Grand Seiko Elegance SBGK015

A japán márkák esetében megszokhattuk, hogy egyes – és általában a legizgalmasabb – modelljeik csak hazai forgalomban (azaz a japán piacon), illetve kizárólag az észak-amerikai kontinensen érhetőek el. Nincs ez másképp a követező, élénken színes újdonság esetében sem, ami a Grand Seiko Elegance SBGK015 jelölésre hallgat.

Tiffany

Érkezik néhány (egészen pontosan 4 különböző), USA-specifikus Grand Seiko 2022-ben (is), na bumm. És akkor mi van? – Teheti fel az olvasó a kérdést. S valóban, megesik efféle “skandalum”, ám most inkább szeretnénk rávilágítani arra a trendre, ami manapság erős jelenlétet mutat az óragyártás majd minden területén. Nem mellesleg egy kalap alatt bemutatunk egy különleges, Európában sajnos akkor sem elérhető újdonságot is.

Trend

A színek használata az óraiparban nem kifejezetten újszerű jelenség. Mégis talán kissé meglepő, amikor az amolyan kívülálló japán gyártó, mint a Grand Seiko is beáll egy bizonyos sorba és elkészíti a saját, aktuális, “trendi” reakcióját.

Grand Seiko Elegance SBGK015. Forrás: Grand Seiko
Grand Seiko Elegance SBGK015. Forrás: Grand Seiko

Minden a hatalom gyűrűivel kezdődött…“, kezdi valahogy ekképp a Gyűrűk Ura történet elbeszélése, de az óraiparban a “baba-kék mánia” valójában a türkizkék Rolex Oyster Perpetual 41 modellre vezethető vissza, ami aztán a tetőpontját ama bizonyos Patek Philippe Nautilus “Tiffany-kék” árverésen történő értékesítésekor érte el, 2021. decemberében.

Ez utóbbi “jeles napot” követően pedig szinte valamennyi gyártó – a legnagyobbtól a legkisebbekig – előrukkolt már a nagyon hasonló árnyalatú számlapos (adott esetben komplett óratokos, ugye MoonSwatch…) megfelelőjével. Igen, egy újabb mérföldkőnek tekinthető az, amikor a “felsőbbrendű” japán szamuráj is beadta a derekát. Igaz csak az amerikai piacra – de bemutatta a, majd 2022. szeptemberében, mindössze 250 példány erejéig elérhető “Grand Seiko Elegance Ryūsendō SBGK015” kiadást.

Vitatkozni ér

Természetesen előhúzhatjuk a “más a színe, ez világosabb, az sötétebb, nem az az árnyalat…” kártyákat a tarsolyból, de valójában kár tagadni, a Grand Seiko (az Amerikai Egyesült Államokban legalább is) szemlátomást együtt mozog az aktuális sodrással, ami

érthető is, meg nem is.

Grand Seiko Elegance SBGK015. Forrás: Grand Seiko

Egyrészt pont a japán mentalitástól várnánk, hogy ne kövesse a fősodort, vagy az aktuális divatot és inkább járja a saját útját, mutasson valami mást, valami eltérőt, adott esetben újat.

Másrészt lássuk be, a japán ipar (nem csak az óragyártás) a kezdetektől az ún. nyugati minta alapján dolgozik, ha tetszik “másol”, hiszen azt csinálja (csinálta), amit a nyugat-európai vagy épp az amerikai vetélytársak, épp csak – nagyon sok esetben – sokkal jobban, ami aztán gyakorta új, addig nem látott technológiai fejleményeket is szül.

Tegyük hozzá, a konkrét óra nem az első bizonyítéka a fent leírtaknak, hiszen 2022. májusában már bejelentésre került egy szintén nagyon hasonló árnyalatú számlappal szerelt Grand Seiko Heritage modell (SBGH297), épp csak kizárólag a japán piacon, azaz japánspecifikus (JDM) újdonságként a “nyugati világ” nem feltétlen értesült róla teljes mértékben.

Számlapi kép

Grand Seiko Elegance SBGK015. Forrás: Grand Seiko

Ennek a gondolatnak a hallatán aztán meg lehet sértődni, vagy épp legyinteni, kinek-kinek vérmérséklete és előítéletei szerint. Egymásmellé téve a svájci legenda és a japán mester számlapját, nem is lehet kérdés, melyikben van több munka, több cizelláltság, melyik a kifinomultabb és az összetettebb. Akkor is, ha a színárnyalat megválasztása egyértelműen a figyelmet, a vásárlók kegyeit keresi, s a svájciak által elért hangos felhajtás-hullámot igyekszik meglovagolni.

Műszaki adatok

A háttértörténet szerint egyébként a számlap színe, illetve mintázata az Iwate prefektúra Iwaizumi városához közel, a Ryūsendō földalatti barlangi tó kékes, zöldes árnyalatából, illetve környezetéből “táplálkozik”. Amit a számlapon egyedül talán az arany járástartalék mutató tör meg kissé.

Grand Seiko Elegance SBGK015. Forrás: Grand Seiko
Grand Seiko Elegance SBGK015. Forrás: Grand Seiko

A szerkezet 9S63, kézi húzású, 72 órányi járástartalékkal, mely órát, percet, másodpercet jelölő mutatókat táplál. A tok átmérője 39, vastagsága kecses 11,6 milliméter, s anyagában rozsdamentes acél. Az óra vízállósága – dacára, hogy földalatti tóban született – mindössze 30 méter, azaz jelképesen csekély.

No persze egyébként sem valószínű, hogy sokáig bírná a vizes közeget a hozzá társított krokodilbőr szíj. Nem mellesleg  érthetetlen, miért fukarkodik szinte minden luxusóra gyártó a vízállóság terén, ha elegánsabb, kifinomultabb modellekről van szó…?

Az óra ára, mint említettük volt, hazánkban sajnos nem értelmezhető. Az amerikai kontinensen 7.500 dollár, azaz kevesebb, mint 3 millió forintnak megfelelő összegért lenne beszerezhető, de biztosak vagyunk benne, hogy már előrendelésben elkelt valamennyi világoskék, harsány ketyegő.

Grand Seiko