Hamilton Khaki Field Titanium Automatic

Katonai órákból meglehetősen gazdag választékkal rendelkező márka a Hamilton Khaki Field Titanium Automatic modellel még változatosabbá teszi a kínálatot.

Az amerikai gyökerű svájci gyártó a második világháború alatt teljesen leállt a civil piacra szánt termékek készítésével. Egyszóval kizárólag a fegyveres erők, elsősorban a hadsereg igényeit elégítették ki 1942-től. Persze nem akkor „kezdték az ipart”, már korábban is beszállítók voltak. Az aktuális kínálat dizájnja azonban mégis szinte kizárólag a második világháború alatt kidolgozottra támaszkodik.

A 42 milliméteres, titánból formált tok PVD felület kezelést is kapott. Ezzel a külsővel egyértelműen a modernebb megjelenésű darabok közé tartozik. A toknál maradva érdekességként megemlítendő, hogy a márka nem az iparágban megszokott ötvözetet (grade 5) használja, hanem egy, titánt szinte színtisztán (99% tisztaságú) tartalmazót (grade 2). Előnye, hogy könnyebben forgácsolható, viszont a felülete nehezen polírozható. Nem véletlen, hogy PVD bevonat mellett döntöttek. Ennek ellenére bevonat nélküli változat is kapható, felülete azonban természetesen matt.

Hamilton Khaki Field Titanium Automatic
Hamilton Khaki Field Titanium Automatic

Két tok, két számlap

A két modell nem csupán tokjának színében különbözik. A számlapot is a tokhoz igazították. Ennek megfelelően a „sima” titán modell számlapja inkább szürkés, míg a feketítetté egységesen fekete. A szürkésebb előnye, hogy a számlap részletei, elsősorban az órák skálájának mintázata, jobban tud érvényesülni. Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy a 42 milliméteres Khaki Field modellek közül egyedül a “tiszta” titán kiviteleknél hagyták el a dátum megjelenítését. (A csontvázasított modellekről is hiányzik, de az egy enyhén szólva ellentmondásos dizájn. Csontvázasított katonai óra???)

Hamilton Khaki Field Titanium Automatic - a dátumablak esztétikailag itt nagyon zavaró
Hamilton Khaki Field Titanium Automatic – a dátumablak esztétikailag itt nagyon zavaró

Az órába a márka H-10-es kalibere került, ami persze ez ETA szállít. Ők C07.111-nek hívják, ismertebb neve a Powermatic 80. Bemutatni talán már senkinek nem kell, gyengébbek kedvéért a 80-as szám a 80 órás járástartalékra utal.

Hamilton Khaki Field Titanium Automatic - dátumablak nélkül a számlap maga a megtestesült harmónia
Hamilton Khaki Field Titanium Automatic – dátumablak nélkül a számlap maga a megtestesült harmónia

A fekete modellhez a high-tech jelleget hangsúlyozva fekete szintetikus szövetből készült szíj jár, míg a „mezei” titánhoz stílusosan keki színű bőr. Ár tekintetében a titán modellek a drágább Khaki Fieldek közé tartoznak, de még így is sikerült 1000 frank alatt tartani listaárukat. A fekete 970, a sima 950 frankba kerül.

Hamilton