során olyan sokat nem is változott a tok formája. Persze az átmérő folyton nőtt, a Mido Commander Big Date esetében most 42 milliméternél jár, de ezzel ki is merítettük a megjelenést érintő leglátványosabb módosításokat. Tény persze, hogy a rendkívül letisztult dizájnú számlapon amúgy sem lehetne sok mindent faragni. A tokon belül azonban rendesen zajlott az élet. Különböző kaliberek jöttek, mentek, idén pedig egy kisebb újdonság mutatkozik be: a nagy dátumablak.

Mido Commander Big Date - nyugi, csak aranyozott
Mido Commander Big Date – nyugi, csak aranyozott

Ezt hat óránál találjuk, és természetesen az ablak középen osztott. Mivel a Mido a belépő- és középkategória határán versenyez termékeivel, ezért érthető módon ne várjunk tőle olyan teljesítményt, mint például a szintén a Swatch-csoporthoz tartozó Glashütte Origináltól. A helyén kezelve a dolgokat a nagy dátumablakos Commander azonban a maga nemében igen is tud mit nyújtani. Egyrészt ebben a szegmensben egyáltalán nem megszokott a nagy dátumablak. Ha találunk is ilyen modellt, szinte biztosan kvarckaliberrel van dolgunk. A Mido Commander Big Date azonban megkapta a Swatch-csoport aduászát, a 80 órás járástartalékkal rendelkező Powermatic szerkezetet (80-as kalibernek hívják a Midónál). Már sokszor megírtuk, most is megtesszük, hogy jelenleg hasonló képességet hasonló árért senki nem tud felmutatni a piacon. Ez egészült ki a nagy dátumablakos komplikációval.

Mido Commander Big Date - adtak az apró részletekre
Mido Commander Big Date – adtak az apró részletekre

Kritizálni azonban mindig lehet valamit, jelen esetben a szerkezet kivitelének minőségét. Ez mindössze “elaboré”. Egy jubileumi modell esetében azért kijárt volna a következő szint, a “top” kivitel. Pont az évforduló miatt a piac valószínűleg elfogadta volna az ezzel járó valamivel magasabb árat. Így azonban 1000 frank alatt maradtak (940 egész pontosan), és az ár gyakorlatilag megegyezik a többi fémcsatos Commander modellel.

www.midowatches.com

[ape-gallery 1666]